Goji nejen pro mladší pleť

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

O goji, nebo také kustovnici čínské, se v poslední době hodně mluví. Někteří o bobulích těchto rostliny dokonce tvrdí, že se jedná o jedinečný způsob na věčné mládí. Skutečně je to tak? A nemá náhodou i nějaké nepatřičné vedlejší účinky?

Kustovnice čínská je keř, který roste zejména v Číně, Japonsku a Koreji. Její plody, které jsou jasně červené, bývají nazývány goji (čteme „godži“). Plody obsahují spoustu užitečných látek a prvků (vitamíny B1, B2, B6 a E, zinek, železo, měď, vápník a další), a tak se po celém světě využívají k léčbě nejrůznějších neduhů. Jejich zdravotní účinky sice nejsou vědecky podloženy, ale podporuje je například legenda o Číňanovi Li Qing Yuenovi, který se díky konzumaci červených plodů dožil 252 let.

Podle Tibeťanů jde o ovoce štěstí

V Himalájích, Mongolsku a Tibetu mají celé plantáže kustovnice čínské. Podle místních vyvolává pocit štěstí, a proto začali goji říkat ovoce štěstí. V Evropě však červené plody nevyužíváme pro lepší náladu, nýbrž pro snížení krevního tlaku, lepší funkci jater, tvorbu krve a mnohé další účinky.

V jaké podobě se dají plody kustovnice čínské sehnat?

Vzhledem k tomu, že se o goji mluví v souvislosti se zpomalením stárnutí, používají se plody rovněž ve formě krémů na kůži. Urychlují totiž vznik nových kožních buněk a pomáhají zjemnit pleť.

Jinak si můžete goji koupit v sáčku a žvýkat sušené plody u televize či si z nich uvařit čaj. Způsobů, jak do sebe dostanete užitečné látky, je mnoho. Seženete je v každém dobrém obchodě se zdravou výživou, případně ve specializovaných e-shopech.

A co vedlejší účinky?

Goji si nemusí sednout s některými léky, zejména s těmi na ředění krve, diabetes a krevní tlak. V takovém případě konzultujte konzumaci s lékařem. Jinak se ale nemáte čeho bát, přece jenom jde o přírodní produkt. Dodávat tělu potřebné látky pomocí darů přírody je vždy lepší než jíst uměle vyrobené doplňky stravy.

Komentáře