Proti podzimním plískanicím bojujte koupelí

Kategorie: Vy a jenom Vy

Mojekrasa

Posledních pár pěkných a slunečních dnů uteče jako voda a my si musíme zvyknout na podzimní plískanice. Pokud se však proti nim dobře vyzbrojíte, nemají chřipky a špatná nálada šanci. A jednou z cest, jak si podzim zpříjemnit a zahřát se v nepřátelském počasí, je vana plná teplé vody!

Proč si nevytvořit lázně doma

Obzvláště na podzim jsou velmi populární lázeňské pobyty, které vás mohou na nadcházející zimu dobře připravit a zvýšit vaši odolnost. Pokud však nemáte čas, ani prostředky, doporučíme vám: udělejte si lázně ve vašem domově! Pokud máte vanu, můžete si připravit prima koupel jako v lázních i doma! Ukážeme vám, jak na to!

Terapie pomocí koupelí a vody má dokonce svůj název – hydroterapie a připisuje se jí mnoho blahodárných účinků. Koupel dokáže odbourat úzkost a zbavuje stresu, působí dobře na klouby a díky přítomnosti různých bylinek i na naši pleť. Velký význam má koupel i pro regeneraci třeba po sportu nebo po pracovní zátěži. Koupel je zkrátka součást zdravého stylu a ta hodinka, kterou pro sebe jednou za týden vyčleníte, se vím jistě vrátí ve vaší životní pohodě.

Věnujte se skutečně pouze sobě

Vyhraďte si zhruba hodinku zcela pro sebe, vypněte telefon a starosti nechte odplout pryč – i psychická stránka věci je velmi důležitá, abyste si skutečně odpočinuli! Nyní si připravte potřebné ingredience pro vaši lázeň, dále teplou deku, do které se následně zabalíte. Abyste si skutečně odpočinuli, je lepší koupat se v příjemném přítmí, kterého dosáhnete třeba pomocí svíček.

Aby byla pohoda a uvolnění dokonalá, doporučujeme pustit si příjemnou nehlasitou relaxační hudbu. Zkrátka navodit si skutečně uvolňující a spirituální atmosféru. Pokuste se najít takovou hodinu, kdy vás nebude nikdo z rodiny rušit a kdy se budete moci věnovat skutečně a pouze sobě. Župan a deku dejte na teplý radiátor, abyste potom mohli vklouznout do vyhřátého.

Napusťte si vanu – ideální teplota vody by měla být zhruba 36 – 37 stupňů. Voda by neměla být příliš horká, abyste nebyli malátní, ale ani příliš studená, abyste se netřásli zimou. Nyní se ponořte do lázně, malým ručníkem si podložte krk, abyste se skutečně perfektně uvolnili a relaxujte. Nechte myšlenky rozutéct, nemyslete na nic konkrétního a nesnažte se myšlenky řídit. Takto meditujte zhruba 15 minut, než lázeň opustíte. Nesprchujte se! Tím však péče o vás nekončí. Nyní se dobře zabalte do prohřátého županu a deky a na dalších patnáct až dvacet minut se natáhněte na pohovku nebo do křesla, aby byl účinek skutečně intenzivní.

Koupel s bylinkami ze samoobsluhy

Pro domácí koupele si můžete v lékárnách a drogériích vybírat z mnoha různých přípravků. Nabízejí se různé oleje do koupele, pěny, soli… Vy si ale můžete připravit speciální bylinkovou koupel z toho, co lze získat v přírodě, ale i koupit v samoobsluze.

Skutečným požehnáním je z bylinek meduňka. Tato léčivka umí odbourat nervozitu, uvolňuje, pomáhá proti únavě a bušení srdce. Meduňku můžete sami vypěstovat, ale poměrně běžně ji koupíte i v obchodech. Výborná je také koupel z máty, kterou pořídíte také celkem snadno. Ta velmi pěkně voní, takže se hodí, i když máte problémy s dýchacím systémem, je skvělá na pleť, uvolňuje a zklidňuje.

Z bylinek dostupných v samoobsluze můžeme použít také bazalku. Koupel připravujeme tak, že zhruba 40 gramů bylinek spaříme vařící vodou a necháme vylouhovat. Poté scedíme a nalijeme do vany. Místo bylinek můžete zkusit také lázeň z medu. Stačí, když hrneček medu svaříte s litrem plnotučného mléka a nalijete do vany.

Komentáře