Moře i lázně: Kde stihnete během dovolené obojí?

Kategorie: Relax a wellness

Mojekrasa

Vypravit se na odpočinkovou dovolenou na prosluněnou pláž do Itálie, Chorvatska, Španělska či Řecka není nic neobvyklého. Možná vás ale překvapí, že i v těchto lokalitách lze vyzkoušet lázeňskou péči, která bude mít blahodárný dopad na vaše tělo. Kam přesně se za léčivými prameny vydat?

Chorvatské lázeňství

Někteří lidé tráví dovolenou v Chorvatsku každý rok. Jen málokdo z nich však tuší, o co přichází, když pravidelně míjí zdejší lázeňské oblasti. Přetrvávající obliba termálů a wellness způsobila velký rozvoj koupališť s horkými prameny také v Chorvatsku. A to v takové míře, že moderní areály mohou s přehledem konkurovat ostříleným lázeňským velmocím, jakými jsou Maďarsko, Slovinsko a Slovensko.

Za nejznámějšími a nejstaršími chorvatskými lázněmi zavítejte do vnitrozemí. Varaždinske Toplice byly v provozu už za dob Římské říše. Město kromě ozdravných procedur nabízí krajinu plnou luk, vinic, lesů a ovocných sadů. Budete zde tak mít i nemálo důvodů k výletům. Bizovačke Toplice nosí titul největších lázní Chorvatska a spojují termály s velkým aquaparkem. Jde tak o ideální místo, kde strávit volný čas s rodinou.

Středomořské ostrovní lázně jménem Ischia

Zářijové a říjnové dny jsou pro návštěvu italského ostrova Ischia jako stvořené. Na stromech dozrávají citrony a mandarinky, turistů ubývá a teploty začínají být příjemné. Za slunečných dní lze využít koupání v moři a při oblačnu zase v léčivé termální a minerální vodě, kterou je ostrov proslulý. Bazénů s mořskou vodou a písečných pláží s vývěry horké vody tu najdete dostatek. Naplánovat si dovolenou na Ischii je ideální kompromis, pokud toužíte zregenerovat své tělo a zároveň se neradi vzdáváte odpočinku na pláži. Rozhodně doporučujeme návštěvu Poseidonových zahrad – termálního parku ležícího přímo u moře. Součástí areálu je 22 bazénů plných minerální vody o teplotě až 40 °C.

Řecká léčivá pláž

Plánujete dovolenou na Zakynthosu? Připište si na seznam svých aktivit pláž Xigia ležící v severní části ostrova. Místo je populární díky svým sirným pramenům a mléčné barvě vody. I když se o pláži mluví jako o mořských lázních, vyšší teploty nečekejte. Voda nepřekračuje 20 °C. Návštěva pláže je díky tomu ideálním léčivým zpestřením i v letním tropickém počasí.

Španělský bahenní zázrak Mar Menor

Mar Menor je laguna s mořskou vodou ve Španělsku. Název v překladu znamená menší moře, ovšem po stránce léčivých účinků jde o velký klenot. Bahno v laguně má příznivý vliv na revmatismus, alergie a kožní problémy. I proto se jím návštěvníci hojně potírají a následně čekají, až na nich uschne. Věřte, že tahle činnost vyvolává nespočet zábavných momentů. Promenádovat se po pláži v husté vrstvě černošedého bahna ale stojí za to.

Zdroj fotografií: Skrz.cz

Komentáře