Nejlepší recepty pro osvěžující domácí limonády

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Různé limonády, které nejsou zložité na přípravu a jsou zároveň chutné! Limonády jsou sestaveny tak, aby byly bohaté na antioxidanty, zvyšovaly imunitu a funkci metabolismu a pomáhaly i při hubnutí.

Rebarborovo-pampelišková limonáda

Potřebujeme:

  • 4 tlusté řapíky rebarbory
  • 3 velké hrsti pampeliškových květů
  • cukr
  • voda
  • snítka máty

Rebarboru pokrájenou na špalíky rozvaříme v troše oslazené vody, rozmixujeme a přecedíme. Pampeliškové květy zbavíme hmyzu a vaříme cca 3/4 hodiny v asi 1/2 l vody s cukrem a vymačkáme získanou tekutinu přes sítko (dostaneme sirup s medovou chutí). Obě tekutiny smícháme, naředíme svařenou vodou a dosladíme převařeným cukerným sirupem podle chuti. Nakonec do nádoby vložíme snítku máty.

Limča je nakyslá po rebarboře a oslazení pampeliškovým sirupem připomíná chuť medu. Mátou necháme jen ovonět, neměla by přehlušit původní chutě.

Záleží na každém, jak chce nápoj chuťově intenzívní, sladký či kyselý. Je třeba odzkoušet. Zákal v nápoji není na závadu. Není určeno k dlouhodobému skladování – v lednici vydrží několik dní.

Náš TIP Stylová karafa na limonádu nebo láhev s perfektně těsnícím silikonovým víčkem?

Mátový koktejl

Ingredience

  • 4 snítky čerstvé máty
  • 1/2 KL cukru
  • drcený led
  • 1/2 KL citrónové šťávy
  • 2 PL grapefruitové šťávy
  • 120 ml studeného toniku
  • 1 citron

Dvě snítky máty rozdrtíme s cukrem, vložíme do skleničky a přidáme led. Přilejeme citronovou a grapefruitovou šťávu a tonik. Zamícháme, ozdobíme zbylou mátou a plátkem citronu.

Tymiánová limonáda

Nápoj připravený z citronové šťávy, perlivé vody a cukrového sirupu dochuceného snítky tymiánu. Limonádu podáváme ve sklenicích s kostkami ledu, plátky citrónu, ozdobené snítky tymiánu, případně i máty.

Potřebujeme

  • 6 ks větviček čerstvého tymiánu + na ozdobu
  • 900 ml perlivé vody
  • 300 ml čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 250 ml pitné vody
  • 150–200 g cukru
  • plátky citrónu
  • kostky ledu
  • (lístky máty)
  1. Cukr nasypeme do menšího hrnce, přidáme snítky tymiánu, zalijeme pitnou studenou vodou a přivedeme k varu, mícháme, aby se cukr rozpustil, jakmile začne voda vařit, snížíme zdroj tepla a necháme 10 minut probublávat
  2. Cukrový rozvar ochucený tymiánem necháme zchládnout, přelijeme do velkého džbánu
  3. Vmícháme citronovou šťávu, nalijeme perlivou, dobře vychlazenou, vodu
  4. Podáváme s kostkami ledu, ozdobené snítky tymiánu a plátky citrónu.

Zázvorová limonáda

V domácích podmínkách připravená perlivá limonáda s chutí zázvoru.

