Jak a kterou metodu chemického peelingu zvolit?

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Chemický peeling přináší omlazení a funguje na principu změny přirozeného pH naší pleti, které má hodnotu asi 5,5, tedy lehce kyselé. Jakákoliv látka s jiným pH aplikovaná na pleť způsobí její změny.

Dojde k odloupání svrchní vrstvy a starých kožních buněk i k regeneračním procesům. Nakonec je pokožka bez jizviček po akné, hyperpigmentace a vrásek, jemná, vyhlazená a svěží.

Alfa-hydroxykyseliny – AHA

Alfa-hydroxykyseliny se v přírodě vyskytují jako karboxylové kyseliny rozpustné ve vodě. Mezi nejpoužívanější patří kyselina glykolová, citronová, mléčná, mandlová nebo jablečná. Peelingy s obsahem AHA jsou jemné, například AgePeel. Proces sloupání působí proti jemným vráskám, suché pleti, nestejnoměrné hyperpigmentaci a mírnému akné. Alfa-hydroxykyseliny se dají v nižších koncentracích smíchat s pleťovým mýdlem či krémem a používat denně. Zvýrazní texturu obličeje.

Beta-hydroxykyseliny – BHA

Peelingy na bázi beta-hydroxykyselin lze využít místo silnějších peelingů na bázi alfa-hydroxykyselin. BHA proniknou hlouběji do pórů pleti. Působí proti zvýšené produkci kožního mazu, akné, odstraní mrtvé buňky kůže a to někdy i lépe než AHA, působící přímo na povrchu pokožky. Zástupkyní BHA je kyselina salicylová, třeba v peelingu Pore Refining Scrub, určeném pro domácí použití 2× až 3× týdně.

Čtěte o chemickém peelingu:

Kyselina trichloroctová – TCA

Účinnost peelingu na bázi kyseliny trichloroctové se odvíjí od koncentrace. Při nižší působí okamžitě odstraněním povrchových vrstev kůže, vyhlazením jemných vrásek a zvýrazněním textur pleti. Při vyšší zahladí výraznější vrásky, pigmentové skvrny a jizvy po akné. Doba odlupování svrchní vrstvy pokožky a nahrazení novou je individuální. Používá se na obličej a dekolt, redukci strií na těle, na odstranění bradavic a někdy i na bělení pleti pro odstranění permanentního make-upu či tetování.

Jessnerův peeling

Jessnerův peelingový roztok kombinuje 14% kyselinu salicylovou, kyselinu mléčnou a látku zvanou resorcinol na alkoholové bázi. Přípravek Medik8 Jessner peeling a jemu podobné odstraní vrásky, pigmentové skvrny, akné, jizvy a jizvičky po akné i nerovnosti pleti. Nízké koncentrace a kombinace kyselin nedají peelingu proniknout do hlubších vrstev pleti. Podrážděná pokožka nepřetrvává déle než 7 až 10 dní.

Zvládne chemický peeling vyřešit vaše akné, pigmentové skvrny, vrásky či jizvičky?

Kyselina retinová

Kyselina retinová je formou vitamínu A1– tedy retinolu. Peeling na jejím základě zasáhne i hlubší vrstvy pokožky. Využívá se na jizvy, vrásky, nadměrnou pigmentaci a akné. Často se provádí v kombinaci s Jessnerovým peelingem, který je aplikován den před procedurou. Dojde k otevření pleti a kyselina retinová dobře proniká do hlubších vrstev pleti. Jde o výraznější zásah do pokožky a čas rekonvalescence je opět 7 až 10 dní, kdy nesmíte na slunce.

Fenol

Hluboký chemický peeling, kdy dochází k intenzivní exfoliační reakci a regenerace pokožky trvá minimálně 14 dnů. Ten ale spíše provádí klinika než kosmetický salon. Je nutné předem zjistit možné kontraindikace a po proceduře dodržovat klidový režim kvůli možnosti ztráty pigmentace na ošetřovaných místech. Když podstoupíte tato rizika, budete mít vyhlazené hluboké vrásky, odstraněné výrůstky na pleti a stařecké, sluneční i pigmentové skvrny budou výrazně eliminovány.

Komentáře