Jak si usnadnit šití na kvalitním overlocku nebo coverlocku?

Kategorie: Styl

Mojekrasa

Šicí stroj dříve patřil k základní výbavě hospodyněk a i dnes najde své uplatnění v mnoha domácnostech. Každou chvíli je totiž potřeba něco zkrátit, zašít a zalátat. Díky kvalitnímu šicímu stroji však mohou kromě těchto praktických záležitostí vznikat pod rukama i krásné nové modely oblečení, módní či bytové doplňky, hračky a mnoho dalších textilních produktů. Kromě kvalitního šicího stroje je ale dobré mít i pomocníky, které výsledné výtvory povýší na úroveň profesionálních výrobků.

Těmi jsou overlock a coverlock. Jak usnadní šití a na co jsou vhodné?

K čemu slouží overlock?

Overlocky jsou určeny ke specializovaným šicím operacím jako sešívání, stříhání a začišťování švů. Běžné šicí stoje sice mají ve většině případů funkci overlockových stehů, avšak nikdy s nimi nedosáhnete takové kvality, jako se samotným overlockem. Proto je většinou potřeba tyto činnosti dodělat ručně. Díky overlocku však taková nutnost odpadne, čímž se šití velmi zjednoduší a výsledek bude profesionální. Dá se říci, že při šití a začišťování okrajů pletenin a strečových materiálů jsou overlocky přímo nepostradatelné. Všechny pružné materiály kvalitně oříznou a obnitkují tak, že se švy nebudou párat, zůstanou pružné a po otočení nebudou vůbec vidět.

K čemu slouží coverlock?

Coverlock je strojem, který zase perfektně umí zakončit rukávy, lemy trička nebo třeba tepláky spodem krycím prádlovým stehem. Coverlock úpletový materiál ohne, prošije dvěma rovnými stehy a z rubu spojí smyčkami. Kromě tohoto zakončení se coverlockový steh používá i k ozdobě švů na mikinách, tričkách a podobně, kdy se šev prošije z rubové strany jinou barvou nitě a na líci jsou poté vidět barevné smyčky.

Kvalita značky Brother

Mezi celosvětově nejkvalitnější a nejoblíbenější značky na trhu domácích šicích strojů patří firma Brother, která pochází z Japonska. Na českém trhu ji zastupuje už přes 20 let společnost Šicí technika Brother s.r.o., v jejíž nabídce najdete vše, co je k domácímu šití potřeba. Vzhledem k tomu, že šicí stroj, overlock nebo coverlock je záležitostí, která se kupuje na dlouhá léta, dejte raději přednost ověřené kvalitě této značky před příliš levnými stroji.

Komentáře