Historie značek: Valentino

Kategorie: Styl celebrit

Mojekrasa

Mezi italskou haute couture je Valentino královskou značkou, říká se, že je couturiérem královen a má přezdívku princ Val. Na všech prestižních akcích, jako je například udílení Oscarů, má většina přítomných hvězd na sobě velkolepé róby právě z mistrovských rukou Valentina.

Valentino Clemente LudovicoGaravani, se narodil 11. května 1932 ve městě Voghera severně od Milána. Již od dětství ho fascinovaly krásné ženy v úžasných róbách. Ve svých 14 letech začal kreslit návrhy šatů a o 3 roky později odcestoval do Paříže, kde studoval na Syndikátní komoře haute couture. Zde rozšířil své znalosti kresby i tvůrčí práce materiálu s tělem. Prošel slavnými módními domy Jean Desses a GuyLaroche. V Paříži setrval 8 let.

V roce 1959 se vrátil do Itálie a v Římě na Via Condoti založilvlastní ateliér. V roce 1962 v PalazzoPitti ve Florencii uvedl svou první kolekci. V Americe v roce 1964 představil první kolekci couture v hotelu Waldorf Astoria v New Yorku. Zájem o Valentinovy modely byl obrovský. Valentino se stává synonymem úžasných večerních šatů, střižených ve štíhlých ženských liniích s výraznými ozdobami, jako jsou romantické výšivky, volány a peří a také s uvážlivým použitím tzv. Valentinovi červené barvy.

Mezi jeho první zákaznice patří Jacqueline Kennedyová. V roce 1967 získal cenu Neimana Marcuse, bylo to první z mnoha ocenění. V roce 1968 si Valentina vybrala právě Jacqueline Kennedyová jako tvůrce svých svatebních šatů. Téhož roku značka Valentino jako první využila své logo k dekorativním účelům. Monogram „V“ najdeme především na doplňcích a také na vůních.

Od konce šedesátých let spolupracuje se svým přítelem Giancarlem Giemettim, který se stává duchovním vůdcem podniku. V roce 1970 uvádí kolekce pánského a dámského oblečení a také svatební šaty. V roce 1998 dvojice prodává módní dům italskému konglomerátu Holding di Partecipazioni Industriali, který značku v roce 2002 prodal Marzottovi. V červenci 2005 Marzotto vytvořil Valentino Fashion Group, která působí jako samostatný, veřejně obchodovatelný podnik.

V průběhu let oblékal vždy dokonale oblečený módní návrhář nejprivilegovanější ženy doby. Patřily k nim Elizabeth Taylorová, Courtney Loveová, Sharon Stoneová, Nicole Kidmanová nebo princezna Margareta. Řada z nich se stala jeho přítelkyněmi. Mezi Valentinova motta patří věta: „Toužím po jediném, abych mohl udělat ženy krásné a elegantní.“ Nejvyšší ženskost a veškerá možná svůdnost – to jsou dvě hlavní témata Valentinovy tvorby dodnes.

Valentino získal ocenění vlády Itálie – titul Cavaliere di Gran Croge a Francie, která mu udělila řád rytíře Čestné legie.

Komentáře