Co byste měli vědět o chemickém peelingu?

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Co byste měli vědět, než své pleti dopřejete chemický peeling? Předáme vám nejdůležitější informace o chemickém peelingu. Než se vydáte na první chemický peeling, podívejte se, co vás vlastně čeká.

Chemický peeling se řadí mezi ošetření nazývaná resurface. Zbaví vás vrásek, jemných linek, jizev, jizev po akné, pigmentových skvrn na bělení pleti a mnoha dalších problémů s pletí. Označení resurfacing se používá pro několik typů ošetření pleti, při kterých je vždy odstraněna svrchní vrstva pokožky, takzvaná exfoliace. Pod starou pokožkou se odkryje nová. Jde o náročnější ošetření, proto jej provádí lékař, plastický chirurg a speciálně proškolení specialisté. Řadíme sem chemické peelingy, enzymatické peelingy, dermabraze i ošetření laserem.

Co je cílem chemického peelingu a na co se připravit

Cílem je odstranění hrubé pokožky, podpora růstu nové kůže, stimulace produkce kolagenu a elastinu v pleti. Než chemický peeling podstoupíte, zeptejte se, zda ošetření skutečně odstraní vrásky, akné, jizvičky po akné i pigmentové skvrny a další potíže s pletí, které chcete vyřešit. Zda je zvolené hloubkové ošetření pleti pro vaši pleť bezpečné a jak dlouhou dobu vyžaduje rekonvalescence. Zjistěte si vše, co musíte po proceduře dodržovat pro zamezení rizika komplikací, jako je infekce, možné kontraindikace a jak dlouho efekt vydrží.

Na jaké části obličeje použít chemický peeling

Chemický peeling neboli chemochirurgie za využití různých typů kyselin a dalších látek odstraní svrchní vrstvu pleti. Odhalí novou pleť, která se zhojí a doroste, vypadá mladší a svěžejší. Ošetření omladí celý obličej, největší efekt je nad horním rtem. Není vhodné kolem očí. Nižší koncentrace kyselin a peelingy jsou určené na citlivou pleť, třeba povrchový peeling EyePeel, který šetrně redukuje a zbavuje oční okolí nedokonalostí. Vrásek okolo očí, pod očima a na horních očních víčkách se jinak těžko zbavuje. Kosmetický salon či klinika vám ale vždy poradí.

Průběh chemického peelingu

Pleť je třeba před peelingem řádně vyčistit a odstranit bakterie. V závislosti na hloubce peelingu lze použít analgetika. U hlubokého peelingu je někdy doporučeno 1 až 2 dny předem užívat preventivně antibiotika proti infekci. Na pleť se aplikují koncentrace alfa-hydroxykyselin, beta-hydroxykyselin či trichloroctové kyseliny. Někdy se na pleť 4 až 6 týdnů předem a den po peelingu aplikuje retinol či alfa-hydroxykyselina. Zlepší účinek peelingu i omlazení a sníží riziko barevných nerovností na pleti.

Co dodržovat po chemickém peelingu

Během prvních 24 hodin po proceduře se na pleti objeví suchá krusta a stroupky. Pleť je třeba chránit přípravky s SPF faktorem a nevystavovat slunci. Během hojení je pleť tmavě červená a postupně zesvětlí. Doba hojení závisí na hloubce peelingu a od toho se odvíjí i cena. U peelingů na svrchní vrstvu pleti hojení trvá 1 až 4 dny. U hlubokých peelingů jde o týdny až měsíce. Existují různé typy kyselin a peelingových metod. Skutečný odborník vybere tu nejlepší metodu a hloubku dle typu pleti.

Rádi byste vyzkoušeli chemický peeling? Zkuste některý z kosmetických sa­lónů

Komentáře