Simona Bártová - o práci, kosmetice i chybách žen v líčení

Kategorie: Na slovíčko

Mojekrasa

Je jednou z nejznámějších vizážistek u nás, původně vystudovaná ekonomka, se líčení věnuje téměř 12 let, školí zájemce v kurzech líčení, obor zná ze všech stran.

Co myslíte, jak se zlepšilo povědomí obyčejných žen o správném líčení?

V dnešní době je na internetu k dispozici mnoho návodů, rad a video tutorialů, kde si každá žena nebo mladá dívka může najít přesně to, co ji zajímá a správné líčení natrénovat. Rovněž v parfumeriích se často pořádají promo akce s vizážisty jednotlivých značek, kde se dozvíme mnoho tipů a uvidíme samy na sobě, jaké jsou nejnovější trendy. A pokud mohu soudit podle zájmu o osobní kurzy líčení ve vizážistické škole, kde dělám lektorku, ženy se o líčení zajímají čím dál tím víc.

Existuje nějaký beauty trik, bez kterého se žádná žena neobejde?

Často se setkám s tím, že ženy zapomínají na prosvětlení kolem očí a nepoužívají lehký tekutý korektor na kruhy pod očima a tmavší místa na obličeji. A také se trochu bojí trochu si zvýraznit obočí, nejlépe nabarvením u kosmetičky nebo alespoň šedohnědou obočenkou nebo očním stínem. Krásné obočí je pro mladistvý a svěží výraz velmi důležité.

Jak si ženy „škodí“ v líčení? Jaké chyby dělají nejčastěji?

Dnes už nenajdeme mnoho dam, které lpí na vysloveném nevkusu, například bleděmodré stíny v kombinaci s cihlovou rtěnkou se už moc nevidí. Ale stále se u velmi mladých děvčat setkávám s neodborně vytrhávaným obočím do úzkých oblouků, čímž si mnohdy nevratně zkazí vzhled. Občas si zákaznice neví rady s výběrem přesné barvy makeupu.

Která z českých nebo světových celebrit má podle Vás nejlépe zvládnutý styl líčení?

Víte co je zajímavé? Kdykoli nalíčíme klientku jakéhokoli věku, začne se podobat nějaké známé tváři, protože hvězdy bez makeupu téměř neznáme a správné líčení opravdu může hodně pomoci. Ženy by se měly vždy inspirovat někým, kdo se jim podobá typově, i když na první pohled vzdáleně a budou pak mile překvapené, herečky a modelky mají pod vlivem svých vizážistů nejlíp vychytané, co jim opravdu sluší. Musím říci, že kromě občasných úletů je na společenských akcích vidět samé dobře upravené krásky, i to svědčí o stoupajícím zájmu o naši práci. Letos na podzim si všímám návratu kouřového líčení očí.

V čem se lety mění kosmetika, se kterou pracujete? Používají se nové složky make-upů atd.?

Některé produkty dekorativní kosmetiky jsou naprostou klasikou a úspěšně se prodávají několik desítek let, např. YVES SAINT LAURENT Touche Eclat na kruhy pod očima, ale každá značka se snaží uvádět neustále nové technologické inovace. Zákaznice žádají víc přírodní kosmetiku, hypoalergenní složení bez silikonů a zároveň bezchybný vzhled, který vydrží. To je pro kosmetické firmy výzva.

Jaký kosmetický produkt by neměl chybět v žádné ženské kabelce? Co bychom měly mít vždycky po ruce?

Myslím, že je to krásná rtěnka. Co ženy zajímá nejvíce, když je líčíte? Někdy si hodně povídáme. Snažím se vždy vytáhnout pomocí makeupu nejhezčí rysy a udělat ze své zákaznice skutečnou krásku, která je spokojená sama se sebou. Mnohokrát se podaří, že díky novému pohledu na vlastní půvab získá úplně nové sebevědomí.

V čem je Vaše práce náročná?

Moje práce je krásná a plná pozitivních emocí, třeba při líčení nevěsty. Navíc jde o práci téměř bez stresu a pokud si to dobře naplánujete, s relativně flexibilní pracovní dobou. A to je v dnešní době vzácnost, za kterou jsem vděčná.

Foto: archiv Simony Bártové

Komentáře