Akné není nemoc kůže, ale nitra

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Negativní pocity a snížené sebevědomí v souvislosti s onemocněním kůže nejsou výsadou jen mladých lidí, ale podle výzkumů se onemocněním akné trápí více dospělí. Ti si pravděpodobně ve větší míře uvědomují zásadní narušení pracovního a společenského života. I mírnější formy akné mívají devastující vliv na psychiku člověka, natož jizvy, které často po dlouhotrvajícím akné mohou zůstat.

Akné v dospělosti

Akné je kožní onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje v dospívání, ale někdy přetrvává i déle nebo se u někoho objeví až v dospělém věku. Akné vzniká z důvodu uzavření a zanícení vývodů mazových žláz. Zvýšená tvorba mazu a nadměrná produkce rohoviny vytváří vhodné prostředí pro přemnožení bakterií a stav se zhoršuje. Akné se na kůži projevuje jako černé tečky – komedony, místní zarudnutí nebo i vystouplé červené, někdy mokvavé nebo hnisající pupínky. Objevuje se na obličeji, ramenou, krku, hrudníku a horní části zad.

Za vznik akné z pohledu tradiční čínské medicíny stojí většinou vznik horka a vlhka převážně v orgánových okruzích plic, žaludku a tlustého střeva, případně stagnace hlenu a blokáda krve. Má potom různé projevy podle toho, o jaký syndrom se z pohledu tradiční čínské medicíny jedná. Léčbou je nastolení harmonie v organismu, to znamená odvedení horka a vlhka a rozproudění krve. To se děje pomocí fytoterapie – bylinné léčby, zavedením správných stravovacích návyků a uvedením organismu do emoční rovnováhy.

Z dlouhodobého hlediska je k udržení dobrého stavu kůže nejdůležitější faktor stravování.

Zdravé stravování

V dnešní „rychlé“ době, plné spěchu a stresu, se náš jídelníček často smrskne na fastfoodové jídlo snědené v rychlosti na ulici. Tento hektický způsob života a stravování, obsahující smažená, tučná a silně okořeněná jídla, nám přinese do organismu právě ono horko a vlhkost, které se potom přes kůži snaží ventilovat ven a projevem je kožní onemocnění jako je akné.

Co by nám mělo jídlo vlastně přinést? Z pohledu tradiční čínské medicíny je to kvalitní životní energie čchi. Mimo jiné to znamená, že bychom se po jídle měli cítit lépe než před ním. Nadýmání, bolesti či únava nám signalizují, že jsme si nedopřáli přesně to, co naše tělo opravdu potřebuje.

V případě kožního onemocnění je důležité dodržovat určité zásady a vědět, které potraviny přispívají největší měrou k vytváření nežádoucího vlhka a horka a vyhnout se jim. Jedná se o cukr ve všech jeho podobách, tedy i hnědý, nerafinovaný. Nahradit jej můžeme ječmenným sladem nebo sušeným ovocem. Dalším nepřítelem je pasterované, homogenizované a jinak upravované kravské mléko a mléčné výrobky z něj. Pro tělo je díky úpravám těžce stravitelné a proto ho raději vynechejme. Nahradit jej můžeme ovčím nebo kozím mlékem nebo i neupravovaným kravským mlékem. Omezit je třeba pečivo kvůli lepku a kvasnicím. Použitím kvásku místo kvasnic se pečivo stává opět pro naše tělo lépe stravitelnější. Dalšími potravinami zvyšující nežádoucí horkost v organismu jsou tvrdý alkohol, káva, uzeniny, konzervy, smažená, tučná a silně kořeněná jídla.

Naopak potravinou, která pomůže zbavit organismus horka a vlhka je slzovka obecná neboli perla východu. Jsou to semena divoké trávy, která mají silný čistící účinek a posilují okruh sleziny. Z dalších potravin vhodných u kožních problémů jmenujme rýži, fazole mungo, kroupy, jáhly, pohanku, pšeničné kličky, ječmen fazole adzuki, produkty ze sóji, kukuřici, okurky, celer, mrkev, řeřichu, melouny, brusinky, řapíkatý celer, cukety, dýně, čekanku, kapustu, hlávkové a čínské zelí, brokolici, lilek, ředkvičky, banány, maliny, mandarinky, ananas, grapefruit, šalvěj, plody hlohu… Prostě rozhodně je z čeho vybírat, aniž bychom se museli cítit ochuzeni. Je jen třeba výběru potravin věnovat větší pozornost a naučit se vnímat své pocity po jídle a podle toho hledat optimální stravu pro sebe. Obecná pravidla jsou jen základ, ale každý jsme jedinečný a proto i jídelníček, zvláště při zdravotních problémech, musí být sestavený individuálně.

Bylinné směsi

Podobně jako správně zvolené potraviny fungují i speciální doplňky stravy. Čínské bylinné směsi nebo fytopreparáty jsou pro naše tělo koncentrovanou formou léčivé stravy. Například přípravek Qing Re Du je vynikájicí na očistu celého těla a stažení horka. Pro podporu dráhy jater a lepší odvedení toxinu z těla se doporučuje Karvipar nebo Hu Gan. U akné nejde primárně o nemoc kůže, ale vždy o to, co se děje uvnitř organismu. Pokud zharmonizujeme vnitřní prostředí, odměnou nám bude zdravě vypadající pleť.

Pro ty, kteří trpí jakoukoliv formou akné, je důležité pomocí diagnostiky tradiční čínské medicíny zjistit, kde se nachází kořen nemoci a užíváním účinných bylinných směsí nastolit čistící a harmonizační proces v organismu a zároveň přijmout individuálně sestavená doporučení ohledně stravy a změny životného stylu. Zajděte si k terapeutovi tradiční čínské medicíny pro nástroj, se kterým pak už můžete sami pracovat!

Autor: Jana Pospíšilová (praktik tčm v centru ČÍNSKÝ LÉKAŘ)

Sledujte nás na Facebooku: www.facebook.com/salonykrasycz

Sledujte nás na Instagramu:www.instagram.com/salony_krasy.cz

Komentáře