Dámské letní šaty: Jak si vybrat správný střih?

Kategorie: Styl

Mojekrasa

Ulice jsou pomalu ale jistě zaplavovány dámskými letními šaty. Maxi šaty, mini šaty, šaty s áčkovou sukní, na niťových ramínkách, bez ramínek, s jedním ramínkem, šaty, které obepínají postavu i šaty, které jsou tak volné, že byste do nich kromě sebe mohla zabalit pět svých kamarádek. Výběr je téměř nekonečný. Ale jaké šaty si mám vybrat? Kromě osobního vkusu a názoru na barvu či vzor byste měla zvážit i tvar své postavy.

Dámské letní šaty – „maxi“

Maxi šaty jsou perfektní snad pro všechny druhy postavy. Obecně se o maxi šatech mluví jako o plus size oblečení, neboť zakryjí mnoho nedokonalostí a podtrhují přirozené tělesné tvary. Jejich délka zakryje ledacos – od ne zcela oholených nohou, po přirozené stárnoucí procesy či procesy proměn našeho těla, které se mohou ukazovat například ve formě celulitidy či strií. Kromě toho je to jeden ze způsobů, jak se obléct na letní hudební festival. Pokud se zvolí správný výstřih, mohou podpořit efekt přesýpacích hodin a zvýraznit tak ženské křivky. To samé dokáže i pásek či provázek v pase.

Vzhledem ke své velikosti jsou jednou z možných vhodných voleb do chladnějšího počasí.

Sukně do A

Pokud máte od přírody štíhlé tělo, na čemž mohou trpět ženské křivky, doporučujeme šaty se sukní do A. Podtrhne vaše boky. Případně můžete vybírat i takové, které mají výstřih do V, nebo pásek či nějakou šňůrku v pase, což celkově podpoří dojem tvaru přesýpacích hodin.

Příliš se nedoporučují ženám s od přírody širokými boky, neboť by mohly na již dostatečně vyvinuté křivky nelichotivě zapůsobit.

Jednoduchý střih

Ať už se jedná o šaty s niťovými ramínky, s dlouhým či krátkým rukávem, bílé, modré, červené, mají všechny jedno společné; perfektně se hodí na postavu s křivkami. Sice se nejdříve jeví poněkud stroze, rovně, nevýrazně, ale jemný obrys boků či zadečku mohou ženě dodat na tajemnosti. Co pod těmi šaty vlastně má?

Bodycon šaty

Pokud však chcete svou krásu odhalit v plné dávce, pak se nebojte takzvaných „bodycon“ šatů. Jedná se o takové kousky, které přesně obepínají ženskou postavu se všemi jejími dokonalostmi i nedokonalostmi.

Mnoho žen se takových šatů bojí, a to především kvůli tomu, že právě odhalují všechny stránky ženského těla. Kila navíc pod nimi určitě neschováte.

Perfektní jsou pro ženy s širokými boky a úzkým pasem, neboť tyto křivky dokonale obtáhnou a dají jim prostor vyniknout.

Košilové šaty

Pro letní období někde u vody nebo na vesnici jsou košilové šaty dobrou volbou, obzvláště pokud je zrovna jeden z těch dnů, kdy je dusno a vedro. Pro takové dny je vhodné vybírat prodyšné materiály. To samozřejmě platí obecně pro všechny střihy, ale košilové šaty bývají častěji ušité z takového materiálu a je mezi nimi tím pádem snazší vybrat ty správné.

Šaty „off shoulder“

Off shoulder oblečení je takového střihu, kdy ramínka nebo rukávy začínají až pod rameny. Byl to hit loňského léta a dá se očekávat, že letos se ještě udrží.

Šaty odhalují lícní kosti a ramena a dodávají tak určitý dojem něhy a zranitelnosti. Je vhodné si k takovým šatům vzít nějaký šperk na krk, protože jinak oblast horního hrudníku a dolního krku může vypadat poněkud prázdně. Někdy můžeme nejvyšší body (klíční kosti, ramena) zvýraznit trochou rozjasňovače a umocnit tak výše zmíněné dojmy. K takovým šatům se skvěle hodí kovbojské boty, které letos opět přichází do módy.

Šaty bez ramínek

Šatům bez ramínek už odzvonilo. Přeci by se ale v určitých úpravách letos ještě daly unosit. Můžete si přes ně přehodit košili nebo křivák, případně si košili uvázat do pasu. Stejně jako u off shoulder šatů není na škodu doplnit je nějakým šperkem, aby oblast hrudníku nebyla prázdná. Co se bot týče, je to v podstatě jedno. Záleží především na celkovém ladění a na doplňcích.

Komentáře