Co by jste měli vědět o opalování v soláriu

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Opalování v soláriu zahrnuje ležení v ohrazeném prostoru obklopujícím Vás ultrafialovým světlem. Je to právě ultrafialové světlo, které způsobuje opálení.

Jakékoliv přeháněné vystavování se UV světlu způsobuje rakovinu kůže. Někteří experti doporučují vystavení se určitému množství UV světla pro příznivé terapeutické účely, a např. pro pleť trpící akné.

Solárium – Často kladené otázky

Je opalování v soláriu stejné jako opalování venku na slunci? Když se opalujete uvnitř, Vaše pokožka produkuje opálení stejným způsobem, jako když ležíte na slunci: pomocí UV světla. Je v tom pouze jeden důležitý rozdíl. Pokud ležíte na slunci, nemůžete kontrolovat množství UV světla, kterému jste vystaveni, protože je to ovlyvněno změnami v atmosféře.

Opalování v soláriu je jediný způsob jak regulovat množství přijatého UV světla, protože se to kontroluje. Můžete postupně zvyšovat čas vystavení UV světlu, aby jste se uchránili spálení kůže, které je velmi škodlivé.

Jak fungují postele a kabiny? Opalovací postele a kabiny v podstatě imitují slunce. Slunce vyzařuje 3 druhy UV lůčů (ty Vás opalují). UV-C má nejkratší vlnovou délku ze všech 3 a je taky nejškodlivejší. Slunce sálá UV-C světlo, ale pak je absorbováno ozonovou vrstvou a znečištěním prostředí.

Filtry v opalujících lampách zachytávají tento typ UV záření. UV-B, se střední vlnovou délkou, začína opalovácí proces, ale příliš dlouhé vystavení může způsobit spálení kůže. UV-A má nejdelší vlnovou délku a dokončuje opalovací proces. Opalovací lampy užívají nejlepší poměr UV-B a UV-A světla pro optimální výsledky opalování s nízkým rizikem přílišného vystavení UV záření.

Co je opalování vysokým tlakem (tzv. Turbosoláriá)? Opalování vysokým tlakem užívá velmi malé lampy, které vyrábějí až 20 krát vyšší elektřinu jak ty používané v běžných postelích. Tyto extrémně silné lampy vyzařují méně než 1% UV-B světla takže je nepravděpodobnější, že se spálíte. Tyto luxusní systémy Vám umožní dosáhnout neuvěřitelně hluboké, tmavé opálení už po 3 krátkých sezeních.

Jak často bych se měla opalovat? Opalováni každý den se nedoporučuje. Měli byste se vystavovat UV světlu jednou za 48 hodin, aby jste se vyhnuli přílišnému vystavení. Vaše pokožka potřebuje ten čas mezi sezeními na svoji rejuvenaci a zotavení. Opalováni několikrát v týdnu, každé sezení v rozumném rozmězí od toho předešlého, Vám pomůže opálit se rychleji a kvalitněji.

Jak dlouho to potrvá pokud se opálím? To záleží na typu Vaší kůže, opalování které podstupujete a jestli užíváte pleťové mléko na urychlení opalování. Všeobecně platí, že když užíváte dobré mléko, měli byste začít s opalováním pomalu a postupně zvyšovat čas opalování, za pár týdnů byste měli mít hezký základ pro opalování.

Co bych měla mít na sobě? Je to celé na Vás. (Ale dlouhé kalhoty a svetry nejsou doporučovány pro dobré výsledky). Někteří lidé volí opalování v plavkách nebo spodním prádle, ostatní preferují spíše „přirozený“ přístup. Jediná věc, která je požadována, je nosit ochranu očí pokaždé se opalujete, protože oči nejsou schopné se chránit před UV světlem, i když jsou zavřené, a světlo může způsobit dočasné i permanentní poškození zraku.

Můžu se opalovat i když jsem těhotná? Ne, nemůžete se opalovat když jste těhotná. I když UV světlo nikdy nepronikne Vaší kůži a nepoškodí tak Vaše dítě, přehřátí během těhotenství se nedoporučuje.

Proč je hydratovaná pleť tak důležitá pro opalování? Zdravá, hydratovaná pokožka se opaluje dříve, tmavne a ponechává si opálený vzhled po delší dobu, protože melanín se produkuje o mnoho rychleji a pokožka se nebude tak rychle olupovat, když je hydratována.

Na co bych se měla zeptat, když hledám solárium? Je jen jedna velmi důležitá otázka, kterou byste se měla ptát, aby jste se ujistili, že solárium splňuje Vaše požadavky. Dostanete nejlepší opálení za Vaše peníze? Nezáleží to jen na cenách. Hlavně se nedejte zlákat laciným soláriem, které Vám nedá očekávané výsledky.

Fototypy – typy kůže

Typ I

(cca 2% všech Středoevropanů) Typická: Bílá až červenající kůže, pihy, světlé vlasy. Ke spálení silný sklon.

Typ II

(cca 12% všech Středoevropanů) Typická: Světlá kůže, blond nebo zrzavé vlasy. Ke spálení silný sklon.

Typ III

(cca 78% všech Středoevropanů) Typická: Normální kůže, vlasy tmavoblond až hněné. Ke spálení mírný sklon.

Typ IV

(cca 8% všech Středoevropanů) Typická: Hnědá až olivová kůže, tmavé vlasy. Ke spálení téměř nulový sklon.

Komentáře