Kosmetika v jiném stavu

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Těhotenství a radost z miminka má i své stinné stránky: jiný stav se podepíše na vašem těle. Tvář se vám osype pupínky jako puberťákovi a s hrůzou počítáte vypadané vlasy. Pokožka na břiše, ale i v jiných partiích, se nestíhá natahovat a praská. Poradíme vám, jak o sebe pečovat, aby vám dítě nesebralo nic z vaší krásy.

Těhotenství není nemoc, ale jisté je, že kvůli hormonálním změnám promění postavu, pleť i vlasy. Jen některé vyvolené během těch devíti měsíců vypadají i lépe než kdy jindy. Mají zářivou pleť, husté a lesklé vlasy, netrápí je strie ani nateklé nohy.

Ty zbývající o sebe musí pečovat, aby jejich pleť, vlasy i postava těhotenství „přežily“. Pro obě skupiny ale platí, že by měly dodržovat zdravou a vyváženou životosprávu, vyhýbat se stresům, dostatečně spát a pít (aspoň osm sklenic vody denně). Samozřejmě jsou zapovězeny cigarety a alkohol. Některé partie těla můžeme při čekání na porod i připravit. Nově se dají sehnat oleje pro masáž hráze, aby celá akce pružně proběhla, a prsa lze jemně masírovat speciálními rostlinnými olejíčky.

Na startovní čáře

Pokud byla vaše pleť dosud bezproblémová, jásejte, s největší pravděpodobností taková bude i nadále. Jestliže je vaše pokožka hladká a čistá, vystačíte si s lehkým hydratačním krémem, přičemž přihlížejte k ročnímu období, v němž svůj jiný stav prožíváte.

Hůř jsou na tom nastávající maminky, které trpívaly na akné a vyrážky. Dřívější problémy se jim s vysokou pravděpodobností v těhotenství vrátí a způsobí jim velké trápení. Může se objevit i rudá vyrážka okolo rtů a nosu. Takzvaný těhotenský ruměnec vzniká v důsledku nadměrné tvorby mazu. Mastnější pleť ošetřujte lehčí emulzí, která neucpe póry. Podkladový krém, make-up ani pudr by neměly obsahovat tuk. Pupínkům předejdete pravidelným čištěním pleti. Nevysušujte ji agresivními mýdly, které mění pH pokožky a raději ji dopřejte hydrataci.

Vzpoura hormonů

Snadno se rozbrečíte, stačí vám uvidět koťátko v televizní reklamě? Váš obličej je pak stále opuchlý? Těhotenství je velká zátěž na psychiku a přecitlivělost je normální jev. Zastavte přívaly slz přírodní léčbou vůněmi. Lepší bude vyhnout se silným exotickým květinovým esencím, ale něžný odér z růží je pro ženy jako stvořený. Zklidňuje rozbouřené emoce a obklady ze silic ze vzácné bulharské růže ukonejší i pleť. Růžové esence ve formě olejíčků využijte místo krému na obličej nebo se postříkejte občas jemnou růžovou mlhou ve spreji. Vyzkoušet lze i čichací tyčinky s vůní levandule, pomůžou vám i k snadnému usínání.

Posilování kůže proti flekům

Místa s červenými flíčky, které se můžou náhle objevit, zklidňujte termální vodou. Spolehnout se můžete na správné složení minerálů, které je vhodné pro posílení funkci ochranné bariéry kůže. Zbrzdíte tím působení dráždivých vlivů zevnitř i z okolí. Nemusíte mít pak obavy z nenadálého červenání, svědění a pálení kůže. Sprej koupíte i v malém balení a budete ho mít vždy po ruce. Na termální vodu si vzpomeňte i po porodu, pomáhá i v partiích, které je potřeba zahojit.

