VEGETFEST

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Od 27. února do 20. března se ve vybraných restauracích uskuteční festival s názvem Vegetfest www.vegetfest.cz, který v duchu lidových tradic představí Pražanům i návštěvníkům hlavního města vegetariánská jídla. Festivaloví hosté budou mít v jednotlivých restauracích možnost ochutnat speciální tříchodová menu za cenu 290 Kč.

Festival Vegetfest je další gastronomickou událostí z dílny Alakarte.cz. „I tímto festivalem navážeme na české tradiční hodnoty a po masopustním veselí nabídneme něco lehčího a zdravějšího. Podle liturgického kalendáře po Masopustu následuje období velikonočního půstu, a tak se téma vegetariánské kuchyně přímo nabízelo, vysvětluje výběr tématu Pavel Suchánek, ředitel společnosti Alakarte.cz. Ve vegetariánské kuchyni se hojně využívají luštěniny, brambory či těstoviny, dále různé druhy zeleniny a ovoce. A o tom všem se budou moct přesvědčit návštěvníci festivalu, který probíhá od 27. února do 20. března.

Zúčastní se ho i restaurace, v jejichž jídelníčku běžně nalezneme i masové pokrmy. „Každá dobrá restaurace by měla svým hostům umět připravit chutné bezmasé jídlo, proto jsme s nabídkou účasti oslovili restaurace, které nejsou výhradně vegetariánské,“ uvádí Pavel Suchánek. Takovou restaurací je i restaurace Fluidum na Praze 3. „Pro naše hosty jsme jako hlavní chod připravili taštičky z nudlového těsta plněné čerstvým sýrem se zeleninou a restovanými houbami, láká na své menu Jiří Konhefr, majitel restaurace Fluidum. „Veškeré suroviny použité v našem menu byly běžně dostupné v tento čas i v minulosti. Jen jsme způsob úpravy a prezentace posunuli do dnešní doby. Pokud tedy lidé dodržovali půst, pak jistě používali i tyto ingredience,“ dodává.

Zcela vegetariánskou restaurací na festivalu je Mlsná kavka na Praze 8 v Karlíně. „Vegetariánskou kuchyní, kterou vaříme u nás v restauraci, se snažíme neurazit. Existuje řada zajímavých pokrmů, jako je sýrové fondue či houbové rizoto, které jsou přirozené bez masa. Předsudek, že vegetariánská kuchyně je nudná, možná vznikl u kuchařů, kteří si nevěděli rady,“ vysvětluje Filip Kavka Smiggels, majitel restaurace. To potvrzuje i Martin Ševít z restaurace Le Papillon „Žádná kuchyně není nudná, záleží vždy na přípravě, dostupnosti surovin a kreativitě šéfkuchaře.“

„Festivaloví hosté u nás ochutnají liškový koláč s kapučínem z černého kořene,“ láká na hlavní chod svého menu Filip Kavka Smiggels, který je v Mlsné kavce zároveň i šéfkuchařem.

Vegetfestu se tentokrát zúčastní pouze pražské restaurace, které budou svým hostům servírovat 3chodové menu za cenu 290 Kč. Vstupenkou na festival je rezervace vybraného menu na www.vegetfest.cz. Platba za menu probíhá přímo v restauraci. Každý z návštěvníků festivalu má následně možnost se o svůj zážitek podělit s ostatními prostřednictvím hodnocení dané restaurace přímo na alakarte.cz

Zúčastněné restaurace

  • Amade Restaurant, Praha 1
  • Dahab, Praha 1
  • Fluidum Restaurant, Praha 3
  • Indian Jewel, Praha 1
  • Le Papillon, Praha 2
  • Mlsná kavka, Praha 8
  • Renommé Restaurant, Praha 1

Zdroj: Alakarte.cz

Komentáře