Známe nejčastější chyby v péči o vlasy, děláte je také?

Kategorie: Účesy a vlasy

Mojekrasa

Je pravda, že každodenním mytím se vlasy ničí? A že nám zastřižení konečků pomůže ke krásnější hřívě? Martina Fialová z kadeřnického salonu KLIER vyvrací nejčastější mýty, které jsou spojené s péčí o vlasy.

Mýtus číslo 1: Vlasy stačí umýt šamponem a budou krásné

Při mytí vlasů bychom vždy měli používat šampon i kondicionér. Šampon můžeme přirovnat k odlíčení pleti a kondicionér ke krému na pleť. Všechny jsme zvyklé večer si pleť odlíčit a použít noční krém. V případě šamponu a kondicionéru, je to velmi podobné. Šampon vlasy zbaví nečistot, ale kondicionér jim dodává pečující složku. Vlas zatáhne, ošetří a vlasy budou hebké a odolnější vůči poškození.

Mýtus číslo 2: produkty 2v1: stejné péče, méně námahy

Používat šampony s kondicionérem takzvaně „dva v jednom“, rozhodně není dobrou volbou. V tomto případě nemůže dobře působit složka šamponu ani kondicionéru, protože jde o dva v podstatě protichůdné produkty.

Mýtus číslo 3: více značek, lepší péče

Nejlépe vlasům prospějeme, pokud používáme šampon i kondicionér, případně i pečující spreje od stejné značky. Jejich blahodárný efekt se správnou návazností znásobí. U stylingových přípravků bychom už tak striktní být nemusely, nicméně i v tomto případě platí méně je více.

Mýtus číslo 4: domácí masky na vlasy jsou nejlepší volbou

Jídlo patří na talíř, vlasům můžete produkty z ledničky spíše ublížit. V současné době jsou na trhu velmi kvalitní přípravky, které zajistí lepší péči než potraviny. Jediné co by za určitých okolností mohlo být vhodné na vlasy i pokožku, tak jsou různé výluhy a vývary z bylin. 

Mýtus číslo 5: mytí vlasů není žádná věda

Mytí vlasů v prvé řadě ovlivňuje teplota vody, kterou používáme, příliš horkou vodou dokonce můžeme podpořit maštění pokožky hlavy. Příliš studenou zase nedostatečně vyčistit vlas. Důležité je použití vhodného šamponu, který rovnoměrně rozprostřeme do vlasů. Následně bohatě vypláchneme šampon vodou, prosušíme šetrně ručníkem a aplikujeme kondicionér do délek vlasů. Proces uzavíráme po několika minutách působení pečlivým vypláchnutím kondicionéru.

Mýtus číslo 6: vlasy rozčesáváme od kořínků

Zde je důležité podotknout, že vlasy rozčesáváme od konců směrem k hlavě. Vždy jemně s trpělivostí a s vhodným kartáčem či širokozubým hřebenen.

Mýtus číslo 7: každodenním mytím vlasů vznikají lupy

Každodenní mytí vlasů rozhodně nemá vliv na vzniku lupů, avšak každodenní mytí nevhodným přípravkem může způsobovat vysušování a olupování pokožky, a to můžeme laicky a nepřesně diagnostikovat jako lupy.

Mýtus číslo 8: zastřižení konečků podporuje růst vlasů

Toto je velmi rozšířený mýtus, není pravda, že by zastřižené konečků urychlilo růst vlasů. Rychlost růstu vlasů můžeme ovlivnit masáží s vhodným produktem většinou nevyplachovacím tonikem nebo ampulí aplikovanou na pokožku hlavy. 

Mýtus číslo 9: barva z drogerie je stejně kvalitní jako barva v salonu

To rozhodně není! Zajímavé je, že spousta zákaznic ani neví, že barva aplikovaná v kadeřnictví je v porovnání s drogeriovými barvami několikrát dražší. Razantní rozdíl v ceně jde ruku v ruce s kvalitou barvy, která je ovlivněná přítomností umělého pigmentu, který přináší do vlasu. Čím menší pigment, tím menší poškození vlasu, to jsou profesionální barvy. Naopak v levných barvách, je velké pigmentové zrno, pro které musí ostatní složky v barvě obsažené vlas hodně otevřít a tím hodně poškodit jeho kvalitu. Tito výrobci velké poškození vlasů dohánějí přídavnými pytlíčky, které uvádějí jako kondicionér po barvení. Ty však mají za úkol vlasy neprodyšně obalit obrovským nánosem silikonu, který působí jako laminace a vlas se nám zdá být v pořádku, ovšem se silikonem nerozpustným ve vodě všeho jen do času. Vlas nedokáže přijímat živiny, stane se závislým na dalším obalování a tím časem podélně praská, láme se, třepí a mastí.

Fotografie

Komentáře