Odličovací desatero

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Jak mít dokonalou pleť bez chybičky? Jednoduše. Naučte se pravidla správného odličování a čištění pokožky a vyberte si k tomu vhodného parťáka. Poradíme, jak na to. Možná existuje ještě něco, s čím si nejste úplně jistá.

Většinou už nikdo nepochybuje, že pleť je potřeba čistit a před spaním je nutné odstranit líčidla. Ale přiznejte si, nezapomenete někdy, nebo se vám pozdě večer už nechce? Víte však, že tato jednoduchá péče vaší pleti prospěje víc než drahý krém nebo značkový make-up? Čistá a osvěžená pleť má mnohem lepší podmínky pro odpočinek a regeneraci. A to už za chvilku pozornosti stojí.

1. Den za dnem

Pravidelnost je důležitá. Za všech okolností odstraňte nejen make-up a řasenku, ale také maz, pot a prach, které na pleti ulpívají během dne. Možná nejsou na první pohled postřehnutelné, ale opravdu se vám chce s tímto nánosem ulehnout na polštář? Ráno pak využijte jemný odličovač na stažení zbytků nočního krému a k osvěžení pleti.

2. Ve třech krocích

Dodržujte tři základní kroky, které radí kosmetičky: vyčistit – tonizovat – hydratovat. Celou akci můžete zkrátit, pokud využijete micelární vodu. Umožňuje dokonalé odstranění make-upu i líčidel z pokožky dekoltu, krku i obličejem včetně očního okolí. Je ideální také pro hloubkové čištění pórů. K rychlému zásahu jsou dobré i odličovací ubrousky, ale jen pro výjimečné situace, určitě se ne pro pravidelné použití.

3. Každá je jiná

Nedejte na kolegyni nebo kamarádku, která vychvaluje odličovač, který si nedávno koupila. Najděte si ten, který bude vyhovovat vaší pleti. Zatímco krémový v podobě pleťového mléka se doporučuje pro suchou pleť, gelový odličovač nebo pěna je výhodnější pro tu mastnější. Micelární voda pak pro ty, které spěchají. Kosmetičky doporučují následně přípravek s micelami ještě opláchnout čistou vodou.

4. Jemnost především

Nesnažte se pleť odlíčit za každou cenu. Když na ni budete zbytečně tlačit (třeba pomocí žínky) dosáhnete pravý opak čisté a svěží pleti. Použijte raději jemný bavlněný tamponek. Nejprve jej navlhčete vodou, aby jemně klouzal po povrchu, naneste na něj odličovací přípravek, který nechte chvilku působit a pak jemně stírejte po pleti, dokud nebude čistý. Pokud zrovna není po ruce, můžete přípravek nanést prsty a masírovat dlaněmi.

5. Dobrý důvod pro tonik

Nikdy jste nepochopila, proč ho používat? Věřte, že vám může dobře posloužit. Tonikum je alternativou vody, kterou na závěr odlíčení používáme k dočištění pleti. Umí stáhnout póry a vyhladit povrch. Zdokonalíte tak čistotu a připravíte pleť na přijetí blahodárných látek z následné péče krému nebo séra.

6. Mýdlo raději ne

K odličování ani čištění obličeje nikdy nepoužívejte mýdla, gely nebo šampony, které jsou určené k umývání rukou nebo těla. Vytvoří sice spoustu pěny, ale narušují ochranný kyselý plášť pleti a odstraňují z ní přirozený mastný film. A to může zbytečně vést k podráždění nebo v případě mastné pleti i k tvorbě nových pupínků.

7. Jde to i bez slz

Pleť v očním okolí nemá žádné tukové podloží, a proto si zaslouží jemnější přístup. Oči chraňte proti podráždění a zčervenání, proto sáhněte po přípravcích bez alkoholu a s odpovídajícím pH, které nenutí k slzám. Ověřené jsou květinové vody z růže, světlíku lékařského a chrpy nebo extrakt z heřmánku se zklidňujícími účinky. Napuštěný tampon s odličovačem nejprve přiložte na zavřené oko a nechte chvilku řasenku rozpustit. Pak teprve opatrně stahujte líčidlo – směrem dolů a do stran.

