Chanel - symbol elegance

Kategorie: Styl celebrit

Mojekrasa

Když se vysloví jméno Coco Chanel téměř každý si představí štíhlou, elegantní módní návrhářku, která byla průkopnicí dámského krejčovství a stala se nejúspěšnější návrhářkou všech dob. Její podnik a značka dodnes výborně prosperuje. Ona sama je příkladem, jak se z chudoby dostat až na vrchol. Její život je natolik zajímavý, že o ní byla napsána kniha a také natočen film.

Coco Chanel, vlastním jménem Gabrielle Bonheur Chanel se narodila 19. srpna 1883 v městě Saumur ve Francii. Narodila se do početné, nepříliš bohaté rodiny obchodního cestujícího. Od mládí se tak musela naučit postarat se sama o sebe. Ve svých 12 letech přišla o matku, která zemřela na tuberkulózu. Její otec neustále cestoval za prací a tak byla malá Coco umístěna do sirotčince, kde se vyučila práci švadleny. Tu poté vykonává u místního krejčího až do plnoletosti, kdy ze sirotčince odchází.

Nejdříve zpívá v kabaretu, kde získá přezdívku Coco. Již zde se však liší od ostatních svobodomyslnou povahou a elegantním stylem oblékání. Seznámí se s bohatým chovatelem koní, Etiennem Balsanem. Ten ji pozve na svůj zámek nedaleko Paříže a uvede do společnosti. V Paříži potkává svou životní lásku, britského diplomata A. Capela. Právě s jeho pomocí otevírá v roce 1912 svůj první obchod s klobouky. Ke kloboukům postupně přibylo navrhování sportovního oblečení a v roce 1916 otevírá salón ve známém luxusním letovisku Biarritz.

Nová éra v oblasti módy i života Coco Chanel prosazuje svůj názor na jednoduchost oblékání, neboť jak sama říká: „Jednoduchost je jediným opravdovým klíčem k ženské eleganci.“ Tuto teorii uvádí do praxe ve svých modelech. Všechny její šaty jsou velmi vzdušné, lehké a pohodlné. Což je v naprostém protikladu s módou, která do té doby nutila ženy nosit těžké a nepohodlné oblečení nebo korzety.

Mezi nejznámější patří takzvané malé černé šaty, které se nosily ve všední den do práce a ve spojení s vhodnými doplňky se nosily i večer. Další velmi odvážnou a úspěšnou součástí její tvorby je záliba v mužské módě. Oděvy typické pro muže velmi hravým a nápaditým způsobem aplikuje na ženské návrhy, saka zdobí výraznými zlatými knoflíky a chanelovským monogramem – dvě obrácené CC. Typické jsou i lakované bílé boty s černou špičkou. Nejoblíbenějším šperkem byly brože a jednoznačně perly, které byly častým doplňkem jejích šatů. Chanel je inspirující pro všechny ženy, protože přivádí do módy do té doby nevídané prvky. Pod jejím vlivem vzrostla obliba krátkých sukní, specifických střihů vlasů a také sportovních aktivit.

V roce 1921, začíná spolupracovat s bratry Wertheimerovými a přivádí na svět nejslavnější parfém všech dob Chanel No.5. Je tak úplně první, kdo dává parfému vlastní jméno. Přidané číslo 5 bylo údajně návrhářčino šťastné číslo. Parfém se stává absolutní senzací a až do dnešní doby prakticky nemá konkurenci. Jeho tvářemi se staly hvězdy, jako jsou Marilyn Monroe nebo Catherine Deneuve. Roku 1987 byl zařazen do Síně slávy FiFi.

Další zásadní zlom přišel v roce 1939 na začátku 2. světové války. Coco Chanel zavřela všechny svoje butiky. V době války žila s německým diplomatem H. G. Von Dincklagem, kvůli kterému roku 1945 prchá do Švýcarska, odkud se vrací až v roce 1954. Od věznění a dalšího soudního procesu ji uchránila mimo jiné i silná intervence ze strany britské královské rodiny a americký tisk. Znovu otevírá svůj pařížský butik a získává patenty na všechny výrobky se značkou Chanel. Po boku jednoho z bratrů Wertheimerových opět vytvoří z Chanelu hlavní světovou značku, čímž z této pozice vytlačuje Christiana Diora. Většinu času tráví prací pro Hollywoodská studia. V tomto období se stala velmi známou hlavně ve Spojených státech. Její tvorba se však výrazně nezměnila. Z tohoto období pochází bezlímečkové žerzejové twídové obleky, prošívaná kabelka s výrazným monogramem CC a zlatou ručkou, sportovní tříčtvrteční dámský kabát a kalhoty do zvonu.

Coco Chanel zemřela opuštěná ve věku 88 let, 10. ledna 1971, v soukromém apartmá hotelu Ritz. Geniálností jejích nápadů je, že jsou nadčasové, přecházejí z roku na rok, z generace na generaci. Byla to ona, kdo přinesl revoluci v dámské módě. Představovala jednoduchost, kvalitu a luxus. Coco Chanel je skvělým příkladem, jak i v období, kdy ženy neměly prostor na rozvoj svojí kariéry, může být žena úspěšná a vytvořit firmu, která patří mezi nejslavnější a do dnes získává neuvěřitelné zisky. Coco Chanel byla jako jediná žena v módním byznysu zařazena mezi 100 nejvlivnějších lidí 20. století.

Po smrti úspěšné návrhářky a zakladatelky značky Chanel v roce 1971 pokračují v jejím díle potomci Pierra Wertheimera. Jsou ve své práci natolik úspěšní, že se stali jedinými majiteli tohoto módního gigantu. Bratři Alex a Gerard Werthemeirové jsou pravnuci slavného obchodníka, partnera Coco Chanel a jednoho ze spolutvůrců slavného No. 5. Od roku 1983 značku Chanel zastupuje módní designer Karl Lagerfeld.

Komentáře