Karob jako méně známá ale velmi cenná superpotravina

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Spousta lidí chuť karobu přirovnává k čokoládě a nejsou tak daleko od pravdy. Karob má totiž skutečně podobnou chuť i účinky jako čokoláda, navíc je pro naše tělo mnohem prospěšnější.

Co je to karob

Karob lidé často jedí místo čokolády kvůli hubnutí. Je totiž skvělou alternativou kakaa. Jde o jemný prášek z Rohovníku obecného, známého jako Svatojánský chleba. Asi 30 cm dlouhé hnědé lusky obsahují velká a tvrdá semínka a sladkou dužinu. Lusky se vysuší a rozemelou na jemný prášek.

Co obsahuje karob

Karob neobsahuje kofein, který je v kávě, ani theobromin obsažený v kakaovníku. Za to obsahuje vitamíny A, B2, B3, B6 a E, minerály selen, měď, vápník, draslík, mangan, hořčík a zinek, taniny, polyfenoly a další tělu prospěšné látky, jako je vláknina, pektin, bílkoviny a antioxidanty.

Skvělý zdroj vápníku

Vápník je důležitý pro stav kostí, funkci srdce, svalů a nervů. Karob má 2× větší množství vápníku než kakao. Navíc neobsahuje oxaláty, které jsou v kakau, snižují schopnost vápník absorbovat a podporují vznik ledvinových kamenů. Pouhé 2 lžíce karobu poskytnou našemu organismu až 42 mg vápníku.

Přirozeně bezlepková potravina bez tuku Výhodou karobu je i to, že je bez lepku. Pokud trpíte celiakií, máte alergii nebo intoleranci na lepek, karob je bezpečný na bezlepkové chutné dezerty. Navíc je bez tuku. Kakao je tučné, obsahuje hodně sodíku a někdy bývá spouštěčem migrén. U karobu vám žádná bolest hlavy nehrozí.

Vysoký obsah vlákniny

Karob obsahuje hodně vlákniny důležité pro trávicí systém. Pomáhá čistit střeva, zabraňuje zácpě, snižuje cholesterol a reguluje hladinu cukru v krvi. Pouhé 2 lžíce karobu obsahují až 5 g vlákniny, tedy doporučené denní dávky. Preventivně předejdete vzniku mnoha civilizačních onemocnění.

Benefity a účinky karobu

I když nám čokoláda obalí nervy a zvýší hladinu serotoninu, je dost kalorická. Účinky karobu jsou zajímavější. Přidává se do dětských výživ a pokrmů a u kojenců pomáhá s gastroezofa­geálním refluxem. Umí odstranit průjmy, snížit hladinu cholesterolu, podpořit zdraví očí a pokožky. Polyfenoly sníží riziko srdečních nemocí i vysokou hladinu cholesterolu v krvi. Taniny zabrání růstu bakterií ve střevech a poradí si s toxiny. Přírodní cukr zahustí stolici a pomůže při průjmech.

Využití karobu

Karob si můžete přidat do koláčků, cukroví, dezertů, fondánů a mléčných koktejlů. Čokoládu lze karobem nahradit při vaření v poměru 1:1. Přirozenou sladkost případně můžete v produktech podpořit stévií. K dostání je jako prášek nebo sirup v obchodech se zdravou výživou.

Možné kontraindikace

Žádné škodlivé účinky karobu nejsou známé. Je třeba si dát pouze pozor na možné alergie. Zvláštní opatrnosti by měli dbát pouze jedinci alergičtí na jiné luštěniny, třeba na sóju, arašídy a cizrnu.

Komentáře