Objevte čaro havajské masáže

Kategorie: Relax a wellness

Mojekrasa

Masáž je jednou z nejstarších forem léčby, Lomi Lomi je jednou z nejdůkladnějších forem masáží. Co je její zvláštnost? Jak se liší od ostatních masáží? Jak funguje? Slovo Lomi Lomi jednoduše znamená masáž.

Havajská masáž patří svými relaxačními a terapeutickými účinky mezi nejoblíbenější způsoby odpočinku. Vychází z velice jemných a plynulých technik pocházejících z havajských ostrovů. Využívá nejen prstů a dlaní maséra, ale i předloktí a loktů.

Lomi Lomi je unikátní léčebná masáž pocházející od starověkých Polynésanů, mistrů léčitelů na Hawaii. Abyste rozuměli hloubce Lomi Lomi masáže, nejprve musíte pochopit havajskou filozofii zvanou Huna a způsobu, jak se filozofie Huna dívá na tělo a léčení.

Základním předpokladem filozofie Huna je, že se všechno snaží o harmonii a všechno hledá lásku. Jak se to týká masáží? Snad nejlépe to pochopíte z jednoho alternativního názvu pro Lomi Lomi a to masáž „Milujících rukou“. Důvodem jsou ruce, které jemně, ale silně masírují svaly nepřetržitými, plynulými tahy, umožňující příjemci relaxovat, povolit se a jednoduše být.

Zatímco technika je důležitou částí masírování a léčení, nejvíce práce je uděláno láskou, použitím masérových milujících rukou a srdcem. Havajané se na věci dívají z pohledu toku energie. Následují myšlenku, že i víra může blokovat tok energie, tak jako ji může blokovat např. svalová tenze (napětí ve svalech). Lomi Lomi napomáhá uvolnit zablokování a dává energii nový směr. Proto není Lomi Lomi pouze o fyzické stránce.

Ulehčuje také léčbu na mentální, emocionální a spirituální rovině. Havajané sledují všechny aspekty těla jako celku a věří, že fyzická, mentální, emocionální a spirituální úrovně jsou části jednoho celku – když je léčba efektivní na jedné rovině, jsou ovlivněny všechny ostatní úrovně.

Co se děje během havajské masáže? Jak je prováděná?

Lomi Lomi obyčejně začíná tichem a klidem mezi masérem a klientem, často s masérovýma rukama položenýma na klientových zádech. Masér tiše pronese požehnání nebo motlitbu za jakékoliv léčení, které je během masáže potřebné. Také klient může být požádán o vyjádření, jakou léčbu by chtěl přijmout. Masér pak pracuje s klientem velmi intuitivně. V tomto ohledu neexistuje žádný předepsaný formát nebo postup masáže a žádné dvě masáže nejsou nikdy identické.

Masáž je prováděna v plynulých, rytmických pohybech použitím předloktí a ruky. Někteří lidé ji popisují, jakoby jemné vlny uvolňovaly jejich tělo. Dalším rysem je, že různé části těla mohou být masírovány najednou. Například: jednou rukou na rameni a druhá ruka může být masírována na protilehlé kyčli. Na klienta se nenahlíží jako na někoho koho je třeba napravit, ale jako na bytost, které má být navrácena harmonie a rovnováha. Důležité je, pamatovat si, že masér neléčí, ale je tím, kdo napomáhá léčení.

Důležitý je také tanec hula pohybů, kombinovaný s dýcháním maséra, který je specifickým aspektem Lomi Lomi. Důvodem hula tance kolem stolu během masáže není jenom to, že to vypadá efektně! Pohyby jsou velice důležité pro asistenci toku energie u maséra, ale i masírovaného a napomáhají udržet energii na vysoké úrovni. Sdílení dechu, vůně Stvořitele nebo univerzální energie, jakékoliv jméno tomu dáte, je starý havajský zvyk, který Vám znovu výrazně pozvedne tok energie.

Dalším velkým rozdílem od ostatních masáží je, že člověk leží přímo na vinylovém stole a ne na plachtě. Místo přikrývky celého těla je klient zahalen malým prostěradlem nechávající během masáže většinu těla odkrytou, zachovávající cudnost klienta. Ulehčuje to vykonávání masáže a tahů bez přerušování toku energie. Možná si myslíte, že Vám může být v zimě chladno, aby se tomu zamezilo a zajistilo se pohodlí klienta, mohou se pro udržení teploty pokoje použít ohřívače.

Poskytuje nějaký salón ve Vašem okolí havajskou masáž?

Komentáře