Dary přírody

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Biokosmetika nebo přírodní kosmetika, na to dnes spotřebitelky slyší. Trend návratu k přírodě je stále živý.

Důvody, proč si biokosmetiku dnes lidé pořizují, jsou různé: chtějí výrobky, které nejsou testované na zvířatech, touží po návratu k přírodě, což mimochodem není touha nás, štvanců 21. století. Stejné přání vyslovil i francouzský filozof a spisovatel Jean Jacques Rousseau. V polovině 18. století volal po návratu k přírodě, aby lidé unikli nedokonalosti novodobých dějin. Na to můžeme reagovat slovy klasika ještě vzdálenějšího – Šalamouna: Nic nového pod sluncem.

Šetrná k lidem i k přírodě

Ale pojďme zpátky k přírodě. Vracet se do ní je zcela legitimní přání: vzešli jsme z ní a cítíme, že nám v městském ruchu schází. Naše pleť je tu denně vystavována různým nepříznivým vlivům okolního prostředí, které negativně působí na zdraví pokožky a na náš vzhled. Tak si jdeme pro nápravu do drogerie. Výběr je tu opravdu velký. Těžko dnes najdeme firmu, která by se nemohla pochlubit biokosmetikou vyráběnou z materiálů získávaných z ekologického zemědělství nebo sběrem ve volné přírodě, která neobsahuje syntetická barviva ani konzervační složky. Pozitivní je na ní i to, že výroba je šetrná k přírodě, což znamená, že se při ní nepoužívají syntetická hnojiva ani přípravky proti škůdcům. Další plus: obal je recyklovatelný, takže přírodu nezatíží.

Ovšem jedním z nejdůležitějších důvodů, proč dnešní lidé tíhnou k přírodní kosmetice je ten, že stoupá počet osob s citlivou pletí a trpících alergií na některou složku běžné kosmetiky. A problémy to můžou být opravdu velké, už třeba jenom proto, že kůže je naším největším orgánem. Je to právě ona, která je vystavována nepříznivým vlivům. Dopřejme proto našemu obalu pokrmy, které mu neuškodí.

Sledujte označení

Při nákupu ale nestačí řídit se nápisem bio, přírodní, 100% natural apod. Tyto přívlastky může používat jakýkoliv výrobce, bez ohledu na obsah produktu. Skutečná biokosmetika musí splňovat přísná kritéria některého z certifikátů uděleného příslušným úřadem (např. BDIH, NaTrue, EcoCert, Cosmos, Charte Cosmebio, CPK, Bio Eco Cosmesi a Soil Association ad.). Naopak slovo „bio“ se v názvu výrobku vůbec nemusí objevit. Důležitá je právě certifikace. Na obalu proto hledejte značku nebo číslo instituce, která certifikaci biokosmetiky provedla.

Používat bio přípravky je dnes trend, ale ne všechnu kosmetiku lze vyrábět v kvalitě bio. Řada moderních aktivních látek je syntetické povahy, v přírodě se vyskytují jen velmi omezeně nebo vůbec. Proto ze svého života klasickou kosmetiku nemůžeme zcela vyloučit. Nemluvě o tom, že existují jedinci, kteří jsou na přírodní výrobky alergičtí.

Box

Co potvrzují certifikáty přírodní kosmetiky?

• neobsahují syntetické sloučeniny • neobsahují syntetické vonné, barvicí či konzervační látky • neobsahují ropné produkty (parafín, vazelínu atp.) • suroviny jsou získávány k přírodě šetrným způsobem • produkty nejsou testovány na zvířatech • produkty neobsahují látky získané ze zvířat • neobsahují geneticky modifikované organismy • nepoužívají chemické UV filtry

Hana Profousová, Foto: archiv

Komentáře