Nedělejte se zbytečně starší!

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Máme zaběhnutou kosmetickou péči, jsme s ním spokojené – proč bychom něco měnily? Co když ale ne všechno děláme dobře? Přinášíme užitečné rady od odbornic. Každá z nás touží po dokonalé pleti. Přitom se často chováme tak, že jí škodíme. Jakých chyb se vyvarovat a co udělat pro to, aby byla krásná a zářila zdravím?

Málo spíme

I topmodelky tvrdí, že podmínkou krásného vzhledu a bezproblémové pleti je dostatečný spánek, ideálně osm hodin. Regenerace našich kožních buněk je totiž v noci více než dvojnásobná a nejrychlejší za celý den. Především se jedná o čas mezi 23. hodinou večerní a 4. hodinou ranní. Ženy, které spí málo, mívají hlubší vrásky, kruhy pod očima a zašedlou pleť. Narušená funkce bariéry pleti má navíc za následek dehydrataci i vyšší náchylnost k infekcím.

Otravujeme si tělo nikotinem…

Nic nemá na naši pleť tak devastující účinky jako kouření. Je prokázáno, že nikotin okrádá pleť o kyslík a výživné látky, především o vitamin C, který je hlavním zdrojem kolagenu a elastinu, tedy látek zodpovědných za pružnost a pevnost tkání. Při kouření se také zpomalují regenerační procesy v pleti a zhoršuje se schopnost těla odvádět škodlivé látky z pokožky ven. Výsledkem je nepřirozeně našedlá, barevně nevyrovnaná pleť. Vzhledu určitě neprospívají ani hluboké atypické vrásky v oblasti rtů.

…A alkoholem

Alkohol narušuje kvalitu kůže, která tak přichází o důležité živiny, vitaminy i minerály a trpí nedostatkem kyslíku. Obličej pak vypadá jako opuchlý. Všechny tyto projevy pak vedou k předčasnému stárnutí pleti. Při nadměrném pití alkoholu pleť ztrácí pružnost, protože se snižuje množství bílkovin v kůži a jsou narušena kolagenová vlákna. Můžou se také rozšířit žilky na obličeji.

Dopřáváme si příliš sladkostí

Nadměrnou konzumaci cukru odborníci považují za jednu z možných příčin vzniku akné. Dopřáváme-li si totiž velké množství sladkostí, dochází ke zvýšené produkci inzulínu, který zvyšuje tvorbu kožního mazu. U lidí zvyklých pít často sladké nápoje je také vyšší pravděpodobnost vzniku zánětů kůže.

Pijeme málo vody

Pokožka, která nedostává pravidelný příjem vody, rychle stárne. Při nedostatku tekutin tělo nejprve zajišťuje důležité procesy a na výživu buněk pokožky už voda nezbývá. V důsledku toho pleť ztrácí pružnost i lesk a vrásky jsou mnohem výraznější.

Dotýkáme se obličeje neumytýma rukama

Zkušená kosmetička upozorňuje také na zlozvyky, o kterých už se tolik nemluví a mnohdy si je ani neuvědomujeme. Patří mezi ně například bezmyšlenkovité dotýkání se obličeje neumytýma rukama. „Asi se nedá ani spočítat, kolikrát denně se dotkneme rukama obličeje, odhrneme si vlasy z čela, uhladíme si prsty obočí, podepřeme si bradu nebo se z nervozity poškrábeme na čele,“ vyjmenovává nejčastější zlozvyky kosmetička Nikol Bárová a upozorňuje, že právě touhle cestou se z našich rukou přenášejí na pleť obličeje nežádoucí bakterie. Dokonalá prevence neexistuje, důležité je ruce si mýt a přiměřeně často dezinfikovat.

Podceňujeme riziko špinavého mobilu

A ještě na jedno riziko, které se nejspíš týká nás všech, chce Nikol Bárová upozornit. „Všichni používáme mobily, jenže právě telefon, nevyčištěný a neustále přiložený na tváři, je velkým zdrojem bakterií, které můžou například vyvolat akné nebo způsobit jiné náhlé zhoršení stavu pleti.“ A jaké je řešení? Důležité je udržovat telefon v čistotě, ukládat ho do obalu a otírat ho nejlépe antibakteriální utěrkou.

Co bylo dobré pro maminku, je dobré i pro mě

Našim maminkám se ani nesnilo o účincích kosmetiky, kterou máme k dispozici dnes. Kosmetičky se shodují v tom, že nejpřevratnější novinkou jsou přípravky obsahující peptidy. „Mají schopnost dopravit účinné látky do hlubokých vrstev pokožky, což se dá dobře využít především v boji proti vráskám, říká nadšeně kosmetička Petra Kvapilová.

