Rutina v péči o pleť: Základem je čištění a hydratace

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Chcete mít krásnou pleť bez nežádoucích pupínků nebo pigmentací? K dokonalé pleti vám pomůže správná skin care rutina. Co by v ní nemělo chybět a jaké produkty používat ráno a večer?

Péče o pleť je nejdůležitějším krokem ke krásné pokožce bez nedokonalostí. Opláchnout tvář vodou a aplikovat krém ale většinou prostě nestačí a je potřeba si vytvořit svou rutinu. Co by vám v ní nemělo chybět?

Základem je čištění

Čištění pleti je opravdu základ, který nesmí chybět v žádné rutině, a neměly byste ho odbýt jen rychlým opláchnutím. Pravidelné čištění je tajemstvím krásné a zdravé pleti. Pokud budete mít základ v podobě čištění, hydratace a SPF, nepotřebujete mít ve své rutině ani žádné aktivní látky.

Podle typu pleti si zvolte správný čisticí produkt – k péči o suchou pleť jsou vhodné ty krémové nebo čisticí mléka, pro tu mastnější upřednostněte produkty v podobě pěny nebo gelu. Na čištění pleti si vyhraďte dostatek času a alespoň večer provádějte dvojité čištění, které pleť dokonale zbaví veškerých nečistot. Při dvojitém čištění můžete klidně dvakrát za sebou použít stejný produkt, nezapomínejte ale pleť vždy opláchnout vodou.

Oplachujte vlažnou vodou

Pleť vždy oplachujte vlažnou vodou, nikdy ne ledovou ani horkou. Snažte se vyhnout tomu, že si tvář umyjete ve sprše, a raději tyto kroky od sebe oddělte. Horká i ledová voda může pleť zbytečně podráždit a zhoršit akné.

Po opláchnutí tvář osušte přikládáním bavlněného ručníku, netřete ji, tím pleť jen podráždíte. Vyčleňte si na obličej zvláštní ručník a pravidelně ho měňte, nejlépe každý den, ale alespoň jednou za týden.

Ranní rutina je o ochraně

V ranní rutině by vám nemělo chybět čištění, hydratace a ochrana proti slunci.

  1. Čištění nemusí být ráno tak intenzivní, použijte čisticí gel, mléko nebo emulzi.
  2. Po čištění následuje tonizace. Použít můžete jemné tonikum, které pleť posílí a připraví ji na následující péči. Skvěle fungují tonika s obsahem vitaminů C a E, kyseliny hyaluronové nebo růžová voda. Tonikum neoplachujte, nechte mu pár minut, aby se vsákl do pokožky, a pokračujte dalšími produkty.
  3. Předposledním krokem je hydratace v podobě hydratačního krému nebo séra.
  4. Nakonec nikdy nezapomínejte na ochranný sluneční faktor (SPF), a to celoročně, i když trávíte den prací z domova. SPF chrání pleť před nebezpečným slunečním zářením UVA a UVB a působí jako prevence proti předčasnému stárnutí pleti.

Pokud chcete do své rutiny zakomponovat aktivní látky, aplikujte je na pleť po tonizaci. Efektivní ochranu vám ráno poskytne například vitamin C, kyselina ferulová, vitamin E nebo koenzym Q10.

Večerní rutina je o čištění

To nejdůležitější ve večerní rutině je čištění, jelikož je nutné pleť po celém dni zbavit všech nečistot.

  1. Odlíčení by mělo být to první, co uděláte. Vhodné jsou odličovače na bázi oleje, a to zejména na voděodolný make-up. Použít ale můžete i jemnou micelární vodu. K odlíčení očí zvolte speciální odličovač očí, naneste ho na vatový tamponek, přiložte jej na oči a nechte chvíli působit, pak jemným pohybem setřete.
  2. Po odlíčení je na řadě dočištění pleti. K tomu je vhodný jemný čisticí produkt bez parfemace, ať už gel, pěna, emulze, či mléko. Vybraný produkt vmasírujte do pokožky tváře a krku a následně opláchněte.
  3. Po čištění následuje tonizace. V rámci večerní rutiny můžete použít i tonika s obsahem AHA a BHA kyselin, které fungují jako jemný peeling. Dávejte ale pozor na podráždění a na citlivou pleť je používejte jen občas.
  4. Po tonizaci můžete na pleť aplikovat aktivní látky zacílené na problémy, které potřebujete řešit – vitamin C, retinoly proti stárnutí pokožky, kyselinu salicylovou na akné nebo niacinamid pro celkově zdravou pleť.
  5. Hydratace je důležitá i na noc, proto mějte i ve večerní rutině zařazen hydratační produkt – krém, esenci či sérum.

Foto kredit: Unsplash

Mohlo by vás zajímat

Komentáře