Zatočte s chřipkami! Vitamíny a otužování vám pomůže!

Kategorie: Vy a jenom Vy

Mojekrasa

Léto nenávratně skončilo a je tu podzim se vším všudy, včetně nachlazení, rýmy a kašle. Pokud chcete s podzimními nemocemi konečně zatočit, je třeba začít s posilováním vlastní imunity, a to co nejdříve!

Začněte hned!

Na posílení vašeho imunitního systému je pochopitelně nejlepší pracovat průběžně, než na poslední chvíli se polykat vitamíny a doufat, že se vám chřipka vyhne obloukem, ale na druhou stranu lépe začít hned než nikdy! Smiřte se s tím, že kouzelná pilulka, která by nás ochránila před nachlazením prostě neexistuje, ale že k pevnějšímu zdraví vede celá kombinace prostředků.

Důležité pochopitelně také je, jak často se setkáváme s ostatními a jak moc tedy hrozí, že nás mohou něčím nakazit. Pokud musíte např. absolvovat každodenní cestu narvaným prostředkem MHD, pak je vaše imunita vystavena mnohem většímu záběru a je třeba na ni pracovat více. Ideální stav, kdy se v říjnu uzavřete před světem a objevíte se až na jaře si asi nikdo z nás nemůže dovolit, takže je třeba posilovat imunitu všemi dostupnými prostředky.

Sport a otužování – půl zdraví

To, že má otužování blahodárné účinky na naši imunitu ví jistě každý. Bohužel, pouze málokdo se otužuje a přitom otužování neznamená, že se musíte vrhat do prosincové Vltavy! Lze zvolit prostředky mírnější, se kterými však cíle dojdete také. V první řadě je vhodné navyknout si na sprchování studenou vodou – pozor voda by však měla by studená a ne ledová! Sprchovat studenou vodou byste se neměli nikdy, pokud je vám zima, ale měli byste být rozehřátí a studená sprcha by neměla trvat déle než dvě minuty.

Ihned potom byste se měli dobře osušit a teple obléci. Postupujte pomalu a teplotu vody postupně snižujte, uvidíte, že jde pouze o věc zvyku! Odměnou vám pak bude nejenom posílená imunita, ale i zlepšení bolestí zad, problémů s krevním tlakem a také pozitivní vliv na vaši psychiku!

Otužování byste měli doplňovat sportem. Pokud je to pro vás nemožná představa, pak se snažte alespoň pořádně chodit a pokud možno v ostřejším tempu, či se speciálními hůlkami na chůzi (tzv. nordic walking), až se zapotíte. Nechoďte ven ale tehdy, pokud je inverze, chladné počasí přitom nevadí. Nezapomínejte také na dostatek spánku. Je prokázáno, že v případě, že spíte méně jak pět hodin denně, se vaše imunita velmi výrazně oslabuje. Proto je třeba v těchto měsících dbát na dostatečný spánek nejvíce z celého roku.

Vitamíny ve všech podobách

Další silnou zbraní v posílení našeho imunitního systému jsou staré dobré vitamíny. Nefunguje to ale tak, jak se nás snaží přesvědčit reklamy. Tedy tak, že si „lupneme“ barevného prášku, svět se rozjasní a chřipka se od nás odrazí a skočí na někoho jiného! Před vitamíny v barevných dózách byste měli rozhodně dát přednost těm v přírodním a nejlépe syrovém stavu, tedy v zelenině a ovoci. To vás totiž zásobuje nejenom vitamíny, ale i dalšími důležitými látkami a vlákninou, která má příznivý vliv na naše střeva.

Kromě vitaminu C, který je posílením imunity známý, mají pozitivní vliv na naši odolnost také vitamíny B, A, D a E. Důležité jsou také minerály – hlavně selen a zinek. Věděli jste, že většina buněk imunitního systému se nachází ve střevech? Proto bychom měli i o ně v tomto období dobře pečovat a dopomůžou nám k tomu zejména zakysané mléčné výrobky. Dopřejte si tedy často kvalitní jogurty, kefíry, kyšky, podmáslí, ale třeba také kysané zelí! A co pít? Doporučíme vám bylinky a čaje, třeba čaj šípkový či kopřivový, nebo čaj ze spařeného zázvoru.

A pokud stále pátráte po kouzelném prostředku, jeden vám prozradíme. Jde o rostlinku echinacea, která velmi významně dokáže stimulovat náš imunitní systém. Koupit ji můžete v různé formě a doporučuje se brát ji denně!

Komentáře