Jak se změní vaše tělo po porodu?

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Těhotenství znamená pro tělo ženy velkou zátěž. Hormonální změny, nárůst hmotnosti, napjatá pokožka, strie. To všechno ženy trápí. Na konci na ně ale čeká ta největší odměna. Miminko. Porodem to ale nekončí. I po něm se tělo mění, musí se vrátit do normálu. Ne všechno ale bude jako dřív. Co může ženy po porodu překvapit?

Povolená pochva a zvětšená děloha

Po vaginálním porodu zůstane vagina o něco větší, než byla dřív. Těsně po porodu je navíc hodně oteklá. To se během pár dnů spraví. Svaly se vrátí do normálu, vagína se začne zmenšovat. Ne ale do původní velikosti.

Náš tip: Už během šestinedělí začněte opatrně posilovat pánevní dno pomocí Kegelových cviků.

Děloha je po porodu asi 15× větší než před těhotenstvím. Její hmotnost vzroste až na neuvěřitelný 1 kilogram. Kontrakce ve třetí době porodní způsobí, že se placenta oddělí od děložní stěny a dojde k porodu placenty. Při následném zmenšování se vlákna zatahují, svalové buňky zmenšují. Zavinování dělohy je pak cítit jako slabší kontrakce. Během kojení dojde k vyplavování oxytocinu a jejich intenzita se zvýší. Mohou být také bolestivější.

V těle se po porodu nachází krevní sraženiny, které odcházejí pryč v podobě očistků. První dny jsou jasně červené s větším množstvím krve, postupně hnědnou až žloutnou, nakonec mají podobu hlenu. Celý tento proces trvá většinou 4–5 týdnů, někdy celé šestinedělí.

Náš tip: Dodržujte zásady správné intimní hygieny. Intimní partie často sprchujte a větrejte. Používejte přípravky intimní hygieny, třeba Lactacyd s vyváženým pH.

Proč i po šestinedělí mnohé ženy vypadají „těhotně“?

Děloha už sice získala původní velikost, břišní svaly jsou ale pravděpodobně ještě natažené. Bude trvat nějaký čas, než se vrátí do původního stavu. Celý proces můžete podpořit pravidelným cvičením. Začněte ale až po šestinedělí. Některé ženy navíc trápí rozestup břišních svalů. Hlavně ženy, které rodily podruhé, nebo čekaly dvojčata.

Náladovost

Chvíli se smějete, pak pláčete. Za prudkými změnami nálady stojí hormony, nedostatek spánku, příliv nových emocí, starost a náročná péče o děťátko. Novopečené maminky často podléhají pocitu, že nic nezvládají. Buďte v klidu, poporodní blues je zcela běžný stav, který se brzy srovná.

Náš tip: K hormonální rovnováze může přispět i doplněk stravy s extrakty z bylin a směsí přírodních silic Energy Gynex.

Vypadávání vlasů

Během těhotenství jste si zvykla na hustou kštici lesklých vlasů. Pár týdnů po porodu se ale začnou lámat a vypadávat. Možná vám v ruce zůstal celý chomáč vlasů. Není třeba panikařit, zase za to můžou hormony. Vlasy vám brzy padat přestanou. Jen už možná nebudou tak kvalitní jako dřív.

Co se děje s pletí?

Během těhotenství jste jen zářila, teď se vám na tváři objevuje akné, černé tečky a vřídky. Na tváři a rtech máte tmavé skvrnky, bříško, stehna a hýždě zdobí drobné jizvičky. Co naplat. Hormony řádí, jste nevyspalá, unavená a vystresovaná. To se prostě někde projeví. Vaše pokožka si zaslouží pořádnou péči.

Náš tip: Pleť jistě potěší dermokosmetika Vichy s mineralizující termální vodou, pokožku celého těla zase produkty Bioderma.

Jak zatočit se striemi?

Strie jsou vlastně takové prasklinky v kůži, které nejčastěji postihují těhotné ženy. V důsledku změny tělesných proporcí ale mohou postihnout i ostatní ženy, imunní vůči nim nejsou ani muži. Vzniku strií můžete předcházet promazáváním pokožky mastnými krémy a oleji určenými právě k prevenci proti striím. Ideální je začít s tím ještě před těhotenstvím. Když už se drobné jizvičky na těle objeví, těžko se jich zbavíte.

Čtěte také: Jak na strie v těhotenství?

I prsa se mění

Během těhotenství se zvětšovala a těžkla. Mužům se to jistě líbí a jen neradi se o dekolt své partnerky dělí s někým dalším. Během kojení prsa dočasně povisnou pod tíhou plných mléčných žláz. Už tehdy je na místě začít o ně správně pečovat. · Zpevňujte je pomocí pravidelného cvičení. · Noste vhodnou podprsenku. · Prsa jemně masírujte vhodnými přípravky.

Náš tip: Už dávno svého potomka nekojíte, ale prsa jsou stále povislá a splasklá? Vyzkoušejte NadraIN Forte, přírodní přípravek pro větší objem a pevnost ňader.

Fotografie

Komentáře