Kadeřnické salóny v ČR se připojují k projektu zaměřenému na recyklaci hliníkových obalů od kosmetiky

Kategorie: Novinky a zajímavosti

Mojekrasa

Kadeřnické salóny v ČR se připojují k projektu zaměřenému na recyklaci hliníkových obalů od kosmetiky: Buďme spolu #ovlasblizkprirode

Projekt ProVALUE přináší do ČR iniciativu zaměřenou na recyklaci hliníkových obalů od profesionálních kadeřnických produktů.

Divize Profesionálních Produktů společnosti L'Oréal Česká republika spolu s vybranými partnerskými kadeřnickými salony, jako jsou například Salon Petra Měchurová Hair studio Honza Kořínek, Ateliér Kotlár a další, spouštějí projekt na třídění hliníkových obalů a odpadů kumulovaných v kadeřnických salonech, aby snížili stopu tohoto oboru na životní prostředí.

V posledních několika měsících probíhala testovací fáze ve vybraných partnerských salonech, kdy bylo cílem zjistit zájem a zapojení do projektu.

Díky pozitivním ohlasům se zástupci Divize Profesionálních Produktů společnosti L'Oréal Česká republika rozhodli rozšířit projekt do celé republiky v rámci vytvoření regionálních partnerů pro sběr.

Hliníkové obaly (tuba s barvou na vlasy, stylingové přípravky jako laky na vlasy apod) a folie se díky svým unikátním vlastnostem široce používají i v kadeřnických salonech. I když tento typ materiálu je možné v podstatě do nekonečna recyklovat, sami kadeřníci neví, jak s takovým odpadem naložit, a proto tato cenná surovina často končí na skládkách a vypadává tak recyklačního kruhu.

"V souladu s naším globálním programem 'L´Oréal pro budoucnost ' jsme hledali řešení, které by v našem regionu pomohlo zlepšit recyklovatelnost obalů od kosmetických přípravků. Vzhledem k faktu, že v ČR není stále velká část hliníkových obalů recyklována a sami kadeřníci a majitelé salonů cítí, že v tomto směru by se dalo leccos zlepšit, rozhodli jsme se spustit projekt ProVALUE. Je to pro nás skvělý okamžik, neboť můžeme našim partnerským kadeřnickým salonům zapojeným do projektu garantovat, že obaly, které nashromáždí, neskončí na skládce, ale získaný materiál bude recyklován a dále smysluplně využit.“ uvedla Brigitte Streller, generální ředitelka společnosti L'Oréal Česká republika s r.o.

Klíčovým partnerem programu PRO VALUE by L´Oréal v České republice je společnost Metal Trade Comax, která se mimo jiné zabývá přepracováváním odpadů z neželezných kovů.

Díky speciální technologii zpracovatele tohoto odpadu, je možné přepracovat i takový druh hliníkového odpadu jako jsou použité tuby od profesionálních kadeřnických přípravků (barvy na vlasy, zesvětlovače, …), aerosolové nádobky (styling), ale i hliníkové folie používané při barvících službách.

„Díky naší speciální technologii jsme schopni i hliníkový materiál pocházející z kadeřnictví přepracovat do formy tzv. ingotů, které jsou dále využívány například v automobilovém průmyslu nebo ve stavebnictví,“ řekl zástupce společnosti Metal Trade Comax.

Do testovací fáze sběru hliníkových obalů od přípravků společnosti L´Oréal se již v roce 2019 a na začátku roku 2020, zapojilo 12 kadeřnických salonů. Vládní nařízení vztahující se k pandemické situaci COVID-19 kadeřnické salóny v zemi téměř na rok uzavřelo, proto bylo konečné spuštění programu odloženo do znovu otevření kadeřnických salonů.

„Během testovací fáze v roce 2019/2020 se nám i přes výzvy spojené se vznikajícími restrikcemi souvisejícími s pandemií podařilo v Akademii L´Oréal, kde školíme kadeřníky, nasbírat několik desítek kilogramů hliníkového odpadu.“ Sdělila Martina Slezáková, ředitelka Divize Profesionálních Produktů.

V roce 2019 vytřídil každý občan České republiky průměrně 13,9 kg kovu. *

„Jme velmi rádi, že se program PRO VALUE by L’ORÉAL nyní rozeběhne v plném rozsahu, a nabídne tak připojení dalším salónům, které jistě uvítají iniciativu pro třídění odpadu z hliníkových obalů za účelem ochrany životního prostředí a přispějí tak k oběhové ekonomice.“ dodala Martina Slezáková.

V roce 2020 bylo na tuzemský trh dodáno 1.227.000 tun jednocestných obalů, 76 % jich bylo následně vytříděno a předáno k využití či dotřídění na dotřiďovacích linkách. Míra recyklace kovového odpadu byla 61 %.**

*Zdroj :

  • samosebou.cz/2021/02/­11/kolik-odpadu-vyprodukuje-prumerne-kazdy-cech/

**Zdroj:

  • ekokom.cz/vysledky-zpetneho-odberu-a-vyuziti-obalovych-odpadu-za-rok-2020

Mohlo by vás zajímat

Komentáře