Projekt Matrix Start podporuje mladé talentované kadeřníky. Chce je udržet u řemesla

Kategorie: Tiskové zprávy

Mojekrasa

Kadeřníků v Čechách ubývá. Absolventi oboru se po dokončení studií často ani nezačnou řemeslu věnovat. Změnit to chce projekt Matrix Start společnosti L’Oréal Česká republika, který vyhledává, podporuje a motivuje mladé talentované studenty. Ti nejlepší začínající kadeřníci ukázali své dovednosti na mezinárodní soutěži Matrix Talent, která se uskutečnila v Pardubicích začátkem letošního května.

Značka vlasové kosmetiky Matrix, spadající pod Divizi profesionálních produktů společnosti L’Oréal Česká republika, ve spolupráci se Střední průmyslovou školou Pardubice uspořádala první ročník mezinárodní soutěže pro studenty kadeřnických oborů z celé České republiky a Slovenska s názvem Matrix Talent.

„Vyhledáváme talentované studenty, podporujeme je a snažíme se je propojit s reálným kadeřnickým světem. Budoucích kadeřníků totiž neustále ubývá. Podle informací, sdílených řediteli učilišť, v oboru zůstává po ukončení studia pouze mizivé procento absolventů. Tato smutná situace se bohužel s postupem času spíše zhoršuje. Nechceme tomu jen nečinně přihlížet, rozhodli jsme se to zastavit,“ říká Martina Muroňová, Education manažer značky Matrix ze společnosti L’Oréal Česká republika.

Talenti z řad studentů

Do soutěže se přihlásilo na 80 studentů, z nichž odborná porota vybrala 30 finalistů z celkem 25 středních škol a učilišť. Na finále, které se uskutečnilo 4. května v Pardubicích, měli účastníci možnost ukázat své schopnosti ve dvou soutěžních kategoriích: Barva neboli Balayage a Pánský střih. Vítěze vybrala odborná porota, složená jak z hvězdných kadeřnických jmen, tak z odborníků z řad profesionálního tisku. Hlavní cenou pro první tři z každé kategorie byla vícedenní stáž v akademii Matrix pod vedením Senior školitelky Matrix Kristýny Dvořákové, která má za cíl mladé začínající kadeřníky motivovat.

„Nikdy jsem na tak velké soutěži nebyl. Neměl jsem jakéhokoli očekávání, přijel jsem ukázat své dovednosti a zažít něco nového. Soutěž mi otevřela spoustu nových možností. Jednou z nich je letní akademie Matrix, která byla součástí vítězné ceny a na kterou se moc těším. I nadále bych se chtěl v tomto oboru zdokonalovat a získávat nové zkušenosti,“ popisuje své plány student a vítěz kategorie Pánský střih Rastislav Suchý. „Chci být kadeřnice už od školky a překvapivě mě to drží do teď. Díky soutěži mám ale větší cíle, kterých budu chtít v budoucnu dosáhnout. Soutěž mi ukázala, že nic není nemožné,“ dodává studentka a výherkyně kategorie Balayage Andrea Veselá, která si studiem kadeřnického oboru plní sen.

Stárnoucí generace kadeřníků

Soutěž Matrix Talent je navazující aktivitou na projekt Matrix Start, jehož cílem je zvrátit nepříznivý trend odchodu studentů od kadeřnického oboru. Důvodů, proč po škole v oboru zůstává jen minimum absolventů, je hned několik. Nedostatek inspirace, velmi omezená návaznost na kadeřnické podnikání a nedostatečná nabídka praktického vzdělání na kadeřnických učilištích. Situaci nepomohlo ani dvouleté covidové období, kdy se výuka přesunula do online prostoru.

„V našich kadeřnických školách se dlouhodobě potýkáme s nízkou kvalitou vzdělávání. Já jako majitelka kadeřnického salonu vidím důsledky tohoto stavu každý den. Aktivity jako Matrix Start a Matrix Talent to mohou pomoci změnit, protože studentům ukazují, jak krásná může být kadeřnická profese,“ říká Petra Měchurová, majitelka salonu, LP Ambassador Praha.

Projekt Matrix Start se snaží přinést řešení alespoň pro některé z nich, a to skrze kontinuální podporu, kterou nabízí jak učilištím a učitelům, tak samotným studentům.

„Naším cílem je budování povědomí o nových, moderních a na praxi orientovaných přístupů ke vzdělávání kadeřníků do co nejširšího množství škol. To v konečném důsledku povede ke zvýšení počtu absolventů, kteří v kadeřnickém oboru setrvají a budou v něm dále budovat svou kariéru,“ uvádí Martina Muroňová.

O značce Matrix

V roce 1980 založil kadeřník Arnie Miller společnost Matrix, jejíž název byl inspirován myšlenkou synergie a sounáležitosti. Chtěl propojit matrici podpory pro všechny kadeřníky, všechny typy vlasů a všechny podnikatelské modely. Vytvořil značku Matrix, kam každý patří a kde je každý vítán.

Fotografie

Komentáře