Chlorella a její účinky

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Chlorella je zelená mikroskopická jednobuněčná řasa, která se vyskytuje ve shlucích či jednotlivě ve slané i sladké vodě. Na naší Zemi žije přes 30 miliónů let. S dostatkem slunce, čisté vody a vzduchu se snadno reprodukuje buněčným dělením rychlostí 4 nových buněk za každých 17 až 24 hod.

Chlorella jako superpotravina

Tato superpotravina z Tchaj-wanu nebo Japonska je bohatá na fytonutrienty, aminokyseliny, betakaroten, minerály jako je draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek, vápník, železo, biotin a vitamíny, hodně C i skupiny B včetně B12. Zelená barva je dána vysokou koncentrací chlorofylu rozpustného v tucích. Všechny složky pracují synergicky v dokonalé rovnováze. Živiny jsou obaleny tuhou buněčnou stěnou, která je trávicím systémem nestravitelná, proto jsou extrahovány, aby je tělo umělo využít.

Proč je prospěšný chlorofyl

Chlorofyl čistí krev, brání růstu nepřátelských bakterií, jako jsou kvasinky a houby a aktivuje důležité enzymy. Navíc je protizánětlivý a pomáhá při autoimunitních onemocněních, jako je roztroušená skleróza, diabetes 1. typu nebo zánět štítné žlázy. Velký obsah hořčíku podpoří všechny enzymatické pochody v těle. Spolu s vlákninou navíc podpoří trávení a úpravu střevní mikroflóry.

Co chlorella obsahuje

• 16 vitamínů, 8 minerálů a důležité stopové prvky

• 19 aminokyselin včetně 9 esenciálních

• Důležité antioxidanty, enzymy, polysacharidy a steroly

• Důležitý betakaroten

• Esenciální mastné kyseliny omega-3 a omega-6

• Chlorella je z 65 % tvořena bílkovinami

• 1 lžička obsahuje asi 75 % doporučené denní dávky železa

• Dokáže pokrýt doporučené denní dávky vitamínu B12

• Má nejvyšší koncentraci kyseliny nukleové

• Je nejbohatším zdrojem chlorofylu

• Jde o vysoce stravitelnou kompletní bílkovinu

Účinky chlorelly

Podle studií chlorella podporuje hormonální funkce, kardiovaskulární systém i zdraví mozku, snižuje krevní tlak a cholesterol a detoxikuje tělo. Odvádí z těla těžké kovy jako je rtuť nebo kadmium. Potlačuje zánětlivé procesy v těle, bojuje proti infekcím a stimuluje imunitní systém. Chlorella je vhodná pro vegetariány a vegany, protože kromě minerálů, vitamínů a živin obsahuje i často deficitní vitamín B12. Je jedna z mála potravin, která v dostatečném množství pokryje doporučené množství.

Možné nežádoucí účinky a kontraindikace

Začněte s malou dávkou a postupně ji navyšujte. Ideální množství poznáte podle zelené stolice. Nutný je dostatečný příjem čisté vody. Velké dávky mohou při rychlé detoxikaci vyvolat bolest hlavy, únavu, trávící obtíže, nadýmání, zácpu nebo zhoršení vyrážky. Řešením je snížení dávky a dostatečný pitný režim. Po 3 měsících zařaďte alespoň měsíční pauzu. Pozor si musí dát hlavně alergici.

Možná je interakce s léky na onemocnění žilního systému, ředění krve, potlačení imunity, autoimunitní onemocnění, hyperfunkci štítné žlázy, chronické záněty trávicího traktu a po transplantaci orgánů.

Komentáře