Vyhledat psychologickou pomoc není žádná ostuda

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Nejspíš byste se divili, kolik lidí v dnešní době chodí k psychologovi. Nebývají to pouze celebrity, dost možná se jedná i o někoho z vašeho okolí. Sice nejde o žádný zážitek, s nímž byste se měli chlubit svým známým, ovšem na druhou stranu není ani důvod se za něco takového stydět.

Na začátek je potřeba ujasnit si pojmy. Psycholog pomáhá lidem majícím v životě nejrůznější potíže. Pacientům s psychickými poruchami se věnuje psychiatr. Lidé chodící k psychologovi tedy v žádném případě nejsou šílení, nenormální. I ve vašem životě už určitě přišla nebo přijde situace, s níž by vám odborník pomohl.

S čím se chodí k psychologovi?

Dveře psychologických poraden jsou otevřené všem, kteří se ze svého života nedokážou radovat a neprožívají jej v psychické rovnováze. Je zbytečné žít v trápeních, iluzích, lžích, nerozhodnosti, nenaplněných očekáváních.

Například do centra KTP Praha se klienti nejčastěji vydávají kvůli nízkému sebevědomí, selhání v zaměstnání, komplikacím ve vztazích, pracovnímu vyhoření, fyzické samotě, depresím, fobiím, šikaně, ztrátě blízké osoby, manželským konfliktům, nemocím apod.

Tzv. koučování osobního rozvoje vám pomůže změnit pohled na život, najít zdravé sebevědomí a dát vše kolem sebe do pořádku.

Názor odborníka má větší váhu

Člověku se vždy uleví, když se může někomu svěřit. Někteří lidé nikoho blízkého, kdo by jim ulevil v trápení, nemají. Navíc jsou situace, o nichž se vám se známými mluvit nechce. Kvalifikovaný psycholog vás nejen diskrétně vyslechne, ale také vám pomůže vzniklý problém vyřešit.

Psychologická poradna pro většinu klientů představuje až poslední řešení. Bojí se, jak se na ně psycholog po vyslechnutí problému bude dívat. Mají strach vyprávět o svých potížích neznámému člověku. Uvědomte si však, že nestranný posluchač se na situaci dokáže podívat mnohem konstruktivněji.

Zapomeňte na předsudky

Vyhledat péči v oblasti duševního zdraví či osobního rozvoje není ostuda. Psycholog je vlastně takovým mezičlánkem mezi zcela odbornou pomocí a popovídáním si s blízkými. Můžete k němu chovat důvěru, informace o vás nebude nikomu sdělovat. Vyslechne vás, doporučí vhodné řešení a pomůže vám změnit život.

Tušíte i vy, že ve vašem životě není něco v pořádku, a máte chuť s tím něco dělat?

Navštivte KTP Praha. Těší se na vás PhDr. Dana Kubečková Ph.D., která má v oblasti psychologie mnohaleté zkušenosti. Zaměřuje se zejména na párový, rodinný, pracovní i individuální kontext. Doposud pracovala například pro Českou televizi, Kongresové centrum v Praze či Českou spol. pro duševní zdraví. Lepšího odborníka byste hledali jen těžko. Sezení s paní Kubečkovou se pro spoustu klientů stávají příjemně stráveným časem. Přijdou si popovídat a odchází lehčí o své problémy.

Fotografie

Komentáře