Chcete si pořídit plugy do ucha?

Kategorie: Styl

Mojekrasa

Poradíme vám, jak správně roztahovat Popularita výrazných ozdob uší – plugů a tunelů – v posledních deseti letech zaznamenala strmý vzestup. Již dávno se nejedná pouze o módní výstřelky alternativní mládeže, přesto však mnoho lidí dodnes neví, jak správně roztahovat uši, v horším případě na doporučení nedbají. Jestliže nechcete udělat podobnou chybu, čtěte dál.

1. Nechte si uši odborně propíchnout

Základem pro správné roztahování je mít správně propíchnuté uši. Dírka by se měla nacházet přímo uprostřed lalůčku, nikoliv poblíž jeho okraje. V takovém případě byste při následném roztahování riskovali protrhnutí ušního lalůčku. Pokud zvládnete ucho propíchnout sami nebo vám pomůže zkušenější kamarád, výborně. Jestliže si ale nejste jisti, neriskujte a rozhodněte se raději pro návštěvu profesionálního piercingového studia.

2. Spěchejte pomalu

Trpělivost růže přináší – a u roztahování uší to platí dvojnásob. Nejčastější chybou, které se lidé dopouští, je snaha dosáhnout efektních výsledků pokud možno okamžitě, obvykle za cenu velké bolesti a zdravotních rizik. Pokud vám není patnáct, zřejmě je vám jasné, že roztáhnout si uši o 4 mm za týden není žádné hrdinství. Doporučuje se nepostupovat rychleji než 1–2 mm za měsíc. Když záležitost uspěcháte, hrozí vám celá řada potíží – záněty, krvácení, hnisání, natržení tkáně… A dokonce ani tehdy, když vás při rychlém roztahování nic nebolí, nemusíte být za vodou. Komplikace se mohou objevit později. Příliš rychlé roztahování je také negativním faktorem v opětovném stahování lalůčků na původní velikost. A i když si dnes možná myslíte, že se vám plugy budou líbit napořád, nemusí to tak být, proto je dobré myslet na všechno.

3. K plugům se propracujte postupně

Začínat byste měli menším šperkem, který je jen o něco širší než běžná náušnice. Mohou to být třeba dvě náušnice současně, či tzv. činka. Jakmile si ucho zvykne, lze přikročit k druhému stupni. Tím jsou tzv. roztahováky, které samy o sobě mohou být velmi zajímavým šperkem. Jejich průměr se postupně zvětšuje, proto jsou pro tento úkol ideální. Až se dostanete k dostatečnému průměru, můžete se rozhodnout mezi dvěma typy šperků: plugy do ucha mají tvar válečku a jsou uzavřené, zatímco tunely jsou otevřené. Obě varianty jsou dostupné v mnoha různých velikostech, opět tedy platí, že byste měli volit s rozumem. K větším plugům či tunelům se pak dopracujete metodou, které se říká tapírování. Tunel se při ní postupně omotává izolepou, čímž se zvětšuje. Někomu také pomáhá zavěšovat do tunelu další, těžší šperky.

4. Dbejte na hygienu

Roztahováky zavádíme pouze do zcela zahojené, čisté dírky bez přítomnosti infekce! Pokud se roztahovaná dírka zanítí během procesu, rozhodně ji nechte odpočinout a nepokračujte, dokud problém neodezní. Poté se raději vraťte k menší velikosti. Roztahováky byste měli vyndávat vždy na noc, odpočinek namáhané tkáni pomůže v regeneraci. Po vyjmutí a před dalším zavedením je pokaždé vydezinfikujte a dobře vyčistěte také dírky. Šperk před nasazením namažte mastičkou nebo olejem a promazávejte čas od času i uši. Vhodné je přecházet na větší velikost šperku ve vaně, ucho je napařené a tvárnější.

5. Zvolte správný materiál šperků

Jak roztahováky, tak tunely a plugy do ucha se dnes vyrábí v mnoha podobách a z řady materiálů, z nichž některé jsou více a jiné méně vhodné. Klasické možnosti zahrnují plast, chirurgickou ocel nebo dřevo, oblíbené jsou silikon a akrylát. Výjimkou ovšem nejsou ani kamenné plugy, případně takové speciality jako plug do ucha z buvolího rohu. Někteří si rádi roztahováky a jiné ozdoby uší vyrábí sami z modelovací hmoty Fimo, to ale rozhodně nemůžeme doporučit. Fimo obsahuje látky, které mohou způsobit podráždění nebo vyvolat alergickou reakci. Vsaďte raději na jistotu a kupujte šperky ze zdravotně nezávadných materiálů, jaké nabízí například experti v oblasti piercingů všeho druhu www.piercing-factory.cz.

Foto: piercing-factory.cz

Komentáře