I vaše nádobí si zaslouží speciální péči

Kategorie: Novinky a zajímavosti

Mojekrasa

Pro perfektně čisté nádobí z myčky je nutné vybrat ten správný čisticí prostředek. Mezi nejpoužívanější prostředky se již tradičně řadí prášek do myčky a multifunkční tablety: Existují také i tekuté gely. Podívejme se, jaké mají své pro a proti.

Výhody a nevýhody gelu

Gel je kapalina, která zamezí riziku tvoření hrudek, což se může stát v případě nekvalitních druhů prášku. Kapaliny a gely mají ale stále podstatně vyšší provozní náklady v porovnání při použití prášku. Úspory tedy nahrávají používání prášku.

Pro a proti multifunkčních tablet

Nejjednodušší a nejrychlejší řešení představují multifunkční tablety, které plní funkci čisticího prostředku, leštidla a soli. Tablety s technologií enzymů slibují i odstranění odolných skvrn a zaschlého jídla. Pro perfektní výsledek je ale nutné zvolit vhodný program. Při zkráceném programu se často tablety nestačí rozpustit a kvalita mytí se snižuje. Tablety jsou dražší, nedají se ani půlit a snížit dávkování.

Klady a zápory prášku

Práškové prostředky jsou účinnější a lépe smývají nečistoty. Tím, že zvolíte prášek, každé mytí v myčce bude mít kvalitnější výsledek. Navíc bude vaše mytí levnější. Odpůrci práškové technologie často argumentují tvrzením, že má prášek vyšší třecí vlastnosti, což může ovlivnit životnost myčky. Aby však k tomu došlo, musela by být myčka nesprávně nastavena. Pokud se voda ohřívá na správnou teplotu, kvalitní prášek se v ní bez potíží rozpustí a nemá vliv na její životnost.

Proč zvolit prášek do myčky

Prášek do myčky je vhodný pro všechny šetrné jedince, kteří si chtějí podle stupně zašpinění nádobí sami určit, jak velkou dávku mycího prostředku na mytí použijí. Je však třeba přidat i další přípravky, jako jsou sůl do myčky, oplachovače a leštidla, které odstraní skvrny od zbytků jídla a pomohou k dokonalému opláchnutí nádobí od zbytků mycího prostředku. Chrání nádobí, obzvláště to skleněné, jako jsou sklenice, před usazováním vodního kamene, který způsobuje na skle nevzhledné mapy. Leštidla pak udržují vysoký lesk nádobí. Když pomineme o něco méně pohodlné dávkování, i tak vás cenově vše vyjde levněji než gel a tablety.

Prášky do myčky i na velmi znečištěné nádobí

Prášky do myčky jsou velmi oblíbenou variantou mycího prostředku hlavně kvůli nižší pořizovací ceně. I když je třeba dodat změkčující soli a leštidlo, což představuje dodatečné náklady, největší výhodou prášku do myčky je flexibilita při dávkování. Prášek snadno odměříte podle množství nádobí a aktuální míry znečištění nádobí. Prášek do myčky se navíc zejména vyplatí při mytí silně znečištěného nádobí, včetně silně připečených pekáčů. Prášky do myčky se totiž velmi účinně postarají o odmočení nečistot a následné kvalitní umytí nádobí.

Komentáře