Zahřejte tělo, duše se vám odvděčí!

Kategorie: Relax a wellness

Mojekrasa

Zdá se vám, že sychravé zimní počasí je nekonečné? Zebou vás chodidla a cítíte se unavené? Prohřejte se ve wellness nebo v sauně. Povzbudíte buňky celého těla a únava a deprese budou v mžiku pryč. A pokud nechcete opustit teplo domova, „zabydlete“ se na chvíli v koupelně. Můžete ležet v provoněné koupeli, otužovat se ve sprše, prohřát dolíčky na kůži a likvidovat celulitidu.

Nemusíte přeplavat ledovou řeku, abyste se stali otužilci. Ve sprše to zvládnete snadněji a ani se nebudete klepat zimou a možná si tuhle proceduru oblíbíte. Tělo vždy sprchujte nejdříve teplou a pak teprve studenou vodou, a to celkem třikrát. To zvládnete. Důležité je směřovat proud vody zezdola nahoru, od nohou směrem k srdci. Sprchování teplou trvá déle než studenou.

Na závěr této otužovací procedury ponořte nohy do chladné vody. Střídání teplot je vynikajícím tělocvikem pro podkožní tukové vrstvy a cévy. V koupelně musí být příjemné teplo, neměli byste pociťovat chlad. Ihned po osprchování uvidíte, jak pokožka zrůžoví a zpevní se. Zrychlený krevní oběh přivede k povrchu čerstvě okysličenou krev a nastartuje energii na celý den. Po sprchování si ještě natřete tělo jojobovým nebo kokosovým olejem, postupujte od nohou nahoru krouživým pohybem.

Ponořte se do vany

Raději se povalujete ve vaně? Tak hleďte na to, aby koupelna byla vyhřátá. Stačí 24 stupňů, abyste se zbytečně nepařila. Čistou vanu napusťte vodou o teplotě 32 až 37 stupňů Celsia, měla by být stejně teplá, jako je vaše pokožka. Jedině tak bude příjemná a zdravá. Ženy mají tendenci napouštět si horkou vodu, protože chlad cítíme až o 10 stupňů více než muži. Horká voda nesvědčí při problémech se srdcem a oběhovým systémem. Shodná teplota vody a těla je uvolňující pro celý organismus a nijak ho nezatěžuje.

Tip K&W: Jak namíchat lázeň

Esenciální oleje s bylinnými výtažky vybírejte podle nálady nebo zdravotního stavu. Pozor, správné je nalít kapky olejové esence až na hladinu vody, jen tak je využijete k inhalaci. Po vaší kůži se rozprostřou na závěr, až budete vystupovat z vany. Můžou pak ještě dlouho působit. Která bylinka je ta pravá? Ta, jejíž účinky právě potřebujete. Nejlepší je esence v olejích, ale pomáhají i v jiných formách.

  • Sušené byliny nebo okvětní plátky, třeba z růží, nasypejte na vodní hladinu, ponořte se do teplé vody a vnímejte čisté uvolňující aroma.
  • Povzbuzující účinky má rozmarýnová nebo jalovcová koupel. Zlepšuje prokrvení organismu, a tím napomáhá i jeho prohřátí. Ocení je ti, kteří mají problémy s krevním oběhem, mají chladné končetiny, nízký tlak a cítí se unavení.
  • Skvělý tip do zimního počasí, kdy se o nás pokouší nachlazení a rýma, jsou koupele s esencemi jehličí, eukalyptu a tymiánu nebo mateřídoušky. Inhalace pořádně protáhnou dutiny a tymián, který má antibakteriální účinky, vás zbaví bolesti v krku.
  • Opatrné buďte s používáním různých koupelových pěn, i když vám překrásně voní a máte chuť poležet si v ní jako filmová hvězda. Navoněné gely totiž obsahují sodík, který sice vytvoří nádhernou bohatou pěnu, ale pozor – pěna vaši pleť vysušuje a odstraňuje z pokožky ochranný lipidový film. Takovou lázeň raději vynechte.
  • Dary moře, jako je například mořská sůl, nabízejí regeneraci díky minerálům. Řasy a bahno se používají pro zeštíhlení a vyhlazení pokožky. Léčivé látky zůstanou po koupeli na kůži jako jemný film, a ještě dlouho poté uzdravují a mají i omlazující účinky.
  • Věděli jste, že můžete mít doma i termály a nemusíte vytáhnout paty z domu? Do vany nalijte přírodní olej lisovaný z alpské břidlice. Síra z kamenů změkčuje chrupavky a usnadňuje pohyb ztuhlého těla. Stačí dvacetiminutová koupel v horké vodě se třemi lžícemi alpského oleje a budete se zase cítit fit. Po koupeli by měl následovat ještě alespoň půlhodinový odpočinek v suchém teple na lůžku, vhodný je také horký zábal nebo masáž.

Lázeň v alpském kamenném oleji má mimo jiné i výrazný antistresový účinek, pomáhá při prochladnutí a funguje také jako intenzivní regenerace po vyčerpávající námaze.

  • Po koupeli lázeňské procedury nekončí. Ulevte také nohám. Na bolavá lýtka a nedostatečný krevní oběh pomáhá tradiční Kneippova bylinná lázeň. Zvládnete ji snadno. Do dvou umyvadel naskládejte pár říčních kamínků, v jednom by měly být zalité teplou a v druhé studenou vodou. Střídavě přešlapujte z jedné do druhé, posílíte cévní systém.

Zabalte tělo a hubněte

Hubnutí pod folií či látkou jsou hitem posledních let. Ošetření pomáhají k umocnění účinků speciálních extraktů v rostlinných olejích, které jsou s pomocí tepla a někdy i tlaku schopné štěpit tuk, zvýšit metabolismus a eliminovat zadržování vody. Nejčastěji se používají výtažky z bahna z Mrtvého moře s minerály, skořice, chilli papričky nebo zelená káva. Odborná ošetření se zaměřují na kontury těla – formují postavu, zrychlují metabolismus a štěpí tuky. Působí proti celulitidě, zvyšují buněčnou stimulaci, mikrocirkulaci a stahují cévy.

Sauna uzdravuje

Sauna je prověřená procedura, která už nepatří jen severským státům. U nás ji najdete v každém wellness zařízení a v hotelech. Na výběr jsou většinou různé typy. Klasická je finská. Některé druhy sauny vám můžou připadat přívětivější, protože nestoupají až ke sto stupňům. Finská sauna je typická pro vysokou teplotu, až 95 stupňů Celsia a měli byste se v ní zdržet jen 5 až 15 minut. Prodlužování nemá smysl, naopak déle přes 20 minut je již hazardování se zdravím. Málokdo si dopřeje saunu jednou týdně, přičemž je pro posílení imunity doporučována. Pravidelnost je důležitá.

Tip K&W: Infrasauna

Oproti tradiční sauně se při infračerveném záření teplota vzduchu pohybuje v rozmezí 30 až 60 stupňů Celsia, přitom se zpotíte 2 až 3krát více. Nižší teploty jsou vhodné pro lidi s vyšším kardiovaskulárním rizikem. V klasické sauně vypotíte jen 5 % škodlivin, pot je složený především z vody. Kdežto v „červené“ sauně v infrakabině minimálně 15 procent. Zvýšení tělesné teploty vede k usmrcení virů a bakterií nebo u některých druhů alespoň k zastavení jejich reprodukčního cy­klu.

Františka Těšínská

Komentáře