Historie značek: Dior

Kategorie: Styl celebrit

Mojekrasa

První díl našeho seriálu o historii světových módních značkách patří Christianovi Diorovi. Jak začínal a kdo mu v jeho kariéře pomáhal? Čím jsou jeho kolekce zcela výjimečné? To vše a nejen to se dozvíte v našem článku!

Dior je asi neznámější, nejstálejší a nejoblíbenější módní značka světa. Je symbolem originality, luxusu a vytříbeného vkusu. Snaží se kombinovat moderní motivy se symbolem bohatství a přepychu. Jeho styl oblékání se nazývá New Look. Každá žena, ať mladá či více životem zkušená, by v šatech od Diora měla vypadat a měla by se cítit jako opravdová kněžna.

Zakladatel značky Christian Dior se narodil 21. Ledna 1905 ve francouzském městě Granville v Normandii jako syn velice úspěšného a bohatého průmyslníka. Když mu bylo pět let, rodina se přestěhovala do Paříže. Od dětství tíhl k umění, zajímal se o hudbu, divadlo a navrhování divadelních kostýmů.

Na přání rodičů nastoupil roku 1920 na prestižní pařížskou vysokou školu politických věd. Jeho vlastním přáním však bylo věnovat se módnímu návrhářství. Roku 1926 opouští vysokou školu bez diplomu a za finanční podpory svého otce si otvírá galerii, kde vystavuje díla Picassa či Dálího. Kvůli hospodářské krizi je nucen galerii zavřít. O rok později mu umírá matka a otec je finančně zdiskreditován. Přichází i o rodinnou vilu, která dnes slouží jako muzeum.

Mladý Dior se začne věnovat navrhování dámských šatů a klobouků. Tyto publikuje v časopise Le Figaro Illustré, kde působí i jako ilustrátor. Některé modely prodává do módních salónů a domů jako je módní dům Niny Rycci či Cristóbala Balenciaga. V roce 1938 pracuje jako modelista u Roberta Pigueta a vytvoří dámský černobílý pepitový kostým, který se stane světovým hitem. V roce 1939 je povolán do armády. Po demobilizaci v roce 1940 se vrací a společně s otcem a sestrou se stěhuje do regionu Van ve Francii.

Následujícího roku se vrací do Paříže, zde se zařadí mezi hlavní návrháře módního salonu Luciena Lelonga.

V lednu 1946 otevírá svůj módní dům za jehož financováním stojí významný textilní magnát Marcel Bussaca. Téměř vzápětí po otevření svého módního domu představuje svou první kolekci pro ženy Corolle. Získává obrovský úspěch. Jeho kolekce dává oblékání ženy zcela nový směr – je elegantní, smyslná, má štíhlý pás, odhalená klena i dekolt. Denní odívání je charakteristické zvonovými sukněmi, krátkými kabátky a klobouky. Večerní róby jsou šity z mnoha metrů látek a jsou těžké někdy i 30 kilogramů. Tato výjimečná kolekce dostává název New Look – nový vzhled, za kterým stojí šéfredaktorka časopisu Harper´s Bazaar Carmel Snow.

Ve Spojených státech získává kolekce prestižní cenu Neimana Marcuse. Christian Dior se stává světově uznávaným návrhářem. Jeho jméno je symbolem módy. A on k módě přidává své vlastní parfémy, které nesou značku Parfums Christian Dior. První parfémy řady Miss Dior, často také nazývané New Look charakterizují zelenkavě – květinově – cypřišové nóty. Všechny jeho parfémy mají v sobě něco magického a neopakovatelného a tím se stávají i celosvětově nejprodávanějšími.

V nejúspěšnější desetiletí své tvorbypředtavuje Christian Dior celkem 22 kolekcí. Každá je jiná a každá je výjimečná. V jeho modelech si vybere žena každé postavy. A to především proto, že autor nestřídá jen styl, ale také linie. První kolekce byla vytvořena v linii X, další v linii A a H. Tyto linie dodnes označují tvar střihu a do módy se pravidelně vracejí. Christian Dior je v roce 1949 vyhlášen za jednu z pěti nejvýznamnějších světových osobností. Přestože je velmi uznávaný, je si vědom nestálosti věcí a tak otevírá v roce 1954 nové butiky a prodává licence po celém světě, které zajistí jeho módnímu domu přežití.

Na vrcholu své slávy, 24.října 1957, umírá během dovolené v Itálii na srdeční selhání. Zanechává za sebou obrovskou módní firmu a tu je nutné řídit dál.

Značku Dior přebírá teprve 21letý Yves Saint Laurent, v roce 1960 ho vystřídá bývalý společník Christiana Diora Marc Bohan. Od roku 1989 vede firmu italský návrhář Gianfranco Ferré a v roce 1996 se o chod firmy začíná starat angličan John Galliano. Všichni, kteří pokračují pod značkou Dior, se snaží ve své tvorbě zachovávat původní charakteristické tradice. Zásluhou toho je značka Dior i šest desetiletí po smrti jejího zakladatele jednou z nejúspěšnějších a nejznámějších na celém světě.

Komentáře