Jaká je vaše motivace?

Kategorie: Pro odborníky

Mojekrasa

Ucházení se o novou práci rozhodně většině lidí není příliš příjemné. Bojí se, že je nakonec nevezmou, před případným pohovorem bývají nervózní a vystrašení. Přitom ke zvýšení pravděpodobnosti úspěchu stačí držet se několika zásad, které zaručeně fungují. My se dnes zaměříme na jednu z nich. Víte, jak správně napsat motivační dopis?

Proč u vás chci pracovat?

Motivační dopis dnes vyžaduje mnoho firem spolu s vaším životopisem. Rozhodně ho však posílejte i ve chvíli, kdy o něj není explicitně žádáno. Už jen tento krok totiž zvyšuje vaše šance na případné přijetí. Ukazujete tím zaměstnavateli, že o práci máte skutečný zájem a nebojíte se obětovat trochu času navíc. Personalisté mají obvykle spoustu práce, opravdu si každé CV nečtou podrobně, spíše všechny jen prolistují. Když ovšem se zprávou o vašem kariérním životě pošlete i kvalitní průvodní dopis, zaujme je to, a pravděpodobně se na vás podívají jako první. Tím se astronomicky zvyšuje šance, že minimálně postoupíte do dalšího kola. V nejlepším možném případě je ohromíte natolik, že nad dalšími uchazeči nebudou ani uvažovat. Pojďme se podívat, jak nejlépe motivační list napsat.

Spokojený zaměstnanec je půl zdraví

Na začátku vždy musíte napsat, proč přesně chcete u dané firmy pracovat. Upřímnost je sice hezká věc, ale pokud vám jde čistě o výdělek, bude lepší tuto skutečnost trochu zaobalit. V ideálním případě se však o práci ucházíte proto, že vás zkrátka bude bavit a naplňovat. Veškerou vaši motivaci pak musíte umně převést na papír, aby ji pochopil i nezainteresovaný čtenář. Sami si tím také urovnáte myšlenky, zda opravdu chcete takové zaměstnání vykonávat. V dnešní době, kdy je velký nedostatek zaměstnanců, si totiž z pozic můžete doslova vybírat. A proč je vlastně tak důležitá vaše motivace pro zaměstnavatele? Jelikož u spokojeného zaměstnance lze předpokládat, že bude práci vykonávat více svědomitě a nebude ji odbývat. Pravděpodobně též déle vydrží v zaměstnání a neodejde po půl roce. K tomu ještě připočtěme fakt, jak důležitý je veselý a spolupracující kolektiv pro efektivitu práce, a dostaneme vysvětlení, proč se manažeři tak pečlivě starají o spokojenost podřízených.

Chcete k nám? Ale proč bychom my chtěli vás?

V další části dopisu je třeba říci, proč právě vy jste ideální kandidát na inzerovanou pozici. Zde ukažte své přednosti, předchozí zkušenosti, nebojte se pochválit. Ovšem pozor, všechno by rozhodně měla být pravda. Když napíšete, že máte řidičský průkaz kromě auta i na vesmírnou raketu, tak se s tím po vašem nástupu bude také počítat. Týká se to i přízemnějších věcí jako programování nebo dělání grafiky. Všechny popsané dovednosti je zkrátka nutné opravdu ovládat, abyste nakonec nebyli vyhozeni už ve zkušební době. Je tady též prostor na popsání věcí, které se do strukturovaného životopisu nevejdou. Třeba vaše minulé úspěchy v předchozích zaměstnáních, jež se nějakým způsobem vztahují i k budoucí práci.

Je s vámi k vydržení?

Následující aspekt průvodního dopisu rozhodně nezavrhujte jako nedůležitý. Popište vaše základní povahové rysy. Opět, upřímně. Na pilného workoholika, co pracuje dvacet hodin za den vám už dnes nikdo neskočí. Je třeba spíše dodat popis normálního člověka, pro kterého práce není sprosté slovo. Ve firmách nechtějí supermany, ač by se to občas mohlo podle inzerátů zdát. Spíše jim záleží na tom, abyste spolupracoval s dosavadním kolektivem a nerozboural ho. Tudíž lenost se do popisovaných vlastností rozhodně nehodí, špatně je však i přílišná motivace, která personalistům zní spíše podezřele.

Co říci závěrem?

Závěr dopisu je už jen krátký. Většinou vyjádříte přání, abyste se sešli na pohovoru, kde zjistíte, zda budou obě strany spokojeny. I kdyby snad firma pohovor nepořádala, vy to samozřejmě nemůžete vědět, tudíž o něj žádejte stejně. Tím ukážete, že se nebojíte jít s kůží na trh i jako člověk. Po této žádosti se rozloučíte, běžně i poděkujete za čas, který personalista strávil čtením a podepíšete se. Takto by mohl skončit i tento článek. Jenomže to by se nesměly některé chyby v dopisech neustále opakovat…

Čeho se vyvarovat?

Ve škole vám sice diktáty celkem šly, jenomže jste už deset let nic nemuseli psát gramaticky správně? V takovém případě si nechte dopis zkontrolovat od někoho povolanějšího. V celém textu nesmí být žádné gramatické chyby. Jednu chybně napsanou čárku vám asi každý odpustí, pokud se tedy neucházíte o pozici, kde budete pracovat s textem. Horší jsou špatná i/y nebo třeba záměna s za z a naopak. Není taky dobré snažit se vyčnívat za každou cenu. Různé zdobené papíry, psaní textu v podobě kaligramu nebo dopis v neznámém jazyce jsou jistě na první pohled zajímavé, ale pravděpodobně ukáží, že svou práci nebudete brát příliš vážně. Takže pokud nebudete kreativní copywriter, tak se přehnané kreativity vyvarujte. Poslední věc tu již byla jednou zmíněna, ale raději ji zopakujeme. Neukazujte zbytečně své slabé stránky. Je dobré mít zdravé sebevědomí, pocit nedostatečnosti nechte geniálním vědcům a spisovatelům. Jak už také bylo řečeno, rozhodně se nepřeceňujte, ať na vás později nejsou kladeny příliš velké nároky.

Potřebuji nějaký vzor

Ano, vzory potřebujeme od dětství. Ovšem vzor motivačního dopisu potřebujeme až v dospělosti, tudíž nejsme v jeho hledání příliš zběhlí. Podívejte se, jak má vypadat kvalitní a důležitý průvodní dopis. Na stránce také naleznete další rady a triky k jeho psaní. Čeká vás i spoustu praktických rad o dalších částech přijímacího řízení, díky kterým zvýšíte svou šanci na úspěch.

Komentáře