A zase ta (d)epilace! Vše, co jste o ní potřebovali vědět

Kategorie: Péče o pleť

Mojekrasa

Odhalené nožky v létě si žádají mnohem větší péči. Zatímco v zimě to s d(epilací) nemusíme tolik přehánět, nyní se počítá doslova každý chloupek. Bohužel ty rostou někdy až příliš rychle, což samozřejmě není nic příjemného.

Jistě to dobře znáte. Naštěstí existuje celá řada metod, jak se chloupků dočasně nebo i na delší dobu zbavit. A nabízí se zajímavé téma – epilace a depilace. Jaké jsou rozdíly, výhody a nevýhody a o které metody se přesně jedná? pojďme si v tom udělat jasno!

Jaký je rozdíl mezi depilací a epilací?

Depilace představuje rychlý a relativně bezbolestný způsob odstraňovaní chlupů. Ovšem nevýhodou je, že chloupky velmi rychle dorůstají. Proto je efekt krátkodobý a je potřeba metodu často opakovat. Je to dáno tím, že dochází k odstraňování pouze viditelné části chlupu, nikoliv kořínku.

Depilaci můžeme dále rozdělit na fyzickou a kosmetickou. Fyzická je vlastně klasické holení žiletkou. Za kosmetickou považujeme odstraňování pomocí chemických přípravků, jakými jsou pěny, gely či krémy, které působí na strukturu chloupků a následně je zjemňují. Kosmetická depilace je účinnější a vydrží až dva týdny.

Naproti tomu epilace je důkladnější způsob, jak se zbavit nežádoucího ochlupení. Ovšem také více bolestivý. Jde v podstatě o vytrhávání chlupů i s kořínky. Odměnou vám však bude hladká pleť, která vydrží až šest týdnů v závislosti na rychlosti růstu.

Epilace má mnoho různých podob a jen na vás, jakou metodu zvolíte. Nejčastěji se používají epilační strojky, ale také voskové pásky. Výhodou je, že i když je to bolestivý proces, chloupků se zbavíte na delší dobu, a navíc rostou tenčí a v menším množství.

Abychom to tedy zrekapitulovali. Depilace je bezbolestná, rychlá, ovšem málo účinná. Epilace je náročnější, bolestivější, ale mnohem účinnější.

Jaké jsou moderní (d)epilační metody?

Pokud se rozhodnete pro epilaci, máte několik možností. Vynecháme-li již zmiňovaný strojek, který chloupky vytrhává, můžete vsadit na oblíbený vosk. Odstraňování pomocí teplého či studeného vosku je velmi důkladné a vydrží až 6 týdnů. Nejčastěji se jedná o pásky, které se přiloží na pokožku a pak trhnete a na pásce zůstanou i vaše chloupky. Je to bolestivé, ale dá se to vydržet (záleží, jaký máte práh bolesti).

Pokud se chcete zbavit ochlupení jednou provždy, nebo alespoň na delší dobu, můžete vyzkoušet laserovou epilaci. Ta je sice bezbolestná a účinná, ale zároveň si za ni připlatíte. Na laser si můžete zajít do kosmetického centra. Je však potřeba absolvovat více návštěv nebo si přístroj pořídit domů.

Co se depilace týče, jedním z oblíbených trendů je depilace cukrovou pastou. Postup je jednoduchý. Cukrová pasta se rozehřeje v mikrovlnné troubě či vodní lázni, aby získala konzistenci medu. Ale pozor, nesmí být moc horká. Je potřeba přesně postupovat dle návodu nebo si zajít na příjemnou proceduru do salónu. Tato metoda je velice příjemná a bezbolestná.

Jak se rozhodnout?

Je to samozřejmě pouze na vás, kolik jste do (d)epilace ochotná investovat, kolik času tomu věnujete a zda vám nevadí bolest, nebo raději hledáte šetrnější způsob. Vše má svá pro a proti. Ovšem za nás můžeme doporučit laser, který je sice cenově nejdražší, ale na druhou stranu je velmi účinný a po čase vám chloupky přestanou růst úplně. Což se samozřejmě vyplatí. Ceny jsou v tomto ohledu různé. Záleží, zda chcete epilovat pouze nohy, nebo také třísla, horní ret a podpaží.

Je dobré vyzkoušet více metod a zůstat u takové, která vám nejvíce vyhovuje časově, finančně i co se bolesti a účinnosti týče.

V případě zájmu o depilaci oslovte kosmetické studio ve vašem okolí. Epilaci vám nabídnou kliniky estetické dermatologie.

Foto: unsplash.com

Vyzkoušely jsme za vás epilaci cukrovou pastou Alexandria Professional v salonu Chardé

Komentáře