Kvalitní spánek pro krásu zevnitř – jak lépe spát?

Kategorie: Relax a wellness

Mojekrasa

Spánek je jedním z nejdůležitějších faktorů nejen pro udržení zdraví, ale také krásy. Kvalitní spánek je nezbytný pro regeneraci a obnovu našeho těla a mysli. Pokud nemáme dostatek spánku, může se to negativně projevit v mnoha ohledech. A na to si posvítíme v dnešním článku.

Vliv spánku na zdraví

Nedostatek spánku může mít negativní vliv na imunitní systém a způsobit zvýšenou náchylnost k infekcím a nemocem. Studie ukazují, že nedostatek spánku může také zvýšit riziko vzniku srdečních chorob, cukrovky, obezity a dokonce i rakoviny. Kromě toho může nedostatek spánku ovlivnit naši náladu a psychické zdraví, a vést až k úzkosti, depresi a podrážděnosti.

Například studie publikovaná v časopisu Sleep ukázala, že lidé, kteří spali méně než 6 hodin denně, měli větší pravděpodobnost vzniku kardiovaskulárních onemocnění, jako jsou infarkt myokardu a mrtvice. Podobné výsledky ukázala i studie publikovaná v časopisu Diabetes Care, která ukázala, že nedostatek spánku může zvýšit riziko vzniku cukrovky 2. typu.

Vliv spánku na vzhled

Spánek také ovlivňuje vzhled naší pokožky a vlasů. Během spánku se naše pokožka efektivněji regeneruje a obnovuje. Nedostatek spánku pak může způsobit, že pleť bude působit našedle a unaveně, ale může vést až k zánětům a akné. Málo spánku může vést i k dehydrataci pokožky, suchosti a podráždění.

Kromě toho, že spánek podporuje zdraví naší pokožky, má také pozitivní vliv na naše vlasy. Pokud chcete dosáhnout lesklé a silné hřívy, ale nedaří se vám to pomocí přípravků na vlasy ani doplňků stravy, zkuste se zaměřit na spánek.

Tipy pro lepší spánek

  1. Udržujte pravidelný spánkový režim – snažte se chodit spát a vstávat vždy ve stejnou dobu. Tímto způsobem si tělo zvykne na pravidelný režim a vám se bude snadněji usínat i vstávat.
  2. Vytvořte si příjemné prostředí pro spánek – tiché a tmavé prostředí může pomoci uvolnit napětí a usnadnit usínání. Pokud vám nevyhovuje úplně ticho, můžete použít bílý šum, který některým lidem pomáhá uvolnit se a usnout.
  3. Omezte stimulaci před spaním – vyhněte se používání elektroniky a sledování televize. Tyto aktivity mohou potlačovat pocit, že se vám chce spát, protože stimulují vaše smysly.
  4. Relaxační techniky – vyzkoušejte meditaci, jógu nebo hluboké dýchání, aby se uvolnilo napětí.
  5. Vyzkoušejte bylinky a rostliny, které podporují spánek – jsou to například meduňka, kozlík lékařský a heřmánek.

Také některé doplňky stravy z léčivých rostlin se používají pro zlepšení spánku. Jednou z nich je ašvaganda neboli vitánie snodárná. Jak už název napovídá, může pomoci usnadnit usínání a zlepšit kvalitu spánku. Kromě toho se používá se k uvolnění napětí, při stresu a úzkostech.

TIP: Přečtěte si také, jaký má spánek vliv na metabolismus a hubnutí. Možná vás to překvapí ☺️

Spánek je klíčovým faktorem pro udržení zdraví a krásy. Nedostatek spánku může mít negativní vliv na imunitní systém, způsobit srdeční choroby, cukrovku, obezitu, rakovinu a ovlivnit naši náladu a psychické zdraví. Kromě toho, že spánek podporuje zdraví naší pokožky a vlasů, má také pozitivní vliv na celkový vzhled. Pokud chcete podpořit krásu a zdraví, je důležité věnovat pozornost spánkové hygieně a zajistit si dostatek kvalitního spánku.

Fotografie

Komentáře