5 podzimních tipů, které váš domov naplní hřejivou atmosférou

Kategorie: Styl

Mojekrasa

Teploty klesají, slunečních paprsků ubývá, a tak je nejvyšší čas vnést do interiéru tu pravou hygge pohodu. Přečtěte si, které kousky vám doma vykouzlí pocit útulna, který vás zahřeje nejen na duši.

Textilie a barvy mají zásadní vliv na to, jak se doma cítíte. Lehké přehozy proto zkuste nahradit huňatými dekami, které vás zahřejí a je radost se do nich zachumlat. Chybět by vám neměly ani měkoučké polštáře, které dotáhnou podzimní relax na gauči k dokonalosti. Zahřejí vás hlavně ty s plyšovými a pletenými povlaky. Nezapomeňte ani na kusové koberce, které prostor zútulní a zahřejí vám nohy. Při výběru barev pak hledejte inspiraci v podzimní krajině. Jsou to právě odstíny červené, oranžové a žluté, které interiér pocitově prohřejí. Z materiálů jsou pak ideálními podzimními společníky měkká umělá kožešina, přírodní kůže nebo pletené látky.

2. Užijte si teplo ohně

Že jste vždy toužili po kamnech? Moderní krby a kamna můžete mít dnes takřka kdekoliv a nezáleží na tom, zda bydlíte v bytě nebo rodinném domě. K jejich provozu totiž často nepotřebujete ani komín, ani dřevo. Výhřevnost plynových a elektrických krbů je sice slabší, ale na duši vás zahřejí stejně jako ty klasické na tuhá paliva. Navíc mají nespočet výhod. Při jejich provozu nevzniká žádný kouř a ani jejich údržba není náročná. Menší biokrby se pohodlně vejdou i na konferenční stolek nebo komodu, ty větší se pak dají zabudovat do zdi.

3. Malé drobnosti, které dělají velkou radost

Co by to bylo za podzim bez dobrého čaje? Zkuste povýšit váš odpolední šálek čaje na příjemný rituál. Pořiďte si třeba drobnou porcelánovou konvičku, která se vám hravě vejde na odkládací stolek vedle křesla. Pokud ale pořádáte raději čajové dýchánky s přáteli, sáhněte po konvici z litiny. Její víčko ani rukojeť se nikdy příliš nezahřejí, a tak můžete čaj servírovat prakticky hned po vylouhování. Vnitřní část litinových konvic navíc bývá ze smaltu, díky čemuž si čaj zachová svou chuť a vydrží také déle teplý. Jestli hledáte něco neokoukaného, bude pro vás skleněná konvice v jednoduchém designu to pravé. Zejména louhování a rozvíjení takzvaných kvetoucích čajů je pak zážitek, který umí zpestřit i ten nejšedivější podzimní den.

4. Vneste si domů kousek přírody

Podzimní útulnost nejlépe podtrhnou bobuloviny, šípky nebo větvičky s listím i bez něj. Naopak exotické květiny ve váze se do podzimní hygge pohody moc nehodí. Skvěle bude vypadat také výzdoba s prvky kaštanů, žaludů, dýní a podzimního listí. Taková dekorace působí přirozeně, navodí útulnou atmosféru, a navíc ji vyrobíte během chvilky. Plody podzimu totiž stačí jen naaranžovat na dekorační etažér nebo podnos, do středu dát skleněný svícen nebo LED řetězové osvětlení a stylová dekorace je hotová.

5. Vsaďte na intimní osvětlení

Padají na vás podzimní chmury? Interiér báječně pozvednou i nejrůznější svíčky, svícny a lucerny. Navodí romantickou atmosféru při večeru ve dvou, příjemně vás ukolébají ke spánku i pozvednou všední večeři. Hřejivého kouzla si tak můžete užívat klidně každý večer. Pokud rádi zapalujete více svíček najednou, sáhněte po těch neparfémovaných, aby váš domov nebyl přehlcený různými vůněmi.

Fotografie

Komentáře