I vlasy stárnou… jak se o ně starat, aby zůstaly krásné a zdravé co nejdéle?

Kategorie: Účesy a vlasy

Mojekrasa

Struktura vlasů se s věkem mění a náš přístup k nim by se měl měnit také. Jinak se budeme starat o vlasy, když je nám 20 let a jinou péči potřebují vlasy šedesátileté dámy. Martina Fialová z kadeřnictví COLOR LOUNGE by Klier přináší několik tipů pro péči o vlasy, která zpomalí proces stárnutí vlasů a zajistí jim krásný a zdravý vzhled po dlouhou dobu.

Vlasy začínají stárnout většinou po 30 roce, když ztrácí pružnost a více se lámají. Zhoršení kvality vlasů však pociťují ženy především v menopauze, tato změna přímo souvisí s úbytkem ženského hormonu estrogenu. Na kvalitu vlasů má vliv také životospráva, stres a neblaze se na ní podepisují diety. Struktura vlasů se věkem zkrátka mění, stárnutí vlasů se ale dá zpomalit.

Jak zastavit stárnutí vlasů?

„Pokud se rozhodneme bojovat se stárnutím vlasů, tento boj rozhodně není tak nepříjemný, jak se může na první pohled zdát. S přibývajícím věkem bychom se měli zaměřit na masáže vlasové pokožky, které zlepšují její prokrvení. Mechanickou část jemné, pravidelné masáže podpoříme také speciálními nevyplachujícími se toniky na pokožku hlavy, které existují ve více variantách například proti vypadávání vlasů nebo na zahušťující, ty dokáží znásobit objem každého vlasu,“ doporučuje Martina Fialová.

Dále velkou měrou proti stárnutí vlasů přispívají hydratační masky na vlasy, které jim dodají tolik potřebnou vlhkost související s úbytkem lipidické vrstvy na povrchu vlasu i vlasové pokožky. Takovéto masky působí naprosto fantasticky i proti krepatění vlasů.

Opatrní bychom měli být při barvení a odbarvování vlasů, a dávat si pozor, abychom nepoškodili pokožku hlavy. Zdravá pokožka je základem pro zdravý vlas. Šetrně bychom měli přistupovat i k vysoušení vlasů horkým vzduchem či kulmování. Vlasy by měly být před tepelnou úpravou vždy ošetřeny přípravkem s termoochranou.

Když vlasy ztrácí barvu…

První šediny se objevují po třicátém roce, na vině jsou tzv. melanocyty, buňky ve vlasových koříncích, které produkují pigment. Jejich činnost může být nepravidelná, a tím pádem dochází ke ztrátě melanomu, vlasového barviva. Odstín projasní i občasné použití šamponu či péče na šedivé vlasy, které mají modrý či fialový pigment a odstraní žlutý nádech. Pokud šedivé vlasy barvíme, měli bychom o ně pečovat vlasovou řadou pro barvené vlasy a zajistit dostatek hydratace.

Fotografie

Komentáře