DKNY - Donna Karan New York

Kategorie: Styl celebrit

Mojekrasa

DKNY je vytříbená značka konfekce módní tvůrkyně Donny Karan. Celé její znění je Donna Karan New York. Jde o módu pro současnou moderní velkoměstskou ženu, která chce v každé životní situaci zůstat sama sebou. Modely by měly vyzařovat ženskost a sebevědomí při každodenním spěchu i při slavnostní příležitosti.

Móda Donny Karan je jednoduchá i odvážná, věcná a spolehlivá, vždy luxusní a často má drobný humorný pohled na věc.

Donna Karan se narodila 2.října 1948 v New Yorku ve čtvrti Queens do nepříliš bohaté rodiny. Tatínek byl pánský krejčí, maminka prodávala v obchodě s konfekcí a přivydělávala si jako manekýnka. Celé dětství trávila mezi krásnými modely a tak i volba střední školy měla co dělat s módou. Donna Karan vystudovala návrhářskou školu ParsonSchoolof Design v New Yorku. V létě pracovala pro Anne Kleinovou jako pomocná návrhářka. Po třech letech byla jmenována nástupkyní Anne Kleinové a po její smrti v roce 1974 se stala ředitelkou celé společnosti. Zde zůstala deset let.

V roce 1984 se svým druhým manželem, sochařem Stephanem Weissem založila vlastní společnost a pojmenovala ji DKNY (Donna Karan New York). Již rok na to představuje svou vlastní kolekci Donna Karan New York Collection. Má ráda žerzej, černou barvu, kostýmy a nápadnou bižuterii. Dává přednost krátkým délkám sukní. U delších sukní, do poloviny lýtek a ke kotníkům klade důraz na střih a detaily. Obléká slavné fanynky svého stylu – hvězdy filmového plátna Raquel Welchovou či Barbaru Streissandovou. Její kolekce se prodávají ve špičkových módních centrech USA a také v Paříži v Galerii Lafayeette. K dámským kolekcím zařazuje kolekce pánské. Ročně navrhuje až 12 různých kolekcí. V její licenci se vyrábějí punčochy, obuv, parfémy, bižuterie i bytové doplňky.

„Všechny ženy chtějí být trochu štíhlejší, trochu vyšší a trochu hezčí, aniž by je to stálo příliš“, říká Donna Karan. A používá přednostně kvalitní přiléhavé látky a decentní barevnost. Rafinovanými střihy docílí ležérní smyslnosti a zároveň maskuje nedokonalosti postavy. Léta uvádí dokonalou koncepci šatníku o sedmi kusech a její kolekce vždy vycházejí ze základu skladby oděvu zaměstnané ženy.

Za svou práci byla Donna Karan oceněna sedmi cenami CFDA a k dvacátému výročí své činnosti v roce 2004 dostala cenu za celoživotní úspěchy. O roku 2001 je značka součástí koncernu LVMH, nicméně i nadále Donna Karan zůstává hlavní návrhářkou. Návrhářka vychovala dvě dcery a jednoho syna a stala se babičkou. Žije v městečku East Hamton na pobřeží Atlantského oceánu, kde si nechala vystavět rozlehlou vilu, kde se věnuje meditaci a studiu Východní filozofie.

Komentáře