Vystupování

Kategorie: Vy a jenom Vy

Mojekrasa

Okolí nás již při prvním setkání vnímá skrze kombinaci čtyř základních atributů. Záleží na našem způsobu komunikace, na řeči těla, na našem vzhledu a také na znění našeho hlasu. Mluvením se dorozumíváme jen asi ze 35%. Více než 65% komunikace probíhá v neverbální formě, tedy prostřednictvím gest, mimiky.

První dojem si naše okolí udělá již během prvních 3 sekund a díky němu se rozhoduje o mnohém. Již na základě tohoto krátkého okamžiku se naše podvědomí rozhodne, zda je nám druhý sympatický či ne. Pokud si o někom vytvoříte negativní představu, bude vám velmi dlouho trvat, než vás zmíněná osoba přesvědčí o opaku.

Komunikace

Je způsob, jakým se dorozumíváme s ostatními. Významně ovlivňuje jejich pohled na nás. Abychom byli úspěšní, je třeba dodržet několik základních pravidel. Při hovoru bychom se měli soustředit. Pokud se dostatečně nesoustředíme, pak náš partner může mít pocit nevysloveného problému.

Dodržováním očního kontaktu vzbuzujeme příznivé pocity. Žena by se však neměla svému protějšku dívat přímo do očí hned, ale nejprve by měla pohled stočit stranou a až poté navázat přímým pohledem.

Neměli bychom narušovat osobní zónu druhého člověka. Pokud tak učiníme, může se v něm probudit agresivita. Pokud chceme o protějšku něco zjistit, je důležité mu naslouchat. S mluvením toho moc nezjistíme a zároveň nebudeme příliš populární.

Neměli bychom nikdy zapomínat na úsměv. Usmívající osoby jsou hodnoceny jako přátelštější, přitažlivější a chytřejší.

Řeč těla

Promlouvá za nás více než bychom čekali. Řečí těla dokážeme zaujmout, ale také zapůsobit naprosto negativním dojmem. Pokud chceme upoutat, měli bychom používat pouze měkká gesta, tj. gesta při nichž partnerovi ukazujeme zranitelné části těla – dlaně, vnitřní stranu paží, břicho a hrudník. Navodíme tak pocit důvěry a upřímnosti.

Vyhnout bychom se měli překřížení končetin a používání tvrdých gest – neukazujeme hřbet ruky, kolena, lokty, záda. Pokud bychom tak učinili, působili bychom naprosto odmítavým dojmem. Vyhnout bychom se měli i nevědomím gestům. Tato na nás mohou prozradit například malou lež.

Vzhled

Svým vzhledem dáváme o sobě okolí zprávu, jací jsme nebo chceme být. Vzhled není jen oblečení, ale i úprava vlasů, obličeje, vůně, kterou používáme a i stolování. Pokud tedy chceme v té které společnosti uspět, měli bychom přizpůsobit celkový vzhled daným podmínkám.

Tón a síla hlasu

by vždy měli odpovídat dané situaci i sdělení. Klidným sebevědomím tónem můžete říci cokoli. Ten optimální najdete tak, že si položíte ruku na hrudní koš a dlouho říkáte „óóó“. Tón, při kterém cítíte nejsilnější vibrace, je ten pravý.

Na co si dát pozor při hovoru?

Správné a pravidelné dýchání ovlivňuje pevnost hlasu a plynulost našeho projevu.

Intonace nám pomáhá sdělit jednotlivé myšlenky poutavě a zajímavě.

Správná artikulace je důležitá proto, aby nám ostatní rozuměli. Pokud máme potřebu se v artikulaci zdokonalit, je dobré procvičovat ji před zrcadlem. Tento způsob cvičení používají často i herci.

Výška tónu je rozmanitá a tím i poutavá. Hlubší hlas však působí důvěryhodněji.

Intenzita hlasu je kombinací hlasitějšího a tlumenějšího projevu. Pokud posluchač ztrácí pozornost, uděláme pauzu a ztlumíme hlas. Tím opět upoutáme jeho pozornost.

Pohyb rtů by měl být dobře viditelný. A to zejménapokud přednášíme ve velké místnosti pro více posluchačů. Při malém pohybu rtů je projev pro posluchače nezajímavý.

Rychlost řeči zvyšuje naléhavost sdělení, získává na dramatičnosti. Pokud chcete být dobrým řečníkem, je důležité naučit se měnit tempo řeči podle důležitosti slov.

Používání pauz je další způsob jak získat pozornost posluchače. Nesmějí však být příliš dlouhé, ale správně použitá pauza donutí posluchače nejen vnímat, ale i přemýšlet o poslouchaném.

Pokud dobře zvládneme tyto čtyři základní atributy vystupování, máme vyhráno. Budeme vnímány jako opravdové osobnosti s dokonalým vystupováním. Pokud však máme pocit, že potřebujeme některou část vylepšit, není nic ztracené.

Vše výše popsané se dá velmi dobře naučit.

Komentáře