  • 450 g krystalového cukru
  • 300 g čerstvého zázvoru
  • 4l vody
  • 2 ks citróny
  • 1 ks láhve o objemu 4 l
  • živnou sůl pro výrobu vín
  • vinné kvasinky
  1. Do sklenice nasypeme kvasnice, přidáme kostku cukru a malé množství vlažné vody, aby kvasinky začaly pracovat
  2. Zázvor oloupeme a nastrouháme nebo nahrubo rozmixujeme na kaši
  3. Vodu svaříme s cukrem
  4. Kaši ze zázvoru nasypeme do láhve a zalijeme vroucí sladkou vodou
  5. Přidáme polovinu sáčku vinné živné soli a šťávu z obou citrónů
  6. Hrdlo převážeme plátýnkem nebo zakryjeme talířkem, necháme vychladnout na pokojovou teplotu
  7. Na závěr vlijeme kvasinky
  8. Láhev znovu zakryjeme a necháme na teplém místě
  9. Druhý až třetí den začne limonáda perlit, ochutnáme ji třeba brčkem
  10. Limonádu přelijeme do lahví a dáme vychladit, aby se cukr nepřeměnil na alkohol.

Jahodová limonáda

Limonádu je možné připravit i z měkčích jahod, kterých máte přebytek nebo se kterými už nemáte žádný jiný záměr. Je nejen osvěžující, ale také plná vitamínů a děti jistojistě nalákáte i na její krásně výraznou barvu. Osladila jsem ji opět svým oblíbeným agáve sirupem, který můžete nahradit podle chuti třeba medem nebo třtinovým cukrem.

Ingredience

  • 400 g očištěných jahod
  • 1 citron
  • 6 lžic agáve sirupu
  • 500 ml vody
  • máta
  • led
  • plátky jahod

Do mixéru dáme jahody, 250 ml vody a agáve sirup. Vše společně rozmixuji a poté přes sítko přelijte do džbánku nebo velké sklenice. V mixéru pak ještě rozmixujte oloupaný a nakrájený citron s dalšími 250 ml vody. Také přelijte přes sítko k jahodám a vše společně zamíchám. Do sklenic pak dáme trochu ledu, lístky máty a jahody na plátky.

Bezinková limonáda

  • 3 litry vody
  • 15 květů bezinky

Dejte do lahve od okurek, na hrdlo dejte jen ubrousek či plátýnko a nechte louhovat 24 hodin při pokojové teplotě. Druhý den, zceďte květy a do šťávy přidejte 8 lžic třtinového cukru (ale podle chuti přidejte, či uberte). Pokud chcete opravdu sycenou limonádu, přidejte sušené droždí na špičku lžičky a nechte 24 hodin kvasit v uzavřené nádobě (pet lahev)při pokojové teplotě a potom vychlaďte. Kdo nechce bublinky, droždí nedává, může vychladit a podávat bezinkovou šťávu…zkrátí si tedy čekání o 24h.

Okurková limonáda

Jednoduchá příprava, osvěžující v létě.

Ingredience

  • Okurku, pokud je BIO, nemusíte ji loupat.
  • Vodu nebo sodu

Do džbánku nalijte litr a půl až dva litry vody. Omytou okurku nakrájejte na tenká kolečka a přidejte je do džbánku. Nechte aspoň půl hodiny stát, aby se okurka vylouhovala. Sceďte nebo důkladně rozmixujte a přidejte svou top ingredienci nebo jejich kombinaci. Limonádu podávejte vychlazenou.

Co můžete použít: pro tuto limonádu lze použít třtinový cukr nebo sirup z agáve, nebo špetku soli, lze přidat i růžovou himalájskou, která dodát limonádě spoustu minerálů! Bylinky: máta, bazalka, meduňka, stévie, dodají aroma a ještě více letní svěžesti.

  • Jestli budete mixovat, zkuste přidat vodní meloun.
  • Můžete louhovat i ve vodě z mladého kokosu.

Rozmarýnová limonáda

Potřebujeme

  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 1/2 limetky
  • lžíce panely

Rozmarýn omyjeme a spolu s oloupanou limetkou dáme ve vodě do lednice na pár hodin. Můžeme přidat trochu panely. Rozmarýn lze použít opakovaně, jakmile slijete limonádu, můžete znovu přidat vodu. Doporučujeme max. 3 dny uchovávání v lednici.

Náš TIP: Potřebujete poradit se správným jídelníčkem?

Komentáře