Na péči o pleť mám ještě spoustu času

Co Češky v pozdějším věku nejčastěji mrzí, je podle kosmetiček fakt, že se o sebe a svou pleť nezačaly starat dříve. „Doporučila bych všem ženám, aby samy sobě věnovaly čas, naučily se správně pečovat o svou pleť doma a jednou za měsíc navštívily kosmetický salon. Je to důležité nejen kvůli odbornému ošetření pleti, ale i kvůli relaxu, kterého se jim tu dostane. Kosmetička má k dispozici profesionální přípravky, jež jsou vysoce účinné, ovšem zároveň vyžadují odborné zacházení, takže se běžně neprodávají,“ radí Petra Kvapilová. „Každý se nám nejprve podívá do tváře a díky pravidelné péči a moderním kosmetickým přípravkům můžeme vypadat co nejlíp. Šaty si můžete koupit nové, kdežto pleť už nikdy nevyměníme. Proto jí věnujme tu největší péči, jakou si zaslouží,“ radí Nikol Bárová.

Léta používáme stejné přípravky

„Často se setkávám s tím, že ženy ustrnou v určitém věku u nějakých přípravků a dále je nemění. Jenže se mění naše pleť, zraje, stárne, a podle toho taky vyžaduje péči, a to i tu v podobě kosmetických přípravků, které by měly svými aktivními látkami přesně odpovídat tomu, co nás trápí,“ říká Nikol Bárová. „Pokud si s výběrem nevíte rady, měla by vám poradit vaše kosmetička. Ta by vám měla i detailně popsat kroky, jak by na sebe měly jednotlivé přípravky navazovat, aby byl výsledek maximálně efektivní.“

Příliš mnoho make-upu

„Příliš mnoho vrstev hutného make-upu nám vytvoří na pleti nevábnou masku a jakékoliv vrásky prohloubí. Také není vhodné používat tmavší make-up, než je odstín naší pleti. Ano, možná toužíme po zdravém pocitu opálení, ale tmavší make-up to rozhodně nevyřeší, ba naopak, přidá nám léta a nevypadá právě vkusně,“ varuje Nikol Bárová. A jak tedy vybrat správný odstín make-upu? Takový, který ladí s odstínem naší pleti na krku. A pozor také na mnoho korektoru pod očima! V okolí očí máme první mimické vrásky, které se s věkem prohlubují. Vybírejme proto korektor s lehčí konzistencí, který se dobře a co nejpřirozeněji zapracuje do pleti.

Lesklé stíny

Lesklé stíny byly léta velký hit, ale starším ženám prostě nelichotí, obzvláště mají-li třeba spadlá víčka. Vždy je lepší volit matné odstíny, ideálně neutrálních barev a zemitých tónů do hněda či do šeda, které oči rozjasní.

Špatně nanesené oční linky a řasenka

Dobře nanesené a umístěné linky dokážou vytvořit sexy pohled, ale i tady je s přibývajícím věkem lepší vyměnit černou barvu za hnědou, a pozor: nikdy nenanášejte linku na spodní víčka! Opticky způsobí, že vypadáme unaveněji, a tím pádem starší. Podobné pravidlo platí i pro nanášení řasenky: ličme si jen horní řasy, nikoliv spodní. Nevypadá to přirozeně a navíc – zbytečně tak přitáhneme pozornost k případným kruhům pod očima.

Vsaďte na rudou rtěnku a zapomeňte na tmavou konturu rtů

S přibývajícím věkem je ten pravý čas na rtěnku! Její odstín ale vybírejte pečlivě, aby vám skutečně sedl. Pravidlo je takové, že brunetkám více sluší tmavší barvy, blondýnkám růžové či červené, a téměř každá žena si může dovolit rudou rtěnku (jen pozor na ty nejkřiklavější tóny, sázkou na jistotu je naopak vždy sytě červená). Na co naopak zapomeňme, to jsou konturky na rty nebo minimálně ty, které jsou tmavší než rtěnka. Ty přidají léta a nepůsobí vkusně. Pokud na konturce přece jen trváte, vyberte stejnou barvu, jakou má rtěnka, naneste tenkou linku, a ještě ji prstem trochu rozetřete, aby působila co nejpřirozeněji.

Špatný odstín tvářenky

Používáte už léta stejný odstín tvářenky? Chyba! S přibývajícími léty volme světlejší odstíny, které nám dodají mladistvějšího vzhledu. A pozor také na to, kam ji nanášíme – pod lícní kosti, jemně směrem od koutku úst k uchu.

Prořídlé obočí

V módě je nyní co nejpřirozenější husté obočí. Jenže co dělat v případě, že vám po letitém vytrhávání prořídlo a není právě trendy? Na jeho domalování můžete zvolit tužky, třeba nyní tak oblíbené veganské barvy anebo populární pudrové stíny.

Tip navíc: I vlasy hrají roli!

Léta navíc nám může přidat nejen špatná péče o pleť a nevhodné líčení, ale také chybně zvolená barva vlasů nebo neslušivý účes. S přibývajícím věkem kadeřníci doporučují volit světlejší odstíny a délku zkracovat. Obojí dodá vlasům opticky na objemu a nás omladí.

Hana Profousová, Foto: Shutterstock

Komentáře