Barvová typologie

Kategorie: Styl celebrit

Mojekrasa

Každá žena se jistě s názvem barvová nebo také barevná typologie již někdy setkala. Pokud ne, řekneme si co to vlastně barvová typologie je.

Obecně lze říci, že barvová typologie určuje jaké barvy se hodí pro danou osobu. Je třeba si uvědomit, že s určitým zabarvením pokožky, vlasů a očí se již narodíme. Toto je nám dáno geneticky. Určit barevný typ lze zhruba od dvou let. Během života se barevný typ nemění, to znamená, že se s ním narodíme, žijeme, stárneme a i umíráme.

Ne každému člověku sluší všechny barevné odstíny. Sice všichni můžeme nosit například modrou barvu, ale někomu bude slušet námořnická modrá, jinému azurově nebo blankytně modrá. A právě zde nám pomáhá barvová typologie. Nejen, že nám řekne, která barva nám sluší, ale najde i odstíny, které nás vyloženě rozzáří. Dokáže nám pomoci s oblékáním, líčením nebo s výběrem brýlí. Správné barevné tóny nám pomohou vypadat mladší a budeme působit sladěně a pozitivně.

Barevná typologie se dělí do čtyř základních skupin. Ty jsou nazývány jako roční období – jarní, letní, podzimní a zimní barevný typ. V knihkupectvích nebo knihovnách najdeme knihy, které nám vysvětlí jak si pomoci s určením barevného typu. Existují i kurzy barevné typologie. Najdeme je na internetu, cena se pohybuje kolem 1 200 korun. Nejlépe však uděláme, když se obrátíme na odborníka, který má již zkušenosti. Salón zabývající se barevnou typologií můžeme také vyhledat na internetu.

Ceny se zde pohybují u nejzákladnějšího určení barevné typologie od 700 korun až po 10 000 korun, kde Vás čeká naprosto kompletní nalezení vlastního stylu s návrhem šatníku dle barevné typologie. Často však stačí již základní určení barevného typu. Zde se nám odborník bude věnovat asi 90minut a po určení barevného typu s námi probere barvy a vzory v oblékání, doporučí barvu vlasů, brýlí a líčení a také většinou přidá barevnici. Ať už se rozhodnete jakkoli, je nutné mít na paměti, že barevný typ se zjišťuje za denního světla, s vlasy staženými z čela nebo úplně zakrytými. Pleť musí být umytá a nenalíčená. Hlavními určujícími faktory je pleť a oči.

Jaký je rozdíl mezi barvovými typy?

Jarní typ

Vyznačuje se pletí bledou až průsvitnou, mohou se objevit i zlatohnědé pihy. Oči světle modré, sytě modré, šedozelené nebo oříškové. Vlasy bývají plavé s červeným zabarvením a zlatavým podtónem. Rty teple růžové nebo jemně červené. Jarní typ působí něžným dojmem.

Líčení by mělo být v pastelových, světlých barvách. Jarním typům rozhodně nesluší tmavé barvy a to ani v případě řasenky. Make-up volíme jemný v barvě nažloutlé béžové nebo slonové kosti. Oční stíny by měly být pastelově žluté, zelené, růžové, modré. Řasenka šedá nebo modrá. Rty by měly být upraveny lososovou nebo korálovou rtěnkou.

Co se týká oblékání tak zde je nutné vynechat temné a studené barvy. Slušet budou jarnímu typu teplé, jasné a zářivé barvy se žlutým podtónem. Patří sem světle hnědé odstíny, žlutá, oranžová, broskvová, lososová, tyrkysová, velmi jemná fialková a žlutozelená.

Letní typ

Vyznačuje se pletí velmi světlou, někdy olivovou s namodralým podtónem nebo narůžovělou s prosvítajícími žilkami, pihy bývají šedohnědé. Oči šedé, modrozelené, tmavě modré nebo hnědé, mohou být i oříškově hnědé. Vlasy plavé až hnědé. Rty bývají teple růžové nebo jemně červené. Letní typ působí chladně a důstojně.

Líčení by mělo být v pastelových a studených odstínech. Make-up by měl být světlý v narůžovělých tónech. Oční stíny zelené či modré s perletí, šedé i lila. Řasenka šedá nebo černá. Na rty použijeme nejlépe transparentní lesk.

Letnímu typu sluší studené jemné barvy v lehkých pastelových odstínech. Patří sem modrá, světle šedá, antracitová, světlá růžová, malinová a kakaově hnědá. Vyhnout by se tento typ měl černé, černobílé, rezavé a zářivým odstínům. Nesluší mu ani šperky ze žlutých kovů.

Kde Vám s barvami poradí?

Pokračování článku Barvová typologie zveřejníme 31.8.2010.

Komentáře