Na slovíčko s MUDr. Romanem Kufou

Kategorie: Na slovíčko

Mojekrasa

Dnes Vám přiblížíme osobnost MUDr. Romana Kufy, vedoucího lékaře popřední pražské kliniky plastické chirurgie Perfect Clinic, který se nám svěřil o své práci, ale i o volném čase.

Dobrý den, pane doktore, jaký máte dnes den?

Po celém operačním týdnu dneska relaxuji, takže dobře :-)

Proč jste si vybrali specializaci v oboru Plastická chirurgie?

Okouzlila mne kreativita. Přece jen je to tvůrčí práce, každá operace je jiná a nejde o stereotyp. Je tedy žádoucí uplatnit představivost a estetické cítění a to mne baví.

Která část Vaši práce Vás baví nejvíce?

Jendoznačně práce na operačním sale. Dělám hodně kosmetických operací a každá operace je, jak říkám, tvůrčí práce. Hodně mne baví operace nosu a obličeje, také operace prsou je zajímavá. Co je ale mému srdci blízké stejně tak, je mikrochirurgie, rekonstrukční operace prsu po jeho odstranění kvůli rakovině, rekonstrukce v obličeji po odstranění tumoru, řešení vrozených vad…

Jaké zákroky provádíte nejčastěji?

Operace prsou, nosu a víček.

Který zákrok je v plastické chirurgii nejnáročnější co do provedení?

Tady bych spíše než estetické operace vybral mikrochirurgické operace, které vyžadují soustředění a precizní práci pod mikroskopem, kdy je možné znovu napojit prřerušené cévy a nervy, přesouvat část tkáně na vzdálené místo na těle a tkáň tak použít na rekonstrukci chybějící části těla.

V plastické chirurgii existují vždycky dvě rizika, očekáváni pacienta a reální zdravotní riziko, jak je minimalizujete?

Co se týče zdravotních rizik, zde bych zmínil zázemí naší kliniky, které se může v dobrém pochlubit pooperačním, dospávacím intermediálním pokojem s monitoringem životních funkcí, vlastním týmem anesteziologů a přítomností lékaře (nejen zdravotního personálu) dnem i nocí. A v případě očekávání pacienta je velmi důležitá konzultace, kde je nutné pacientovi vysvětlit možnosti, které jsou, co je ještě reálné a co už ne a připravit klienta tak, aby jeho nároky nebyly přehnané. Pokud se lékař s klientem tady nedohodne, může z operace sejít.

Stalo se Vám někdy, že jste odmítnul provést plastickou operaci?

Ano, stáva se to, když si nejsem jistý výsledkem operace. Pak ji neudělám.

Jaký je Váš typický pracovní den?

Většinou začínám pracovat od 7 hodin ráno, kdy na ambulanci převazuji odoperované klienty, v 8 hodin jsem už na sale. V soukromém zařízení Perfect Clinic máme velké operační programy a končíme až večer. Svůj operační plán dělím mezi soukromou praxi Perfect Clinic a státní nemocnici, kde se věnuji mikrochirurgii. Volný čas nezbývá, ale relaxuji sportem, takže se snažím zařadit denně i nějaký ten sport.

Pokud by jste byl na počátku své kariéry, vybral by jste si znovu plastickou chirurgii?

Ano, byla to dlouhá cesta, ale mám práci, která mne baví a naplňuje. Pořád je co vymýšlet, realizovat se, jít dopředu. Když pomůžete k sebevědomí člvěku, který je spokojen, přinese to i vám velké uspokojení.

Je rozdíl v popularitě vybraných zákroků u nás a v zahraničí? Které to jsou např. a čím myslíte, je ten rozdíl způsobený?

Myslím, že není vetší rozdíl. Všude převládá operace prsou a liposukce. Snad jenom ve státech Jižní Ameriky se provádějí často operace, které jsou u nás jen výjimečné – například zvětšení hýždí pomocí implantátů.

Děkuji za rozhvor. Ptala se Lucia Krivdová

Perfect Clinic, Kartouzská 10, Praha 5, www.perfectclinic.cz , facebook.com/plas­tickaoperace

Fotografie

Komentáře