Genitální bradavice nejsou jen nepříjemné, ale mohou způsobit i rakovinu

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Svědí vás drobné pupínky v oblasti genitálií? Možná půjde o genitální bradavice. Toto infekční onemocnění obtěžuje zejména svým svěděním a při neléčení může dokonce zapříčinit vznik nádoru.

K šíření dochází především pohlavním stykem, ale mohou se přenášet také používáním stejných ručníků nebo ložního prádla a při porodu z matky na dítě. Jak genitálním bradavicím předcházet a jak probíhá jejich léčba?

Jak poznat genitální bradavice

Genitální bradavice jsou malé ploché nebo květákovité výrůstky narůžovělé nebo našedlé barvy. Objevují se jednotlivě nebo ve shlucích na zevní straně genitálií, ale nezřídka vznikají i v ústí močové trubice, v oblasti konečníku a u žen v pochvě a na děložním čípku. Doprovázet je může také svědění, zarudnutí či bolestivost. Někdy se onemocnění naopak neprojevuje žádnými příznaky, což je zrádnější. Nemocný pak může genitální bradavice šířit nevědomky.

K přenosu dochází především při pohlavním styku, ale nakazit se lze také použitím stejného prádla (nejčastěji ručníku a povlečení). Pokud genitálními bradavicemi onemocní žena v těhotenství, hrozí přenos infekce na dítě při porodu. U novorozenců se bradavičky usazují v dýchacích cestách.

S prevencí pomůže očkování

Stejně jako ostatní druhy bradavic způsobuje i genitální bradavice lidský papillomavirus (HPV). Ten existuje ve více než stovce typů lišících se závažností a některé z nich mohou vést ke vzniku zhoubného nádoru. Současné vakcíny chrání proti nejčastějším typům HPV a výrazně tak snižují riziko infekce způsobující právě genitální bradavice a karcinom. Kromě očkování slouží jako částečná prevence zodpovědné, nepromiskuitní sexuální chování.

Na léčbu funguje laser i babské rady

Nákaza genitálními bradavicemi není nic neřešitelného. Odstranit se dají využitím krémů či roztoků, chirurgickým zákrokem (laserem nebo vyříznutím) nebo použitím tekutého dusíku. Z přírodní lékárny se doporučuje aloe vera a sedací koupele z řebříčku nebo hypermanganu. Ačkoli je mnoho z přípravků na genitální bradavice dostupných bez lékařského předpisu, vždy se o výběru léčby (už i kvůli přesné diagnostice) poraďte s lékařem.

Komentáře