Potřebujete dovolenou?

Kategorie: Vy a jenom Vy

Mojekrasa

Na podzim se můžeme cítit unavení a vyčerpaní. Tento stav nastává obzvláště pokud patříme mezi neustále pracující tzv. workoholiky. Letní dovolenou jsme stále odkládali a nyní se blíží zima a my cítíme, že je čas vypnout, oddychnout si, prostě nabrat nové síly. Možností kam jet na dovolenou je mnoho.

Pokud však máme rádi teplo a klid nabízí se zimní pobyt u moře. Další možností jak načerpat nové síly je wellness pobyt v lázních.

Jaké má výhody dovolená u moře v zimním období? Pokud máte rádi klid vyhnete se davům turistů, slunce nemá již takovou intenzitu, přesto velmi příjemně hřeje, mnohé hotely v tomto období nabízí levnější pobyty nebo různé bonusy navíc.

Kam tedy vyrazit?

Kanárské ostrovy patří mezi nejvyhledávanější zimní dovolené. Jsou velmi rozmanité, a proto si tu něco najde snad každý, ať už má povahu i koníčky jakékoliv. Chcete-li si nejvíce užít sluníčka, navštivte ostrovy Lanzarote, Gran Canaria nebo Tenerifé. Lanzarote nabídne nádherné architektonické stavby, výlety ať již autem či na velbloudech. Bílé písečné pláže zde kontrastují s tmavou lávou. Ostrov Gran Canaria se dělí na dvě klimatické části, proto se mu říká miniaturní kontinent. Nabídne návštěvu sopečného skalnatého vrcholu Pico de las Nieves, díky své pestré minulosti i velkou spoustu historických památek a také množství zábavy. Tenerife neboli ostrov věčného jara. Tento ostrov nabízí kromě nádherných pláží Atlantského oceánu velké množství pěších výletů nejrůznější náročnosti. Jedním z nejkrásnějších je cesta k vrcholu Pico de Teide. A určitě by si nikdo neměl nechat ujít návštěvu největšího národního parku Španělska Parque Nacional de las Canadas del Teide.

Ostrov Fuerteventura má nejkrásnější písečné pláže a ideální vlny pro vodní sporty, zejména surfing. Nabízí i krásné výlety. Mezi nejhezčí patří výlet na ostrůvek Isla de Los Lobos. Plavba na tento ostrůvek je příjemným zpestřením dovolené. Pojedete lodí s proskleným dnem, prohlédnete si bývalou základnu pirátů, dozvíte se velmi zajímavou historii ostrůvku.

Karibské ostrovy jsou ideálním místem pro zimní dovolenou. Hlavní turistickou sezónou je zima – od poloviny prosince do poloviny května. Největším důvodem pro návštěvu jsou zejména nádherné pláže a scenérie, které skrývají. Místní pobřeží vás okouzlí bílými, růžovými i černými písky, křišťálově průzračná voda někde v dálce se splývající s modrým nebem. Při výletech do divočiny narazíte na nespočet přírodních krás jako jsou sopečné vrcholy, hluboká údolí, přírodní vodní prameny, deštné lesy a dokonce i pouště. Co se týče historie, uvidíte britské pevnosti, španělské katedrály či opevněné přístavy a to na téměř každém větším ostrově. Dochovaly se zde také známky vlivu obyvatel v období před evropskou kolonizací. Možností je také navštívit některé z místních kasin a zkusit štěstí..

Egypt je nejdostupnější exotickou destinací pro zimní dovolenou. K nejvyhledáva­nějším místům patří plážeHurghada a Šarm aš-Šajch, Taba na poloostrově Sinaj a pro milovníky potápění v korálových mořích Marsa Alam. Moře je zde průzračné a můžete pozorovat nádherně zbarvené rybky. Egypt nabízí i výlety za památkami. V Gíze a Káhiře můžete navštívit pyramidy nebo z Taby vyrazit na Mojžíšovu horu. Na výlety můžete jet gazíkem i na velbloudu. Případně na kombinaci obojího. Poznáte neuvěřitelný život v oázách i léčivé účinky písku.

Thajsko je země tisíce kontrastů. Každý její kousek nabízí něco jiného. Vybrat jediné místo k návštěvě snad ani nejde. Dnešní Thajsko je zemí, kde nic není nemožné – najdete tu nejpanenštější přírodu, ale i nejrušnější velkoměsta, příšeří buddhistických chrámů i neony go-go barů, chudé chýše horských kmenů, ale i nejluxusnější hotely, muzeum mušlí s největší zlatou perlou na světě, salony thajské masáže a nejlepší kuchyni na světě. A ať si již vyberete kteroukoliv z oblastí k pobytu, vždy vás budou místní obyvatelé vítat s úsměvem.

Keňa určitě patří k nejatraktivnějším a nejvyhledávanějším zemím černého kontinentu. Najdeme zde moře nádherné tyrkysové barvy, překrásné korálové útesy, písečné pláže, savany, úžasnou tropickou vegetaci. Mezi nejzajímavější patří výlety do přírodních rezervací a parků. Zde můžeme pozorovat žirafy, zebry, slony a setkat se s místními domorodci.

Toto je jen malý výčet zimních pobytů u moře. Ať si již vybereme kterýkoli, neměli bychom zapomenout opravdu vypnout, relaxovat a netrápit se každodenními starostmi, které na nás čekají doma. Prostě užívat si volno plnými doušky!

Komentáře