Dočasné tetování – má to smysl?

Kategorie: Tetování

Mojekrasa

Ty tam jsou doby, kdy tetování označovalo pouze kriminální živly a námořníky. Po pěkném obrázku dnes touží mnoho z nás, ale většinu odrazuje to, že jde o ozdobu doživotní, které se zbavíte pouze po náročném zákroku laserem.

Takže pokud někde uvidíte, že nabízejí tetování pouze na několik let, můžete si říci, že problém je vyřešen a nadšeně si takové tetování objednáte. My vám ale doporučujeme, abyste ve svém nadšení zbrzdili a raději se o tzv. dočasném tetováním dozvěděli něco více.

Dočasní tetování nezmizí

Nepermanentní tetování má společnou techniku s tzv. dočasným make-upem, při kterém se kreslí linky kolem úst a očí. Tetovací inkoust se tehdy nanáší pouze do hloubky 0,3 až 0,5 mm pod nejsvrchnější vrstvu pokožky. Tím je dosaženo, že inkoust bude jednak viditelný po určitou dobu, ale protože se tato vrstva pokožky obnovuje, po určité době zmizí.

Při trvalém make-upu se však tetují pouze linky a skutečně velmi malá plocha a tento požadavek tedy lze dodržet. Pokud si však chcete nechat takto vytetovat obrázek a ještě navíc s určitými vybarvenými plochami, je velmi těžké dodržet, aby tetování mělo všude tuto skutečně malou hloubku. Většinou se právě hloubka liší a to má za následek to, že tetování mizí velmi nepravidelně a na některých místech dokonce nezmizí vůbec.

A výsledek? Po chvíli, kdy jste se mohli chlubit pěkným obrázkem, je tetování čím dál tím více „rozplizlé“, až vám z něj zbude nevzhledná skvrna, která za žádnou cenu nemizí.

Dejte si pozor i na hennu!

Co s tím? Nejlépe asi bude, pokud od tzv. semipermanentního tetování upustíte a zvolíte mezi kvalitně provedeným tetováním, které je skutečně na celý život, anebo si necháte na tělo nakreslit obrázek např. hennou.

Ale ani toto „tetování“, které vydrží zhruba tři neděle, není zcela bez rizika. Často se totiž do klasické henny přimíchávají další látky, které mají např. zaručit, aby byla barva tmavější a přitom stačila kratší doba aplikace. A právě na tyto látky můžete být alergičtí. Nejnebezpečnější je parafenylendiamin (PPD). Ten je však významným alergenem a reakce na něj může být poměrně bouřlivá. Může dojít k zrudnutí kůže, otokům a svědění. Navíc takto vytvořená přecitlivělost je celoživotní, takže pokud tuto reakci zaznamenáte jednou, s největší pravděpodobností se bude opakovat a na tetování hennou můžete zapomenout. To, zda vám látka vadí, zjistíte tak, že před nanášení látky, provedete test na malém kousku kůže. Pravá henna by však neměla vadit nikomu.

Dočasné tetování není bez budoucnosti

To, že je taková situace nyní, však neznamená, že je dočasné tetování bez budoucnosti a že za pár let si nebudete moci nechat udělat plnohodnotné tetování jen na určitou chvíli. Ve Spojených státech např. vyvíjejí barvy, které by se v těle odbourají a nebudou lidskému tělu škodlivé. Stále lepším vývojem také procházejí lasery, které tetování odstraňují. Odstranění bolí totiž stále méně a trvá také kratší dobu.

Hledáte kosmetický salon či kliniku estetické dermatologie, kam zajít na odstranění tetování laserem či odstranění PMU?

Komentáře