8. Olejová lázeň

Poměrně novinkou v odličování je využívání rostlinných olejů. Nejdříve ho rozetřete a zahřejte v dlaních, pak jemně vtiskávejte do tváří i přes nalíčené řasy. Jemně masírujte krouživými pohyby po obličeji i krku. Poté přiložte čistý mušelínový ubrousek nebo malý froté ručník, který před tím namočíte v horké vodě a vyždímáte. Póry se otevřou a esenciální olej vnikne dovnitř a všechny nečistoty se okamžitě začnou rozpouštět.

9. Krok k dokonalosti

Přidejte ještě jeden krok při odličování, vyplatí se vám to. Zkuste novinku, vodu s pleťovou kyselinou. Aplikujte ji večer, někdy i ráno, s pomocí vatového tamponku a neoplachujte. Zvyšují se tím účinky hydratačních přípravků, které následně použijete. Tato péče uvolňuje vazby, které drží odumřelé buňky pohromadě a pomáhá k jejich odstranění. Zmizí, jako mávnutím proutku, maz a zbytky nečistot a dodáte pleti pocit svěžesti.

10. Čištění do hloubky

Podobnou funkci jako plní pleťové kyseliny splňují peelingové přípravky, jen pracují na jiném principu. Rozdíl je v tom, že svou čisticí práci zvládají mechanicky, masáží s jemnými zrníčky. Odstraňují odumřelé buňky a stimulují krevní oběh. Odstraní se horní vrstva unavené kůže a zůstane růžová a zdravá pleť. Vyberte si peeling, který sedí vaší pleti, jemnější na suchou a hrubší zrníčka na mastnou a dopřejte si ho jednou týdně při večerním odličování.

Box

Očista do čista

  • Hloubkově čisticí peelingový krém 3v1 s bílým jílem, který uvolní póry a zabrání vzniku černých teček, Nivea, 125 Kč
  • Gentle Cleansing Gel s výtažky z tropické pryskyřice, kadidla, myrhy, čaje z Jávy je důkladný, ale i citlivý ke smíšené a mastné pleti, Sisley, 1945 Kč
  • Fibro stimulační pleťové tonikum bez alkoholu – bylinné výtažky z lipového květu, heřmánku, ženšenu, vilínu a okurky odstraní poslední zbytky make-upu a nečistot. Upravuje pH pokožky, přináší pleti vitalitu a svěžest, GERnétic, 780 Kč
  • Odličovací mléko Lait Micellaire Demaquillant – odličovací micelární mléko je šetrné k sušší pleti, nevysušuje a jemně hydratuje. Roztírá se buď prsty po obličeji, krku a dekoltu, nebo se nanáší navlhčeným tamponem, Payot, 570 Kč
  • Omlazující pleťová voda Age Revive Optimals Age Revive Toner pomáhá redukovat jemné linky a vrásky, odstraňuje odumřelé pleťové buňky, stahuje póry. Obsahuje směs přírodních švédských ingrediencí, panthenol, rostlinné výtažky z malin a jalovce, Oriflame, 199 Kč
  • Hedvábný čisticí pleťový olej Beauty Elixír čistí efektivně, přitom jemně, díky obsahu pistáciového, meruňkového, olivového a mandlového oleje spolu s bisabololem a vitaminem E pomáhá udržovat ochranný film pleti a zabraňuje jejímu vysušování, Astrid, 369 Kč
  • Rozjasňující noční peelingová péče obohacená o 4% kyselinu glykolovou pro jemnou exfoliaci odstraňuje přebytek kožních buněk z povrchu pleti, zatímco spíte, ráno je jasnější a hladší, Vichy, 699 Kč
  • Jemný čisticí gel bez mýdla Placentor Vegetal šetrně odstraňuje nečistoty i make-up z povrchu pleti. Zinek a esenciální oleje z levandule a rozmarýnu viditelně stahují póry, řasa chlorella napomáhá detoxikaci pleti, Placentor, 305 Kč
  • Odličovací voda Thalac obsahuje výtažek z modrozelených mořských řas pro remineralizaci pleti a výtažky z květů růže, které zpevňují a pročišťují. V jednom kroku odstraňuje nečistoty, make-up a tonizuje, Thalac, 540 Kč

Komentáře