Vše, co potřebujete vědět o laserových operacích očí

Kategorie: Zdraví a hubnutí

Mojekrasa

Oční vady patří mezi nejhorší zdravotní potíže, které vás mohou potkat. Málokdo si váží svého zraku, dokud o něj nepřijde. A právě ve chvíli, kdy přestáváme vidět ostře, si většina z nás uvědomuje, jak důležitým orgánem oči jsou. Krátkozrakost a dalekozrakost, což jsou nejběžnější komplikace týkající se očí, sice neznamenají, že o zrak úplně přijdete, ale dokážou ztížit život. Na přednáškách si musíte sedat do předních řad, na nádraží nevidíte na tabuli s odjezdem vlaků, když si zapomenete brýle, a těžké chvíle zažíváte v bazéně. Je to prostě starost navíc. Díky vyspělosti dnešní medicíny se jí však dá operativně zbavit, a to s minimálním rizikem následných obtíží a za cenu, kterou si může dovolit zaplatit téměř každý.

Kdo může jít na laserovou operaci?

Laser je účinný na všechny tři nejčastěji se vyskytující oční obtíže. Mezi lidmi se šíří mýty, že operace rozhodně není vhodná do věku 18 let, ve věku nad 50, pro ženy, které v brzké době plánují těhotenství, apod. U mladých lidí se oko stále vyvíjí, stejně tak během těhotenství asi v 80 % případů dojde ke změně dioptrií a starší lidé by mohli operaci nést hůře. Rozhodně to však nejsou důvody, proč zbytečně čekat spoustu dalších let, než se k operaci odhodláte. Jestli vás na nějaké klinice odmítnou, zkuste to jinde. Rozdílné kliniky totiž používají různé metody laserových operací a podle toho se liší i zákroky, které zvládnou.

Jaké oční vady lze laserem korigovat?

Běžně lze pomocí laseru korigovat krátkozrakost a dalekozrakost, což jsou v podstatě opačné problémy. Krátkozrakost, či myopie, znamená špatné vidění do dálky. Trpí jí zhruba 30 % lidí a je způsobena příliš dlouhým okem. Vada je dána geneticky, nicméně může ji ovlivnit i časté dívání se na televizi, práce na počítači nebo námaha při studiu. Někdy jsou na vině jiné nemoci – cukrovka, šedý zákal apod.

Dalekozrakost je ve všem opačná. Ve skutečnosti jí po narození trpí každý z nás. Oko je automaticky dalekozraké a až po nějakém čase dorůstá do normální velikosti, začínáme vidět na blízko a vada vymizí. Ale ne u všech. Někomu zůstane krátké oko, jinému se obtíže projeví s přibývajícím věkem či během nemoci (opět může být příkladem cukrovka).

Některé oční kliniky si poradí i s astigmatismem, což je porucha zaostřování na různé detaily. Bývá způsobena asymetrickým zakřivením rohovky, nicméně projevuje se podobně jako dalekozrakost či krátkozrakost, takže většina lidí o ní ani nemá tušení. Podle odhadů však astigmatismem trpí až 60 % populace. Zjistí se to obvykle až ve chvíli, kdy klienti přijdou na kliniku, aby se zbavili dioptrií.

Proč se vůbec dioptrií zbavovat?

Život bez brýlí je pohodlnější. Možným řešením jsou sice čočky, jenže ne každý je schopný si sahat do očí. I kontaktní čočky navíc znamenají starosti navíc – musíte je pravidelně vyndávat a vysušují vám oči, takže je nezbytné pořídit si zvlhčovací kapky.

Mnozí pacienti po zákroku popisují, jaká je to úleva, když nakonec vidí svět v celé jeho kráse a ne jen barevné šmouhy. Samozřejmě to záleží na konkrétním člověku. Někdo přijímá brýle jako módní doplněk a nosí je rád. Pokud o operaci uvažujete, rozhodně čtěte dál. Vysvětlíme si základy předoperační péče, popíšeme si i operaci. Pak si můžete přečíst podrobnější info zde.

Jak probíhá předoperační vyšetření?

Právě na tomto vyšetření je často zjištěno, že klient netrpí jen krátkozrakostí či dalekozrakostí, ale také astigmatismem. Je důležité před ním minimálně čtyři dny nenosit kontaktní čočky, které deformují povrch oka. Zkušený optometrista vyšetří zrakovou ostrost, tloušťku a zakřivení rohovky, binokulární vidění a šíři zornice. Díky tomu pak bude schopný nabídnout vám to nejlepší řešení. Tady totiž spočívá největší kámen úrazu v neodborných klinikách – ke každému pacientovi je potřeba přistupovat individuálně. Nevhodně zvolená operace často znamená pooperační komplikace.

Jestliže vyberete spolehlivou kliniku, nemáte se čeho bát. Na svou kvalitní práci vám poskytne doživotní záruku.

A co průběh samotné operace?

To záleží na tom, jaký typ si vyberete. Volba by měla probíhat s ohledem na vaši oční vadu i na finanční stránku. Odborníci rádi poradí, co by bylo vhodné právě pro vás. Pojďme se společně podívat na průběh několika základních typů laserových operací.

NeoSMILE 3D®

Jedná se o celý balíček, který je jen jiným názvem metody ReLEx SMILE, ovšem obsahuje i doplňující služby – bezplatnou pooperační péči, léky, umělé slzy, doživotní záruku a další. Samotná metoda je unikátní v tom, že se používá femtosekundový laser, jenž separuje přebytečnou tkáň přímo uvnitř rohovky. Oční chirurg ji pak jen speciální pinzetou odstraní, a tak nedochází k narušení pevnosti a stability rohovky. Tkáň se nepálí, tudíž pacient necítí typický pach pálení, zákrok trvá asi dvacet vteřin. Do 24 hodin poté už zákazník normálně vidí, vše je zcela bezbolestné, snižuje se i riziko pocitu suchého oka a nadměrného slzení.

NeoLASIK HD®

V tomto případě jsou používány dva lasery – femtosekundový a excimerový. Excimerový laser postupně odstřeluje z povrchu mikroskopickou částečku tkáně, a tak se povrch rohovky opracuje do tvaru, který byl předem vypočítán. I tady platí bezbolestnost a spousta předoperačních i pooperačních služeb.

Kromě těchto nejčastějších metod existují i další, jako jsou například femtoLASIK a LASEK, PRK. O těch najdete více informací zde. Jestliže vás šance vidět bez brýlí zaujala, bude nejlepší najít si konkrétní kliniku, zajít tam a váš případ probrat osobně. Tak získáte nejpřesnější informace.

Ve článku byly použity odborné informace z webů klinik DuoVize Praha a NeoVize Brno.

Komentáře