Jak se starat o vlnité a kudrnaté vlasy

Kategorie: Účesy a vlasy

Mojekrasa

Vlnité a kudrnaté vlasy mohou být někdy problematické na údržbu. Jak řešit nadměrné krepatění, lámání, suchost a cuchávání vlasů a co dělat aby nám jejich styling netrval celé hodiny? Zamilujte si své výjimečné vlnité vlasy a bujné kadeře. Dovolte jim zazářit a zaujmout přirozeným vzhledem.

Kudrnaté vlasy a péče o ně

Kudrnaté vlasy jsou neobvykle pružné a mají mnoho podob. Mohou být přirozeně zvlněné a plné objemu nebo nepoddajné se sklonem ke krepatění. Buňky v naší pokožce hlavy produkují stavební bílkovinu zvanou keratin způsobem, který vytváří vlny a kudrny. Většinou za vším stojí dědičné geny, které rozhodují o tvaru a velikosti vlasových folikul, ale i počasí, klima, strava a zdravotní stav.

Jak rozpoznat typ kudrnatých vlasů

Vlny jsou na škále kudrnatosti typem č. 2. Vlasy jsou jemně, volně zakrouceny do písmene „S“. Jsou větší a těžší než kudrny a rychle plihnou. Přípravky pro objem nedovolí vlasům klesat pod vlastní tíhou. Kudrny jsou typem č. 3. Jsou úzce tvarované a tvoří pružné spirály. Oproti vlnám jsou lehčí a jemnější a vysouší se a lámou. Volte na ně přípravky pro hydrataci a ochranu před poškozením.

Nejčastější problémy kudrnatých vlasů • Suchá pokožka hlavy i konečky vlasů – přirozený maz vylučovaný vlasovou pokožkou se do konečků kudrnatých vlasů obtížně dostává a vede to k vysoušení.

• Nadměrné krepatění – otevřená folikula neboli vlasová cibulka a pórovitá struktura vlasu, vlny méně odolné vůči mechanickému poškození, víc se lámou, ztrácí tvar a hůř vážou vodu.

Jak umýt zvlněné vlasy

Základem péče o kudrny je hydratace. Kudrnaté vlasy mají hrubší strukturu, jsou přirozeně sušší a náchylné na poškození. Používejte šampony bez sulfátů SLS a SLES, které je vysušují, dle typu vlasů i pokožku hlavy, které zvýrazní přirozený tvar vln. Zkuste metodu kondicionér-šampon-kondicionér, kondicionér-šampon nebo Bowl method neboli miskování, kdy pro hydrataci vlasů po aplikaci kondicionéru miskou zachytáváte stékající vodu s kondicionérem a 3× až 5× ji přeléváte přes vlasy.

Přípravky oplachujte vlažnou až studenou vodou. Horká voda vlasovou pokožku i vlasy vysouší. Vlasy vždy nakonec opláchněte studenou vodou. Kutikula vlasu se uzavře, dodá vlasům lesk, podpoří krevní oběh pokožky hlavy a stimuluje růst nových vlasů. Kudrnám prospěje i nižší frekvence mytí.

Jak hydratovat kudrnaté a vlnité vlasy

• Po umytí vlasů použijte bezoplachové kondicionéry leave-in na mokré či vlhké vlasy s přírodními oleji a humektanty, které do sebe za vysoké vlhkosti vzduchu natáhnou vlhkost a udrží uvnitř vlasu.

• Pro intenzivní hydrataci přidejte vlasové olejování kokosovým, arganovým, jojobovým či olivovým olejem dle typu a konkrétních potřeb vlasů, nechte přes noc působit a umyjte je běžným způsobem.

• Pravidelně 1× týdně nebo 1× za 14 dní používejte hloubkově hydratační masku nebo kúru. Kudrnaté vlasy vyžadují vlasové masky s obsaženými tuky a proteiny, které v nich pomáhají udržet vlhkost.

Jak sušit zvlněné vlasy

Vlasy netřete ručníkem a jemně z nich vymačkejte přebytečnou vodu. Doporučujeme plopping neboli vysoušení vlasů v turbanu v ručníku z bavlny či mikrovlákna místo klasického froté. Nechte vlasy 30 minut až 2 hodiny schnout a pak nechte volně proschnout. Pokud nemáte čas, použijte fén s difuzérem, který rovnoměrně rozprostírá teplo a pomáhá tvarovat kudrny. Vlasy sušte v předklonu, rozdělte je na části, postupně vkládejte do difuzéru, přitiskněte ho k hlavě, fén nastavte na nejnižší výkon, počkejte 20 až 40 sekund, vypněte a vyjměte vlasy z difuzéru. Horký vzduch zcela vynechejte.

Jak na styling vlnitých a kudrnatých vlasů

Používejte speciální přípravky pro styling kudrnatých vlasů. Krémy či gely na vlny nebo kudrny a pěny nebo séra, které definují tvar vln i kudrlin a zachovávají jejich pružnost. Vlasy upravujte mokré, čímž zafixujete přirozený tvar vln a zabráníte krepatění. Doporučujeme scrunching, tedy metodu promačkání vlasů směrem nahoru, která zafixuje vlny a kudrny bez poškození struktury vlasu. Pro zvýraznění tvaru vln je skvělá i technika twist, kdy si lokny vlasů postupně jemně namotáváte kolem prstu. Vlasů se při vysoušení i během dne dotýkejte co nejméně. Budou se méně cuchat a krepatět.

Využijte bezoplachové kondicionéry zachovávající rovnováhu PEH, což jsou proteiny, emolienty a humektanty. Proteiny jako je keratin, hedvábí a rostlinné proteiny posilují strukturu vlasu. Emolienty jako oleje a másla jsou změkčující látky, které dodávají vlasům lesk a změkčují je. Humektanty jako glycerin a aloe vera jsou zvlhčující látky, které přitahují molekuly vody z vnějšího prostředí. Pro zachování rovnováhy látek v péči o vlasy střídejte kondicionéry s různým obsahem.

Jak kudrnaté vlasy česat?

Na umyté vlasy naneste kondicionér pro minimalizaci tření a jemně vlasy rozčešte prsty. Zvolte hřeben s řídkými zuby nebo speciální hřebeny pro vlnité vlasy, kartáče na vlasy nepoužívejte. Vlasy začněte jemně česat od konečků a postupně se přesouvejte směrem nahoru. Zabráníte trhání, lámání a poškození vlasů. Kudrnám sluší prostříhané a přírodní účesy, zkusit můžete i vysoký culík.

Autor/ka fotografie: Tim Douglas

Komentáře