Jak pečovat o vlasy v létě?

Kategorie: Účesy a vlasy

Mojekrasa

Poradíme Vám, jak zabránit zničení vlasů v letních měsících. Nedostatečná péče o vlasy v letních měsících se může pořádně vymstít. Během léta vystavujeme vlasy mnoha rizkovým faktorům, které se na nich mohou podepsat.

Ostré slunce, slaná a chlorovaná voda, nebo nedostatek času na péči, jsou jen některými z nebezpečí. Vlasy jsou po létě často vysušené, vyšisované, lámají se a mají roztřepené konečky. Jak zábranit tomu, aby byly po létě poslední záchranou pro naše vlasy kadeřnické nůžky a radikální zkracování?

Na správnou péči o vlasy v letních měsícíh jsme se zeptali Markéty Brockové, kadeřnice z největší sítě kadeřnických salonů KLIER. Pokud budete dodržovat několik jednoduchých pravidel, můžete zabránit tomu, aby byly vlasy po létě v dezolátním stavu a abyste je museli schovávat pod čepici.

1. Štěstí přeje připraveným

Vlasy jsou po zimě  oslabené a vysušené a před létem by se jim mělo dostat profesionální péče. Kadeřník v salonu je schopen připravit vám hloubkovou vlasovou péči na míru, která vlasy ochrání před letními nástrahami. Před létem je také dobré nechat si vlasy zastřihnout a oživit je. Majitelé hustých vlasů by si je měli nechat prostříhat a odlehčit do „letní varianty“.

2. Speciální péče o vlasy je v létě základ

V létě je velmi důležité vlasy chránit před UV zářením. Poslouží nám k tomu speciální letní vlasová péče. Šampón, který vymývá  sůl, chlor a písek z vlasů, maska, která vlasy oslabené sluníčkem vyživí a hydratuje a ochranný sprej, který používáme při opalování ať u bazénu, moře, nebo při procházkách po městě. V tomto případě je lepší zvolit lehčí variantu, aby nebyly vlasy zatěžované. Vlasy obsahují až 15% vody, působením sluníčka se však voda odpařuje a vlasy jsou náchylnější k poškození, neměli bychom zapomínat na jejich hydrataci, která zvyšuje odolnost vlasů.

3. Vlasy chraňte před sluncem stejně jako kůži a oči

Působení UV/UVB záření, a také slaná voda písek a chlor, má na vlasy velmi špatný vliv. UV záření působí na vlasy negativně, odčerpává z nich důležité proteiny. Vlas se působením těchto letních negativních faktorů otevře, a tím se poškozuje a je citlivější. Narušuje se tak přirozená ochranná vrstva vlasů, vlasy jsou křehčí, méně odolné a lámavé. Důležité je vlasy chránit k tomu určenou vlasovou kosmetikou. Nezapomínejte ani na ochranu vlasové pokožky, která v létě také trpí a může se začít loupat.

4. Regenerujte

Regenerace je pro zatížené vlasy velmi důležitá. Alespoň jedenkrát týdně byste měli vlasům věnovat zvýšenou pozornost a dopřát jim péči v podobě regenerujících a hydratačních masek, které působí do hloubky.

5. S radikální změnou barvy počkejte na podzim

Pokud je třeba vlasy barvit, pak je vhodné dobarvit je permanentní barvou pouze u kořínků a v délkách jen tónovat a dodat tím vlasům i lesk. Barva se vlivem slunečního záření mění, proto je vhodné s tím počítat. Vhodnější je pak nabarvit vlasy až po dovolené, kdy je ideální čas také na zastřižení konečků případně na hloubkové kúry.

6. Koupání v moři a v bazénu vlasy nemilují tak, jako Vy

Při slunění u moře či bazénu je důležité použit ochranný sprej, pro vlasy jsou v létě dobré také voděodolné oleje, které ve vlasech vydrží i po plavání. Po vykoupání  je nutné použit šam­pón, který vymyje sůl, nebo chlor z vlasů a poté důkladně po pramíncích naaplikovat masku na vlasy.

7. Fénování vlasy zatěžuje, v létě se mu raději vyhněte

Pokud to je jen trochu možné, vlasy byste v létě fénovat příliš často neměli, je lepší vlasům ulevit. Pokud se bez fénování neobejdete, pak platí pravidlo: kvalitní profesionální kosmetika + kvalitní fén + tepelná ochrana vlasů, na tu bychom neměli nikdy zapomenout, ať už vlasy fénujeme, nebo používáme kulmu či žehličku.

KLIER je největší síť kadeřnických salonů. Pobočky najdete v nákupních centrech téměř všech větších měst, služby jsou dostupné na počkání – objednávat se nemusíte. Pokud vaše vlasy po létě potřebují akutní regeneraci, svěřte je do rukou odborníka. Kadeřník vám dá vlasy pomocí regenerační kúry rychle do pořádku.

Fotografie

Komentáře