I pánové mají „své“ místo pro zkrášlení – pánské holičství neboli barbershop

Kategorie: Pro muže

Mojekrasa

Slovo „barber“ je odvozeno z latinského slova „barba“ v překladu holič. Barber shop je tedy pánské holičství propojené s pánským kadeřnictvím. Z historického hlediska však není jen místem, kde se mužům pečuje o vlasy a vousy, ale i jakýmsi pánským klubem a místem pro svobodné vyjadřování, otevřené debaty a sociální interakce. Jak si představit barber shop a jaké služby od něj můžete očekávat?

Odkud se vzal Barber shop

Barber shop je jakýsi druh pánského kadeřnictví a holičství. Historie holičského povolání sahá až do dob před naším letopočtem. Holičské řemeslo se těšilo nebývalé úctě a holič býval vážený pomocník kněží a lékařů, později dokonce některé chirurgické a stomatologické zákroky vykonával. S rozvojem medicíny však přišel o své výsady a stal se módním a kosmetickým poradcem. Na konci 19. století se odvětví transformovalo na pánské holičské podniky zvané barber shopy.

Barber shop pro pravé muže

Tento podnik je výhradně mužská záležitost. Na počátku barbershopů byl tento podnik místem, kam ženy nesměly a dokonce se bály vstoupit. Každý muž, zejména ten s knírem, vousem či plnovousem, se zde může těšit na netradiční zážitek. Barbershopy jsou místem, kde vám upraví zevnějšek, prodiskutují s vámi aktuální politické a sociální otázky, zapálí vám doutník vybrané značky a přiťuknou si s vámi panákem kvalitní whisky. Prostě luxusní pánský klub a sen každého muže. Své vyhlášené podniky mají i lázeňská města, například shop barber Karlovy Vary.

Raději se objednejte

Salony KLIER vás sice vezmou do kadeřnictví Brno bez objednání, stejně jako v jiných městech a do barber shopu se musíte objednat, stojí to však za to.

Stačí si zadat do vyhledávače „nejlepší kadeřník Brno“, „nejlepší barber shop Praha“, „Prague barber“ nebo „holičství Praha“ a přečíst recenze. Vybírat můžete i podle blízkosti bydliště a navštívit třeba shop barber Vinohrady. Například Gentleman Store Barbershop najdete na Praze 8 nebo na Vinohradech. Ostrava má zase hojně navštěvovaný podnik Champions Barber Shop.

Barber shopy versus klasické holičství a kadeřnictví

Mnoho současných barbershopů tuhle tradici brilantně následuje. V běžném pánském kadeřnictví vás sice ostříhají za 20 minut a za pár korun, rituál si ale neužijete. Barber shop je vybaven koženými křesly, dřevěným nábytkem z masivu, vkusnou výzdobou a sadou nástrojů pro úpravu vlasů a vousů podle nejnovějších trendů. Součástí nástrojů je klasická břitva a speciální mýdlo na holení, díky němuž se vousy lehce povytáhnou, lépe se holí a výsledkem je hladší pleť.

Své pánské podniky dnes mají i menší města a můžete navštívit například barber shop Hradec Králové nebo barber shop České Budějovice.

Nadstandardní péče = barber shop

Není to klasické pánské kadeřnictví a holičství. V barbershopu si na vás vyhradí nejméně hodinu a věnují dostatečnou péči vašim vlasům a vousům, ale i pleti nebo kůži a nehtům na rukou. Připlatit si můžete za příjemnou masáž, aplikaci peelingu či pleťovou masku. Pokud je součástí pěstící procedury mytí, pánský střih, úprava vousů, úprava obočí, holení, peelingová masáž obličeje, zábal rukou, úprava nehtů, masáž hlavy i ramen a k tomu sklenka kvalitního alkoholu s doutníkem, cena se může dostat na 2 000 korun. Střih a holení vyjde na 500 až 1 000 korun.

Foto: Jeppe Mønster/Unsplash


Hledejte salony online na Salony-krasy.cz

Ať už hledáte kosmetičku nebo kadeřnici nebo profesionála na jakékoliv jiné ošetření pleti, či pouze potřebujete zrelaxovat, na Salony-krasy.cz najdete vše, co zrovna vaše tělo, vlasy, nehty, řasy potřebují nebo si zaslouží!

Komentáře