Jak na křečové žíly? Zeptali jsme se odborníka.

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Sedavý způsob života, nevhodná strava a genetická zátěž – to jsou hlavní důvody, proč se i na těch nejštíhlejších pěstěných nohou mohou vytvořit nevzhledné křečové žíly. Není to pouze postrach všech milovnic sukní, ale především zdravotní problém, který může vyústit až k trombóze či bércovým vředům. Jak tedy na krásné nohy plné zdraví? Poradil nám uznávaný specialista cévní a transplantační chirurgie, lékař kliniky YES VISAGE MUDr. Peter Baláž.

MUDr. Peter Baláž, Ph.D., FEBS

je oceňovaný a uznávaný specialista cévní a transplantační chirurgie s bohatou praxí u nás i v zahraničí. Za svoji profesní kariéru získal také mnohá ocenění. Velmi intenzivně se věnuje vědeckým projektům z oboru cévní chirurgie a transplantací. Na Klinice estetické medicíny a plastické chirurgie YES VISAGE působí jako cévní chirurg a využívá svých zkušeností v léčbě a odstranění křečových žil moderními metodami.

Jak častý je výskyt křečových žil? Postihuje více ženy, či muže?

Studie uvádějí výskyt onemocnění, které je samozřejmě závislé na věku – čím je člověk starší, tím je onemocnění častější a podle typu postižení se vyskytuje u 30 – 60 % populace. To znamená, že nejlehčí forma křečových žil tzv. metličkovité varixy se vyskytují téměř u každého druhého člověka. Závažnější forma křečových žil, kdy je přítomné rozšíření povrchních žil viditelných na povrchu kůže související s postižením spojení povrchních a hlubokých žil se popisuje u 30 % populace. Častější výskyt u žen byl potvrzen několika studiemi, což pravděpodobně souvisí s vyšším žilním tlakem dolních končetin v průběhu těhotenství.

Jaké jsou příčiny vzniku křečových žil?

Faktorů, které způsobují toto onemocnění, je několik. Mluví se hodně o genetice, ale žádná studie to jednoznačně neprokázala, velký vliv má sedavé zaměstnání nebo práce vykonávaná ve stoje. Důležitým měřítkem je také životní styl – obezita, strava a málo pohybu.

Jak se změnil přístup v léčbě tohoto onemocnění za posledních 10 let?

Před deseti lety existoval jen jeden druh léčby, a to chirurgická, která je doposud nabízena jako standardní léčba ve většině státních nemocnic. Ta spočívá v tom, že se udělá řez v třísle, další řez, řez pod kolenem nebo vnitřním kotníkem a pomocí kovového instrumentu (striper), zavedeného do žíly se žíla z končetiny odstraní jejím vytržením. Zbylé křečové žíly se z dalších malých řezů pomocí háčku odstraní.

Výkon je prováděn v celkové anestezii a pobyt v nemocnici je v průměru 4 dny. Kromě zatížení pacienta anestezií a nutným pobytem v nemocnici, je výkon doprovázen bolestivostí a krevními podlitinami v místě odstraněné žíly a doba rekonvalescence se pohybuje v řádu několika týdnů. I když dlouhodobý efekt je po několika letech srovnatelný s mini-invazivní léčbou, je tato konvenční chirurgická léčba pro pacienta více zatěžující, a proto zahraniční odborné společnosti ji považují za léčebnou metodu až druhé volby.

Dnes již používáme mini-invazivní postupy, které představují: radiofrekvenční ablaci (uzavření nemocné žíly pomocí vysokého tepla) nebo laserovou ablaci (k uzavření nemocné žíly se použije laserový paprsek). Mini invazivní léčba je doporučována v zahraničí jako první volba. Základní rozdíl je v tom, že oproti klasické konvenční chirurgii, kdy se žíla vytahuje celá, při mini-invazivním zákroku se do nemocné žíly zavede přes kůži, nebo malinkého centimetrového řezu, speciální vlákno a okolí žíly se pomocí neboles­tivých vpichů napustí tzv. Tumescentní anestezií.

Následně, přístroj generuje laserový paprsek nebo teplo, které přes zavedené vlákno žílu zataví, a ta se pak vstřebá. Výkon obvykle trvá 60 minut a pacient po výkonu odchází sám domů. Druhý den je pacient plně aktivní s návratem do sportovních aktivit za několik málo dní.

S jakými metodami pracujete na Klinice YES VISAGE?

Na klinice řešíme všechny formy křečových žil, a to od těch nejmenších – metličkovitých varixů až po pokročilé formy rozsáhlých varixů. Základem úspěšné léčby je důkladné vyšetření, které provádíme klinicky a za pomocí sonografie, kdy je vyšetřen povrchní i hluboký žilní systém. Na základě vyšetření se stanoví léčebný postup. Metličkovité varixy a malé křečové žíly řešíme aplikací sklerotizačního roztoku do postižené žíly, které zobrazíme pomocí speciálního světla (VeinLite), u větších žil používám pěnovou sklerotizaci. Jedná se o ambulantní, nebolestivé ošetření. U pacientů, kde je nemocná povrchní žíla provádíme ošetření pomocí radiofrekvenční ablace.

Používáme nejmodernější přístrojový systém ClosureFast. Ošetření trvá většinou 60 minut a pacient po výkonu odchází domů. Tento výkon často kombinujeme se sklerotizací nebo v některých případech s miniflebektomií (odstranění žilek z malých řezů).

Chystá se v této oblasti nějaká nová metoda?

Ano. Revoluční novinkou je v posledním roce léčba pomocí metody VenaSeal. Jedna se v principu o metodu obdobnou jako je radiofrekvenční ablace s rozdílem, že v tomto případě se již nepoužívá Tumescentní anestezie a hlavně po výkonu pacient nenosí žádnou kompresivní punčochu a může zahájit i sportovní aktivity ihned po zákroku. Metoda je založena na aplikaci „lepidla“ do žíly, a tak se uzavře.

Takto ošetřena žíla se poté postupně vstřebá a problémy pacienta související s nefunkční povrchní žílou se odstraní. Klinika YES VISAGE tuto metodu začne nabízet klientům v blízké době.

Fotografie

Komentáře