Jak pečovat o vlasy v zimě?

Kategorie: Účesy a vlasy

Mojekrasa

Zimní období je pro vlasy obzvláště náročné. Jsou vystaveny extrémním výkyvům teplot a vlhkosti vzduchu. Suchý a teplý vzduch, který je důsledkem zapnutého topení v domácnosti, kanceláři nebo autě, negativně ovlivňuje úroveň hydratace vlasů, oslabuje jejich strukturu. Přitom v kteroukoli roční dobu chceme mít krásné vlasy. Často se právě v zimě začnou objevovat problémy s vlasy, které se dříve nevyskytovaly. I dobře vyživené a upravené vlasy mohou začít ztrácet svou vitalitu a pružnost. Objevují se roztřepené konečky, jejichž vzniku jsou nejvíce vystaveni lidé se středně dlouhými a dlouhými vlasy. Faktorů, které mají na krásné vlasy negativní vliv, je celá řada. Mezi klíčové viníky bezesporu patří již zmíněné velké amplitudy teplot a vlhkosti vzduchu. Důležitá je také změna oblečení Teplé čepice, roláky, tlusté šály nebo vysoké límce kabátu vystavují vlasy dodatečnému tření a mechanickému poškození.

Intenzivní péče o vlasy v zimě

Na to, že péče o vlasy v zimě by měla být obzvlášť intenzivní, má vliv i to, že se v tomto období obvykle mění náš jídelníček. V zimě se jídelníček mnoha lidí ochuzuje o čerstvou zeleninu a ovoce, jejichž dostupnost je menší než v jiných ročních obdobích. Chladné dny také napomáhají častějšímu sahání po nezdravém jídle. Nepříznivé změny ve výživě mohou mít za následek nedostatek vitamínů a minerálů, což nepříznivě ovlivňuje stav vlasů. Péče o pestrou stravu bohatou na živiny by měla být součástí dlouhodobé strategie, jak o vlasy pečovat.

Vlasová kosmetika

Zvláštní pozici v nabídce Hebe zaujímá vlasová kosmetika. Během chladných dnů vyžadují vlasy každý den zvláštní pozornost a vhodně zvolenou péči. Základním ošetřením je pečlivé mytí, tak často, jak to vlasy potřebují. Vyplatí se vybírat jemné šampony, které nezatěžují. Pravidelná masáž vlasové pokožky má příznivý vliv na stav vlasů. Lze to provést při mytí nebo aplikaci kondicionéru. Položte celé ruce na hlavu a lehce přitiskněte konečky prstů na pokožku, pomalu ji pohybujte nahoru, dolů a do stran. Taková masáž zlepšuje krevní oběh, který vyživuje vlasové folikuly, podporuje rychlejší růst vlasů a zlepšuje jejich stav.

Pokud o své vlasy pečujete, určitě nezapomeňte po každém umytí nanést kondicionér. Zvolený přípravek by měl mít vyživující a zvlhčující účinek. Oplachovací kondicionéry se aplikují na vlhké vlasy, nechají se několik minut působit a poté se důkladně opláchnou. Dobrý účinek mají také sprejové přípravky ve formě vlasové mlhy. Aby byly vlasy krásné i v zimě, vyplatí se jednou týdně provést výživnou kúru nanesením masky. Nejlepšího účinku dosáhnete, když na ni navíc nasadíte fóliovou čepici a zabalíte ji do ručníku. Takový obklad umožňuje, aby živiny lépe pronikly do vlasů. K rozčesávání používejte kartáč z přírodních štětin nebo kovový hřeben, nikdy ne plastový.

Přírodní oleje na vlasy

Přírodní oleje, jako je makadamiový, arganový, sezamový a jojobový, jsou také ideální pro zimní péči o vlasy. Stačí pár kapek vetřených do konečků vlasů a vlasy budou hladké a lesklé. Pravidelné používání olejů zabraňuje třepení konečků a chrání vlasy před škodlivými vnějšími vlivy. Dobře funguje buď jeden olej, nebo směs několika různých olejů. Oleje lze použít ihned po umytí kondicionéru nebo masky nebo na suché vlasy, když je třeba je během dne zkrotit.

Ačkoli čepice obecně nejsou spojencem v boji za krásné vlasy, je mnohem lepší je nosit než chodit v zimě s nezakrytou hlavou. Nízké teploty nepříznivě ovlivňují pokožku hlavy, stahují cévy, a tím oslabují prokrvení vlasových folikulů. V důsledku toho se vlasy stávají méně vyživené a ještě náchylnější k poškození.

Stojí za to vzdát se klobouků vyrobených z umělých vláken, například akrylu nebo polyesteru. Výbornou volbou budou ty vlněné nebo bavlněné, poskytující hlavě nejen patřičnou úroveň tepla, ale také prodyšnost.

Je mnoho způsobů, jak v zimě o vlasy pečovat, aby neztratily nic ze svého lesku. Prim hraje pravidelnost v péči, na kterou se vyplatí myslet už pár týdnů před příchodem zimy.

Komentáře