Pozor na pigmentaci

Čeho se nastávají maminky nejvíc bojí, jsou zahnědlé mapy – pigmentové skvrny. Není ale třeba se s tím trápit, většinou zmizí do roka po porodu. Ostražité byste měly být na změny mateřských znamének a tmavých pih, které se začnou „hýbat“: zvětšovat nebo měnit barvu. Nechte si je prohlédnout u zkušeného dermatologa, který vlastní dermatoskop – přístroj, který vše spolehlivě odhalí. Smažit se na pláži nebo na horách není pro ženy ve vyšším stupni těhotenství vhodné, ale trochu sluníčka denně je přínosné, hlavně kvůli psychice a vitaminu D. Přistupujte k němu rozumně, a pokud se slunci nemůžete vyhnout, zdržujte se pod slunečníkem a použijte kvalitní krém s ochranným faktorem. Příliš mnoho UV záření a spálení může způsobit stres každému, tedy i vám.

Padající vlasy

Pokud máte mastné vlasy, můžou teď vypadat, jako kdybyste si hlavu polila olejem. Nebojte se mýt je každý den. Jen si vyberte jemný přípravek, který příliš nevysušuje a nefénujte je příliš horkým vzduchem. Suché vlasy můžou být ještě sušší a lámavější, někdy i padají. I když některé preparáty dokážou nadměrné ztráty trochu zmírnit, většinou je lepší rebelující vlasy zkrátit. Po návratu hormonální hladiny do normálu se problém srovná. Kvalitní šampon by měl být bez chemikálií, klidně kopřivový nebo heřmánkový, jaký používaly naše babičky. Barvení vlasů není vyloučené, ale lepší je spolehnout se na profesionální péči kadeřníka.

Mazat a mazat

Jak vám roste bříško a přibývá váha, nadměrně se roztahuje pokožka. V některých případech nemusí být pružná a nestíhá, v podkoží začne praskat. Nejdříve se objevují tmavě červené až fialové čáry, které se časem roztahují a blednou. Těm stříbřitým bílým čárkám se říká strie. Objevují se na břichu, stehnech, hýždích a na prsou. Jakmile se jednou objeví, už vám zůstanou napořád. Pomozte pokožce a mažte ji. Na výběr je spousta tělových rostlinných olejů, s jejichž pomocí zamezíte nežádoucím prasklinkám. Je ideální dopřát pokožce pravidelnou masáž. Příjemné může být jemné poštipování, kterým kůži prokrvíte. Nebo uchopte pokožku mezi prsty a několikrát vtáhněte směrem vpřed a poté pusťte. Je to dobrá prevence od třetího měsíce těhotenství, ale dva týdny před plánovaným porodem ji ukončete. Pokračujte po porodu půl roku až rok. Do běžné péče o tělo po koupeli přidejte masáž hráze speciálním olejem. Tkáň hráze se stane pružnější a snadněji odolá tlaku při porodu. Tím mnohonásobně zvýšíte šanci na porod bez nutnosti nastřižení i rychlou poporodní rekonvalescenci. Připravte se na kojení a jemně masírujte prsy speciálním olejem. Masáž navíc zmírní tlaky v prsou a snižuje možnost vzniku bolestivých zánětů.

Nohy jako konve?

K dalším nepříjemnostem patří otoky, které se objevují kolem kotníků a v oblasti bérců. Nohy můžou těhotenstvím úplně ztratit původní tvar. I zde jsou na vině hormonální výkyvy, při nichž dochází k většímu tlaku krve na žilní stěnu. Nezdravé je překládání nohy přes nohu a dlouhé posedávání. Když už trpíte na otoky, pomůže jemná lymfatická masáž u odborníka nebo cvičení aquaaerobiku. Doma si připravte chladnou lázeň s bylinkovou solí a nohy do ní na patnáct minut ponořte. K úlevě přispěje i jemná masáž chladivými gely s výtažky z máty přes kotníky a vždy směrem nahoru, k srdci.

Nepříjemné pocení

Zvýšením váhy a také stresem se můžete potit víc než kdy předtím, a to nejen v podpaží, ale i na ploskách nohou. V horkých dnech nebo při nošení kozaček se osvěžujte deodoranty obsahujícími jen přírodní látky. Vybírejte si ty bez parabenů a alkoholu. Možná oceníte i to, že neobsahují žádný parfém, na který můžete být momentálně přecitlivělé.

Františka Těšínská

Komentáře